Adjapsandali so zemiakmi

K receptu

Adjapsandali so zemiakmi je jednou z variácií na tému kaukazského zeleninového guláša s bylinkami a cesnakom. Prítomnosť tejto koreňovej zeleniny v recepte samozrejme vyvoláva množstvo otázok, pretože jej použitie nie je príliš typické pre kulinárske tradície Gruzínska, Arménska či Azerbajdžanu. Do ajapsandali však radi pridávame zemiaky: s nimi sa jedlo okamžite stane sebestačným jedlom a na večeru sa dá podávať bez mäsa. Tento guláš sa pripravuje celkom jednoducho: zelenina sa najskôr opraží, potom spojí a dusí vo vlastnej šťave (v žiadnom prípade sa neodporúča pridávať do ajapsandali vodu).

zložitosť: priemer Kalórie: 262,59 kcal/porcia Porcie: 6 varenie: 2 hodiny 30 minút Použité: 6,75 g/10,90 g/34,48gruzínska kuchyňaHlavný chodVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 6 PORCIÍ1 kg stredných baklažánov 500 g nových zemiakov 500 g paradajok 2 stredné mrkvy 3 stredné cibule 3 sladké viacfarebné papriky 1 čili paprička 4 strúčiky cesnaku veľký zväzok koriandra 5 vetvičiek bazalky 1 ČL. semená koriandra 1 lyžička. utskho-suneli 1 bobkový list olivový olej soľ, čerstvo mleté ​​čierne korenie Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo vypnete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Pripravte zeleninu na ajapsandali. Baklažán nakrájajte pozdĺžne a potom na plátky hrubé 5 mm. Vložte do misky a pridajte soľ, nechajte 30 minút.

Krok 2

Opláchnite baklažány na ajapsandali v studenej vode a opatrne vyžmýkajte prebytočnú vlhkosť.

Krok 3

Veľkú panvicu rozohrejeme na olivovom oleji a baklažán na ňom opečieme po dávkach. Hotovú dávku vložte do cedníka, aby sa vypustil prebytočný olej, a preneste do širokého hrnca.

Krok 4

Zeleninu ošúpeme. Cibuľu nakrájajte na malé kocky, mrkvu na pásiky, sladkú papriku na pásiky, zemiaky na stredné kocky.

Krok 5

Na rozpálenom oleji opečte cibuľu do zlatista, 10 minút. Pridajte mrkvu, zemiaky a papriku, všetko spolu smažte na miernom ohni za stáleho miešania 15 minút. Preložíme na panvicu s baklažánmi.

Krok 6

Paradajky na ajapsandali vložte do misky a na 3 minúty ich zalejte vriacou vodou, potom opláchnite studenou vodou, ošúpte a nakrájajte na kocky, vložte do hrnca. Panvicu so zeleninou položte na mierny oheň a varte 10 minút.

Krok 7

Cesnak, bazalku a koriander na ajapsandali nasekajte nadrobno, vložte do mažiara a zľahka rozdrvte so štipkou soli, pridajte k zelenine. Feferónku nakrájame nadrobno. Semená koriandra rozdrvte v mažiari. Do panvice pridajte roztlačené bylinky, feferónky a korenie. Pridajte soľ a korenie, dusíme ďalších 10 minút. Vypnite oheň a nechajte 30 minút. pod vekom. Ajapsandali podávajte teplé alebo vychladené.

UŽITOČNÉ RADY

Adjapsandali so zemiakmi je možné piecť v rúre. V tomto prípade by mali byť baklažány pripravené tak, ako je uvedené v recepte, a zemiaky by sa mali variť 10 minút. Potom všetku zeleninu poukladáme vo vrstvách do formy, posypeme bylinkami a cesnakom, soľou a korením a pečieme pod alobalom asi 45 minút pri 180°C.

MIMOchodom

Tradične sa zelenina na ajapsandali so zemiakmi krája pomerne nahrubo. Túto možnosť môžete vyskúšať, iba v tomto prípade vyberte na varenie ťažkú ​​liatinovú panvicu s hrubými stenami, ktorá dobre udržuje teplo a umožňuje prísadám dusiť bez pripálenia.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik