Domáci chren na zimu
K receptu
Príprava domáceho chrenu na zimu je, samozrejme, dobrá činnosť, nie však bezproblémová. Vieme z prvej ruky, čo sa stane ľuďom, ktorí strúhajú tento koreň… Podívaná nie je pre slabé povahy a nie je potrebné hovoriť, ako sa cítia samotní „kuchári“. Ako bonus, samozrejme, získajú úplnú imunitu proti prechladnutiu po dobu najmenej šiestich mesiacov, pretože všetky možné baktérie v tele sú zabité. Ak sa vám nechce kýchať a plakať, pomeľte chren na uzavretom mlynčeku na mäso. Ešte lepšie je, že najprv zmrazte korene v mrazničke aspoň na šesť hodín a potom pokojne nastrúhajte chren, pretože v tomto prípade bude proces absolútne „bez sĺz“.
zložitosť: ľahko Kalórie: 25,62 kcal/porcia Porcie: 2 varenie: 2 hodiny 30 minút Použité: 1,08 g/0,14 g/5,22Omáčka, dresingVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 2 PORCIEčerstvé korene chrenu – 1 kg cukru alebo medu – 2 polievkové lyžice. l.šťava 1 citrón soľ – 5 ČL pitnej vody – 125 ml Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si zaváracie poháre, v ktorých budete chren skladovať, aj vrchnáky. Dôkladne ich umyte, sterilizujte a nechajte úplne vyschnúť na papierových utierkach.
Krok 2
Pripravte korene chrenu. Odstráňte hrubú kožu pomocou noža a potom umyte pod tečúcou vodou. Dužinu nakrájajte na plátky a prejdite cez mlynček na mäso.
Krok 3
Nastrúhaný chren preložíme do veľkej misy. Pridajte cukor, citrónovú šťavu a šťavu. Zalejte pitnou vodou a dôkladne premiešajte. Vložte do vopred pripravených pohárov.
Krok 4
Poháre s domácim chrenom uzavrite viečkami a uložte na chladné a suché miesto. Toto korenie môžete podávať na stole po 3-4 dňoch.
UŽITOČNÉ RADY
Chcete, aby korenie vyzeralo na stole obzvlášť chutne? Nastrúhaný chren zafarbíme repnou šťavou. Ak chcete chuť korenia zjemniť, pridajte doň smotanu s obsahom tuku 15 %.
MIMOchodom
Reďkovka chren nie je sladšia len vtedy, ak sa do nej nepridáva cukor. Tak to pokojne pridajte! Mnoho ľudí sladí chren medom: robí ho chutnejším.