Chutney z hrušiek, jabĺk a sušených marhúľ
K receptu
Toto chutney je vhodné podávať k tučnému mäsu alebo hydine, vrátane pečenej celej husi, bravčovej krkovičky alebo kačacích pŕs. Najlepšie chutí, ak je mäso veľmi horké a chutney studené.
zložitosť: priemer Porcie: 800 varenie: 2 hodinyVarenieOmáčka, dresingVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 800 PORCIÍ350 g sušených marhúľ 1 kg hrušiek 150 g jabĺk 140 g cibule 2–3 cm čerstvého koreňa zázvoru 450 g nakrájaných paradajok 400–450 g jemného cukru 400–450 ml bieleho vínneho octu 1–1,5 ČL. soľ Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Jablká a hrušky ošúpeme. Nakrájajte na 4 kusy a odstráňte jadro. Nakrájajte na malé plátky. Nakrájajte aj sušené marhule a cibuľu. Nakrájajte zázvor.
Krok 2
Pripravené ingrediencie, okrem hrušiek, skombinujte s paradajkami (bez šťavy), cukrom, soľou a octom v hrnci s hrubým dnom. Priveďte do varu.
Krok 3
Dusíme na miernom ohni za miešania drevenou vareškou do zhustnutia, asi 1 hodinu.
Krok 4
Pridáme hrušky a za občasného miešania varíme ďalších 30 minút. Úplne ochlaďte a vložte do sterilizovaných pohárov.
MIMOchodom
Sušené marhule by ste nemali jesť bez obmedzení. Sušené ovocie vopred odmerajte alebo vyberte. Jesť veľké množstvo sušených marhúľ môže viesť k žalúdočnej nevoľnosti. Okrem toho ide o pomerne vysokokalorický produkt: 100 g obsahuje asi 232 kcal. A sušené marhule majú pomerne veľa cukru. Nech je to prirodzené, prirodzené, zdravé, no predsa – veľa. Buďte opatrní, poznajte hranice aj v dobrých veciach.