Tvarohový kvasnicový koláč

Tvarohový kvasnicový koláč

Tvarohové koláčiky so smotanou K receptu

Tvarohový koláč pripravený podľa nášho receptu je šťavnatý a jemný. A technológia, ktorou sa vyrába veľkonočný koláč s tvarohom, nie je taká náročná na prácu. Najťažšie je pripraviť kysnuté cesto (vyžaduje si opatrný prístup) a počkať, kým nevykysne. Keď cesto nadýchne (nezabudnite ho hneď po vymiesení vložiť do foriem), vložte koláč do rúry a pečte do zlatista. Hotová veľkonočná torta s tvarohom má sviežu tvarohovú chuť a vôňu, ktorá naplní dom pohodou a teplom a ozvláštni sviatky jari.

zložitosť: priemer Kalórie: 803,06 kcal/porcia Porcie: 10 varenie: 3 hodiny Použité: 19,09 g/33,63 g/94,73BlenderRúraPečeniePekáreňVegetariánstvo: Ovo-laktoVegetariánstvoVeľká nocINGREDIENCIE NA 10 PORCIÍ+10Porcie– Pšeničná múka 600 gTvaroh 8% 500 gMlieko 120 mlMaslo 100 gKuracie vajce 4 ks.Kuracie vajce (žĺtok) 2 ks.Granulovaný cukor 250 gLisované droždie 30 gVanilkový cukor 2 lyžičkyCognac 200 mlSušené čerešne 100 gSoľ 2 gMaslo ochutnaťPšeničná múka ochutnaťNa ozdobu:smotana 35 % (tuk) 250 gČokoláda biela 200 gPotravinárske farbivo ochutnať Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Čerešne/brusnice zalejeme koňakom a necháme asi 20–30 minút pôsobiť. Položte na sito a vysušte. Tvaroh pretrieme cez sitko alebo rozšľaháme mixérom do hladka.

Krok 2

Vo veľkej miske rozdrobte droždie s 2 polievkovými lyžicami. l. múka a 1 polievková lyžica. l. cukor do hladka. Zmiešajte s teplým mliekom (37–40 °C) a nechajte na teplom mieste asi 10–15 minút.

Krok 3

Vajcia a žĺtky vyšľaháme so zvyšným cukrom. Zmiešame so zmäknutým maslom, vanilkovými semienkami a tvarohom. Pridajte trochu soli.

Krok 4

Do vzniknutej hmoty pridáme kváskovú zmes a postupne počas miesenia pridávame zvyšnú preosiatu múku. Pridajte čerešne/brusnice, premiešajte, aby sa zmes rovnomerne rozložila. Nechajte 15 minút na teplom mieste.

Krok 5

Dno 3 veľkonočných tortových foriem vymastíme maslom a vysypeme múkou. Cesto rozdeľte na 3 časti a vložte do foriem, ktoré vyplňte do 3/4 objemu. Umiestnite na teplé miesto prikryté uterákom na 45–60 minút.

Krok 6

Vrch veľkonočného koláča potrieme mliekom a pečieme v rúre vyhriatej na 200°C 10 minút. Znížte teplotu na 180 °C. Koláč prikryte fóliou a pečte, kým nebude uvarený, 40–45 minút. Vyberte z rúry, presuňte formy na mriežky a úplne vychladnite. Koláčiky posypeme práškovým cukrom.

Krok 7

Na ozdobenie privedieme smotanu do varu. Odstráňte z tepla. Okamžite pridajte čokoládu, nalámanú alebo nakrájanú na stredné kúsky. Intenzívne miešajte, kým nebude hladká. Vložte do chladničky na 20-30 minút. Krém rozdelíme na 3 časti a každú zafarbíme inou farbou. Nepreháňajte intenzitu farby, krém by sa mal ukázať ako pastelové farby. Krém rozdeľte do vrecúšok s hviezdicovou špičkou a naneste na torty, čím vyplníte celý vrch torty.

MIMOchodom

Na 100 g: bielkoviny 11,38 g (14,23 % dennej hodnoty) • tuky 8,34 g (9,27 %) • uhľohydráty 45,00 g (26,79 %) • kcal 325,73 (18,10 %) • sodík 98,49 mg (6,79 %) • 3 g cukry celkom (18,79 %) 37,26 %) • EFA 4,40 g (22,00 %) • vláknina 1,34 g (4,47 %)

UŽITOČNÉ RADY

Tvarohový veľkonočný koláč je nielen chutnou pochúťkou, ale aj symbolom hlavného pravoslávneho sviatku. Tortu môžete pokryť nielen krémom, ale aj polevou a vrch navyše ozdobiť posýpkou alebo figúrkami s veľkonočnou tematikou, napríklad čokoládovými vajíčkami.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Namiesto koňaku môžete do tvarohového kvasnicového koláča pridať rum alebo brandy: alkohol spôsobí, že pečivo bude vzdušnejšie. Nezabudnite pridať trochu sušených čerešní alebo brusníc na mierne podkysnutie – bobule sa dobre hodia do tvarohového cesta.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik