K receptu
Šťukové rezne so zeleninovou prílohou sú výborným jedlom pre tých, ktorí sa chcú dostať na leto do formy. Zároveň sú aj chutné.
zložitosť: priemer Porcie: 2PraženieChladenieVečeraVečeraHlavný chodPárty, bufetnarodeninyRomantická večeraINGREDIENCIE NA 2 PORCIENa ozdobu: čerstvý fenikel -100 pórov (len biela časť) -100 g smotany 20% -100 g niekoľko vetvičiek kôpru soľ, čerstvo mleté čierne korenie rastlinný olej na vyprážanieNa kotlety:mletý zubáč – 450 g smotany 20% – 100 g bieleho chleba bez kôrky – 30 vyprážaných gluk – 50 rastlinného oleja na vyprážanie soľ, čerstvo mleté čierne korenieNa uhorkové želé: čerstvé uhorky – 600 loon-agar – 4 semená feniklu – 3 malé zväzky kôpruNa smotanovú omáčku: petržlenová vňať -15 g ošúpaný cesnak -3 strúčiky ošúpaná šalotka – 1/2 kryštálového cukru -8 olivový olej -20 lístkov tymiánu – ½ ČL bieleho vína -60 g sójovej omáčky -60 hubový vývar -160 gmirin -1 ČL smotany 33% – 400 ml Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Na uhorkové želé vytlačíme šťavu, zmiešame s feniklovými semienkami, vlejeme do hrnca a privedieme do varu.
Krok 2
Osolíme, okoreníme a precedíme cez sitko. Agar-agar rozriedime v šťave, pridáme nadrobno nasekaný vrch, najjemnejšie vetvičky kôpru.
Krok 3
Šťavu nalejte do tenkej vrstvy na plech na pečenie a vložte do chladničky, kým úplne stuhne.
Krok 4
Na rezne namočíme strúhanku do smotany.
Krok 5
Preložíme do misky, pridáme zvyšné suroviny a mleté mäso dôkladne premiešame.
Krok 6
Z mletého mäsa vytvarujte kotlety (po 50 g) a opečte na horúcom rastlinnom oleji z oboch strán do zlatista asi 10 minút.
Krok 7
Na ozdobu dobre opláchnite pór a fenikel a nakrájajte najemno. Zeleninu opečte na rastlinnom oleji do mäkka a pridajte smotanu. Pár minút prehrejeme, osolíme a posypeme nadrobno nasekaným kôprom.
Krok 8
Na omáčku rozohrejeme na panvici olivový olej, opražíme bylinky, tymianové lístky, nakrájanú cibuľu a cesnak.
Krok 9
Zalejeme bielym vínom a necháme odpariť. Zalejeme vývarom a smotanou, opäť dusíme do konzistencie hustej omáčky. Vmiešame sójovú omáčku a ihneď odstavíme z ohňa. Omáčku precedíme.
Krok 10
Na servírovanie poukladáme rezne na zdobiace podložky, ozdobíme uhorkovým želé a prelejeme smotanovou omáčkou.
MIMOchodom
Recept poskytol Victor Beley, šéfkuchár reštaurácie Modus.