Ako si vybrať, skladovať a s čím je najlepšie reďkovky kombinovať
Reďkovky sú taká malá, skromná zelenina, no nesie v sebe toľko pozitív! Ak sa na regáloch objavia okrúhle fialové reďkovky, znamená to, že prišla teplá sezóna.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Odrody reďkovky
- Ako si vybrať reďkovky
- K akým potravinám sa reďkovky hodia?
- Varenie reďkoviek: od jednoduchých po zložité
- Ako a kde použiť vrcholy reďkovky
- Výhody reďkovky
- Ako uchovávať reďkovky
Odrody reďkovky
Európska reďkovka
Takzvaná „európska“ reďkovka má malé koreňové plodiny – s hmotnosťou 10 – 30 g, vo farbe môže byť biela, ružová, červená, žltá a pestrá a v rôznych tvaroch – oválne, vretenovité, valcovité. Európske reďkovky dozrievajú skoro, a preto sa ako prvé dostanú na náš stôl z políc a postelí. Obsahuje najvyššiu koncentráciu živín a je nepravdepodobné, že by sklamala chuť, okrem toho, že bude príliš silná, ale také reďkovky, bohužiaľ, nevydržia dlho.
Čínska reďkovka
Ďalšou odrodou reďkovky je čínska. Jeho plody sú väčšinou väčšie, biele, ružové a červené, len okrúhleho alebo valcovitého tvaru. Obsahujú menej vitamínov, no dobre sa skladujú, ľahšie sa prepravujú a v našich supermarketoch sa predávajú po celý rok.
Prečítajte si viac o obľúbených odrodách a hybridoch farebných reďkoviek tu a tu.
Ako si vybrať reďkovky
Pri výbere reďkoviek na trhu dbajte na to, aby korene boli pevné, so živými, sviežimi vrcholmi. V žiadnom prípade by na reďkovkách nemali byť žiadne čierne bodky – naznačujú, že reďkovky neboli vypestované bez chemikálií, alebo že sa začínajú kaziť.
K akým potravinám sa reďkovky hodia?
Reďkovka sa hodí k tvarohu, cesnaku a čerstvým bylinkám
Kto by nepoznal recept na najočakávanejší šalát na svete? Jemne nakrájané uhorky, reďkovky, mladý kôpor a zelená cibuľka, ochutené kyslou smotanou – táto kombinácia, podobne ako konvalinky, „šťastný máj“ (a zároveň jún, pretože v ich posteliach a dokonca aj po studenej jari, reďkovky sa objavia až začiatkom leta). Prechádza zmenami a pridávaním a pohybuje sa od misky k miske a prenáša do nich energiu slnka.
Niektorí ľudia radi zmiešajú strúhanú reďkovku s tvarohom, cesnakom, bylinkami a túto zmes zabalia do pita chleba alebo listov šalátu. Iní nadrobno nakrájajú vajíčka, reďkovky, cibuľku a kôpor, pridajú nakladané huby alebo hrášok a pokvapkajú šalátovým dresingom. Iní uprednostňujú vitamínový nápoj vyrobený z kefíru, do ktorého pridali strúhanú reďkovku, pár polievkových lyžíc byliniek a štipku soli. A reďkovky dodajú všetkému nielen trpkosť, ale aj krásnu sýtu farbu.
Musím povedať, že reďkovky sú vo všeobecnosti dobrým párom pre mnohé krémové produkty: mäkký syr, hummus, arašidové maslo. Spoločne vytvoria originálny základ na chlebíčky a chlebíčky, ktorý sa dá vždy doplniť tým, čo máte po ruke.
Varenie reďkoviek: od jednoduchých po zložité
Typicky sa reďkovky podávajú ako predjedlo alebo príloha a málokto sa odváži vyskúšať sofistikovanejšie recepty, v ktorých už reďkovka nie je vedľajšou postavou. Variť a dusiť to je nejako nezvyčajné! Ale pokúsime sa vás presvedčiť, že reďkovky nie sú triviálna zelenina.
Vezmite napríklad 150 g reďkovky, nakrájajte na štvrtiny, zmiešajte so 100 g čerstvých umytých sójových klíčkov, pár uhoriek nakrájaných na kocky, dužinou melónu alebo melónu, hrsťou listov šalátu a štipkou pražených mandlí, ochuťte zmes 1,5 lyžičky. med, 3 lyžice. l. olej z vlašských orechov, 1 polievková lyžica. l. jablčný ocot, soľ a korenie a získajte osviežujúci šalát, ideálny na horúce obdobie.
