Ako vyrábam veľkonočné koláčiky v tvare hniezd
Elena Ilyina ponúka recept na orechové hniezda ako veľkonočné pečivo. Pečú sa veľmi jednoducho a rýchlo a úlohu vajíčok zohrávajú napríklad píniové oriešky v bielej čokoláde a akékoľvek iné dražé. Krásne koláčiky na Veľkú noc.
Máloktorý sviatok podnecuje fantáziu a umelecký talent tak ako Veľká noc.
Okrem maľovaných vajíčok a zdobených veľkonočných koláčikov sú na mojom veľkonočnom stole vždy rôzne netradičné pečivo na ruskú Veľkú noc: sušienky v podobe zajačikov, káčatiek a jahniat, marcipánové kuriatka, hniezda zo sladkých vermicelli s marcipánovými vajíčkami pohodlne umiestnené v nich. Tentokrát som z marcipánovej hmoty urobila „vajíčka“ do orechových hniezd. Lepšie povedané, len som vytiahol marcipán zo skrinky a nasypal práškový cukor do tanierika a môj syn, zabudol na „úctyhodný“ vek jedenásť rokov, rád nalepil niekoľko desiatok vajec.
Na prípravu potrebujete:
- múka – 280 g
- mandle – 140 g
- maslo (zmäknuté) – 225 g
- hnedý cukor – 110 g
- vaječné žĺtky – 2 ks.
- vaječný bielok – 1 ks.
- vanilkový cukor – 2 lyžičky.
- marcipánová hmota – 150–200 g
- práškový cukor – 3 lyžice. l.
1. Rúru predhrejeme na 180 st °C. Plech vystelieme papierom na pečenie. 2. Mandle umyjeme, osušíme na panvici a pomelieme v mixéri, kým z nich nie sú veľmi veľké kúsky. Mleté orechy nasypeme do polievkovej misy.
3. Maslo dobre vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom, pridáme žĺtky a opäť vyšľaháme. Do maslovej zmesi postupne pridávame múku a vymiesime pomerne tuhé cesto. 4. V samostatnej miske vyšľaháme vaječný bielok na mäkkú penu. 5. Z cesta oddeľte kúsky veľkosti vlašského orecha, zviňte ich do gule a namočte do bielka. Potom dôkladne vyvaľkáme v mletých orechoch a dáme na plech. Pred vložením formy do rúry urobte prstom priehlbinu v strede každej guľky cesta. Veľkonočné koláčiky pečieme v hornej časti rúry 15 minút.
6. Z marcipánovej hmoty urobte „vajíčka“, približne o polovicu menšie ako prepeličie. Každý vyvaľkáme v práškovom cukre a 2-3 kusy uložíme do hniezd.
Poznámka pre hostiteľku
Ak na ozdobu použijete oriešky v čokoláde, vložte ich do hniezd asi 3 minúty po vybratí koláčikov z rúry. To umožní, aby sa čokoláda roztopila natoľko, aby sa orechy prilepili na sušienky.
Elena Ilyina: „V mojej rodine bola vedúcou pečenia moja babička – vedela piecť koláče „ako na dedine“: obrovské množstvo koláčov a tvarohových koláčov s rôznymi náplňami z veľkého množstva cesta. Mama piekla zriedka, a to boli sovietske klasiky: medový koláč, orechy s vareným kondenzovaným mliekom, sušienky s majonézou, trubičky s marmeládou. Pokusy s Vtáčím mliekom, ako si teraz pamätám, boli neúspešné. Pečenie je podľa mňa čistý pôžitok: z vôní korenia, zo sneženia múky, ktorá sa preosieva do misy, zo šľahania masla a cukru – zo žltého na biele, z premeny tenkých, nenápadných bielkov na biele lesklé vrcholy , z tajného života cesta, plných šelestov a zvukov, z hrejivej vône kysnutého cesta, ktorá sa tak príjemne vracia na svoje miesto a sleduje, ako sa tvrdohlavo dostáva von… Keď si potrebujem usporiadať myšlienky a nápady , pečiem koláčiky, ktoré sú vykrajované formičkami. Ak si neviem poradiť s iným technickým zariadením, vyberiem vaflovač – vždy ma poslúchne. Keď sa potrebujem vnútorne ukľudniť, pečiem koláčiky, a naladím sa na sviatočné – koláčiky. Je to druh terapie pečenia.“
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #mandle #cookies #Veľká noc #Elena Ilyina #Veľkonočné pečenie #makaróny #Veľkonočné koláčikySÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach