K receptu
Boršč bez kapusty… Naozaj sa to deje? Verte mi, áno! V bieloruskej kuchyni sa boršč pripravuje presne takto, bez kapusty a najčastejšie s bravčovým mäsom. A zelenina je vyprážaná na masti. Niekedy sa k takému boršču pridáva aj repný kvas, ale to sú variácie na tému, ktorej, ako viete, je neúrekom. Aby bolo jedlo sýtejšie, no nebolo príliš zložité na prípravu, pridali sme fazuľu z konzervy. Ktorý si vyberiete, biely alebo červený, vo vlastnej šťave alebo v paradajkovej omáčke je len na vás. Ak sa vám nápad s fazuľou nezdá príliš dobrý, nahraďte ju trochou zemiakov. Alebo ho jednoducho nepridávajte, ale nemeňte pomery zostávajúcich zložiek: boršč bez kapusty obsahuje pomerne veľa zeleniny a je veľmi bohatý.
zložitosť: priemer Kalórie: 149,39 kcal/porcia Porcie: 8 varenie: 1 hodina Použité: 6,22 g/5,89 g/17,89VareniePraženieDusenie, chradnutieVečerapolievkaVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 8 PORCIÍstredne veľká repa – 2 ks rastlinný olej – 3 lyžice. l.mäsový vývar (hovädzie alebo bravčové mäso) – 3 jablčný ocot – 3 polievkové lyžice. l.zemiaky – 5 ks stredne veľká cibuľa – 2 ks veľké paradajky – 2-3 ks veľké sladké papriky – 400 g cesnaku – 5 strúčikov kôpor -6 vetvičiek soli, cukor, čerstvo mleté čierne korenie – podľa chuti Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte repu na varenie boršču bez kapusty. Koreňovú zeleninu umyjeme, ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Zahrejte 1 polievkovú lyžičku na panvici. l. oleja a repu zľahka opražíme. Zalejeme trochou vývaru a octu, pridáme cukor (pár štipiek) a na miernom ohni dusíme 15 minút.
Krok 2
Cibuľu na boršč ošúpeme a nakrájame nadrobno. Mrkvu ošúpeme, umyjeme a nastrúhame na strednom strúhadle. Paradajky umyjeme, nakrájame na polovice a nastrúhame na hrubom strúhadle. Šupku zlikvidujte.
Krok 3
Lusky sladkej papriky na boršč umyjeme a nakrájame na polovice. Odstráňte stonky so semenami a priečkami. Dužinu papriky nakrájame na malé kocky.
Krok 4
Zohrejte zvyšný olej na panvici a opečte na ňom cibuľu, mrkvu a papriku (5 minút). Pridáme pripravené paradajky, premiešame a na miernom ohni dusíme 7 minút.
Krok 5
Zemiaky na boršč umyjeme, ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Vložte konzervované fazule do cedníka, nechajte tekutinu odtiecť a potom opláchnite studenou vodou.
Krok 6
Vo veľkom hrnci priveďte do varu borščový vývar bez kapusty. Pridajte zemiaky a varte 5 minút. Pridajte vyprážanú zeleninu. Varte ďalších 10 minút. Potom pridáme cviklu a fazuľu, privedieme do varu a boršč dusíme na miernom ohni pod pokrievkou 10 minút.
Krok 7
Boršč dochutíme soľou a korením podľa chuti. Cesnak ošúpeme a pretlačíme lisom. Kôpor umyjeme, osušíme a nasekáme. Potom pridajte cesnak do boršča a priveďte do varu. Zatvorte panvicu. Nechajte boršč na horúcom, vypnutom sporáku 10 minút.
UŽITOČNÉ RADY
Do boršču bez kapusty môžete pridať aj nadrobno nakrájané varené mäso z vývaru alebo údené mäso. Postačí dobrá klobása, karbohydrát, slanina alebo hruď.
MIMOchodom
Čím viac času boršč bez kapusty „vylúhuje“, tým bude chutnejší! Táto polievka je jednou z tých, ktoré je najlepšie jesť nie v deň prípravy, ale až v nasledujúci deň.