Alebo ovsená polievka s reďkovkami. Pohár ovsených vločiek zalejeme litrom vriacej osolenej vody, privedieme do varu, pridáme asi 10 nadrobno nakrájaných reďkoviek aj s vňaťou, opäť privedieme do varu, necháme 15 minút lúhovať a podávame s kyslou smotanou a zelená cibuľa. Vynikajúca alternatíva pre tých, ktorí sú už unavení z okroshky.
A dokonca si môžete pripraviť puding z reďkovkových vrcholov! Za týmto účelom namočte 1 šálku pohánky na 1–2 hodiny do studenej vody, vrchy jemne nasekajte a položte na dno formy. Navrch poukladáme namočené cereálie, vložíme do rúry predhriatej na 230 °C na 10 minút, potom vyberieme, zalejeme vyšľahanou zmesou z pohára mlieka a 2 vajec a vložíme do rúry na ďalších 15 minút. – 25 minút. Tento puding sa dá pripraviť na slano aj na sladko.
Ako a kde použiť vrcholy reďkovky
Je to škoda, ale je to fakt: iba zlí ľudia zanedbávajú reďkovky v máji až júni, ale ich šťavnaté vrcholy sa používajú na kulinárske účely oveľa menej často, navyše mnohí ani nevedia, že sú jedlé. Zelená reďkovka však obsahuje viac vitamínu C ako samotná koreňová zelenina. Jeho chuť je ostrá, kyslá, korenistá. Obzvlášť dobré sú vrcholy skorých jarných reďkoviek – nie sú tvrdé a nemajú takmer žiadnu horkosť.
Listy reďkovky možno použiť ako základ šalátu – povedzme namiesto rukoly, alebo z nej uvariť polievku zo zelenej kapusty, napríklad šťavel. Ak ste fanúšikom okroshky, tak prečo neskúsiť pridať nakrájané reďkovky spolu s petržlenovou vňaťou a zelenou cibuľkou? Mimochodom, za starých čias to tak robili vždy. Nesmieme zabudnúť na botvinyu vo všetkých jej variáciách: listy reďkovky v nej sú oh tak dobré!
A Francúzi, známi svojou vášňou pre všetky druhy lahôdok, smažia vrchy na olivovom oleji a varia s nimi omeletu. A nech si niekto povie, že to dopadne horšie ako so špenátom!
Výhody reďkovky
Reďkovky majú veľa vlákniny, preto sú užitočné najmä pre ľudí s gastrointestinálnymi ochoreniami
Pre tých, ktorým pravidelne chýbajú vitamíny, sú reďkovky darom z nebies. Príroda ho obdarila veľkým množstvom vitamínov B a C a minerálnych solí a navyše obsahuje vzácne horčičné oleje, ktoré majú antiseptické vlastnosti. Preto namiesto ukojenia náhleho hladu ďalšou čokoládovou tyčinkou je lepšie chrumkať častejšie na čerstvých šťavnatých reďkovkách. S ním sa dá zahrať aj obyčajný chlebíček tak, že sa z neho stane pochúťka: vezmite si napríklad pár polievkových lyžíc smotanového syra, zmiešajte s lyžičkou chrenu, namažte na chlieb, prikryte plátkom obľúbenej šunka, na vrch položte hrnčeky reďkovky – voila!
Reďkovky sú nepostrádateľné pre diabetikov a ľudí s ochoreniami tráviaceho traktu, keďže obsahujú veľké množstvo vlákniny. A pri tom všetkom obsahuje zelenina veľmi málo kalórií – iba 20 kcal v celej šálke.
Ako uchovávať reďkovky
Doma by sa reďkovky mali skladovať v chladničke. S vrškami vydrží čerstvá 4–5 dní a ak zeleninu nakrájate a vložíte do vrecka s dierkami, vydrží pokojne aj 2–3 týždne. Pred konzumáciou sa odporúča vložiť už umyté a olúpané reďkovky do studenej vody asi na hodinu, potom bude chrumkanie veľmi chutné!
Reďkovky účinne pomáhajú pri kašli, znižujú krvný tlak a aktivujú imunitný systém a fytochemické zlúčeniny obsiahnuté v zelenine pôsobia protirakovinovo. Okrem toho je bohatá na vitamín C a draslík.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #jún #reďkovka #máj #sezónaSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach