Aké je najzdravšie mäso: králičie, morčacie a iné druhy

Aké je najzdravšie mäso: králičie, morčacie a iné druhy

Aké je najzdravšie mäso: králičie, morčacie a iné druhy

Mäso je dôležitou súčasťou stravy. Obsahuje veľa bielkovín, vďaka ktorým naše telo dostáva stavebný materiál pre svoje potreby. Mäso je tiež bohaté na železo a aminokyseliny. Debata o tom, ktoré mäso je najzdravšie, ale neutícha. Poďme na to.

Dusené jahňacie mäso so zeleninou

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Hovädzie mäso
  • Králičie mäso
  • Morčacie mäso
  • Baranina
  • Kozie mäso

Hovädzie mäso

Červené mäso je zdravé a nie je strašidelné, ako sa hovorí, ak dodržíte niekoľko pravidiel. Pridajte hovädzie mäso do svojho jedálnička 23-krát týždenne a vyhýbajte sa vysoko spracovaným potravinám, ako sú údeniny a klobásy. To stačí na zníženie rizika kardiovaskulárnych ochorení a vysokého cholesterolu. A získajte maximálny úžitok.

Prečo jesť hovädzie mäso? Chudé časti obsahujú veľa bielkovín, železo v najdostupnejšej forme pre ľudský organizmus, aminokyseliny a vitamíny skupiny B.

Nedostatok železa nie je nezvyčajný, hoci minerál sa nachádza aj v rastlinnej potrave. Ide len o to, že v najväčšom množstve ho môžeme získať z mäsa. Je dôležité si uvedomiť, že už vzniknutú anémiu nemožno liečiť úpravou stravy, ale len liekmi, ktoré vyberie lekár.

Ako variť. Do polievok používajte hovädzie mäso s kosťou. Pre transparentnosť je lepšie napnúť vývar pred pridaním zeleniny a obilnín. Z chudých kúskov si môžete pripraviť suflé, hovädzí stroganoff, lasagne – jedným slovom jedlá, ktoré používajú omáčku. Na pečenie je lepšie vybrať krásny kúsok s vrstvou tuku, napríklad panenku alebo sviečkovicu.

Králičie mäso

Nie každý obchod predáva králičie mäso, no aj tak odporúčame nájsť si čas a hľadať ho. Nachádza sa vo farmárskych predajniach. V predaji je spravidla celé jatočné telo, filé, mleté ​​mäso a polotovary z neho. Chuť králika je neutrálna, nemá výrazný zápach a zriedkavo spôsobuje alergie. Skvelý produkt pre všetky vekové kategórie.

Králik sa rýchlo udusí a upečie do roztopenej konzistencie
Králik sa rýchlo udusí a upečie do roztopenej konzistencie

Prečo jesť králika? Králičie mäso je chudé a má vysoký obsah bielkovín. Malá 75 g porcia môže pokryť aspoň štvrtinu potreby bielkovín, železa a vitamínov B vo vašom tele, má atraktívny nízky obsah tuku (len 510%), je povolený pri dodržiavaní diét s deficitom kalórií a pri ochoreniach tráviaceho traktu.

Králik sa rýchlo uvarí do mäkka – to je ďalšie významné plus. A nemusí sa dlho marinovať.

Ako variť. Celý korpus sa dá piecť alebo dusiť, rozdelený na časti, s pridaním mrkvy, cibule, cesnaku a korenia. Exotickejšou možnosťou je juhoamerický krtko s čili papričkami, údenou paprikou a – pozor! – s tmavou čokoládou. Z mletého mäsa alebo filé je výborný koláč s hubami, jemnými rezňami so syrovou náplňou a duseným s kyslou smotanou a zeleninou.

Morčacie mäso

Hydinové mäso je menej tučné v porovnaní s bravčovým a hovädzím mäsom. Zároveň stále patrí medzi rekordmanov v obsahu bielkovín. Turecko, na rozdiel od kuracieho mäsa, je menej pravdepodobné, že spôsobí alergie. Vaječný bielok je jedným z najčastejších alergénov. Zároveň sa často zistí intolerancia kurčaťa. Turecko je v tomto smere bezpečnejšie.

Prečo jesť morku? Dokonca aj v porovnaní s kuracím mäsom má morka menej tuku a kalórií. Mäso je bohaté na železo, vitamíny skupiny B a selén – dôležité mikroelementy pre imunitný systém.

Morčacie mäso by sa malo zaradiť do jedálnička na podporu zdravia pečene a žlčníka. Je bohatý na fosfor (nie toľko ako ryby, ale stále významný), ako aj na meď a draslík. A samozrejme, morčacie mäso obsahuje veľa ľahko stráviteľného železa.

Ako variť. Morčacie mäso sa najčastejšie predáva vo forme filé: prsia, stehná, paličky. Prsia sú chudá časť a dajú sa z nich pripraviť domáce varené bravčové mäso. Filet zo stehna je výborný zapečený s aromatickými bylinkami, ako je napríklad rozmarín. Palička je vhodná na prípravu ľahkého želé mäsa. Najjednoduchší spôsob varenia je v pomalom hrnci.

Varená morka sa môže jesť studená ako náhrada klobásy.
Varená morka sa môže jesť studená ako náhrada klobásy.

Baranina

Budeme hovoriť aj o jahňacom mäse. Jahňacie mäso je preslávené nielen svojou zvláštnou vôňou a chuťou – mastnou, bohatou – ale aj zložením živín. Jahňacie mäso je obľúbené najmä v Ázii. V Rusku tiež, hoci recepty sú väčšinou orientálne. V týchto kultúrach vedia variť jahňacie mäso tak, že ho chcete jesť každý deň.

Prečo jesť jahňacinu? Okrem bielkovín a železa obsahuje toto mäso množstvo polynenasýtených tukov. Tvoria takmer polovicu z ich celkového počtu. Dostatočné množstvo polynenasýtených tukov v strave pomáha znižovať riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Jahňacina kŕmená trávou je tiež bohatá na zinok a selén. Aktívne sa podieľajú na regenerácii a tvorbe kolagénu. Jedným slovom, tieto mikroelementy sú veľmi dôležité pre zdravie a mládež.

Ako variť. Možností je veľa. Z filé sú šťavnaté manti, khinkali, chebureks a knedle – na ktoré máte dostatok kreativity a času. Z rýchlych receptov paprika plnená mletým mäsom. Určite by ste k nim mali pridať cesnak a mätu. Medzi ďalšie jedlá, ktoré musíte variť, patrí uzbecký pilaf, kuskusová kastról s jahňacinou a lula kebab.

Kozie mäso

Pravdepodobne toto mäso nejete často a máme podozrenie, že ste prekvapení, keď ho vidíte vo výbere. Nájsť kozie mäso na predaj je úloha s hviezdičkou. Stojí za to hľadať vo farmárskych obchodoch a na trhoch. A keď ho nájdete, určite ho vyskúšajte. Chutné a zdravé.

Prečo jesť kozie mäso? Kozie mäso je v porovnaní s hovädzím a bravčovým mäsom chudšie. Je bohatý na bielkoviny, nemá žiadne kalórie a je ľahko stráviteľný. A benefit spočíva vo vysokom obsahu železa a polynenasýtených kyselín. Sú dôležité pre zdravie srdca a ciev, udržiavanie kognitívnych schopností na požadovanej úrovni. Kozie mäso je povolené aj pre deti. Je dôležité začať s malými testami, aby ste sa uistili, že neexistujú žiadne alergie alebo intolerancie.

Ako variť. Kozie mäso možno použiť v akomkoľvek recepte na báze hovädzieho mäsa jednoduchým nahradením jedného mäsa iným. Robí napríklad výborný ľahký, ale voňavý boršč. Kozie mäso sa pečie v rúre spolu so zeleninou alebo kyslými záhradnými jablkami. Do tejto praženice môžete pridať aj zemiaky.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #jahňacie #hovädzie mäso #mäso #morka #králik #fakty o jedleSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik