K receptu
Výdatný a chutný šalát! Nemyslite si, že je podobný Olivierovi, chuť je iná. Vyskúšajte varenie!
zložitosť: priemer Porcie: 1 varenie: 15 min Pridať. čas: 30 minjaponská kuchyňavečeraŠalátVegetariánstvoPiknikINGREDIENCIE NA 1 PORCIUzemiaky 4 ks sladká cibuľa 1 ks mrkva 40 g majonéza ryžový ocot 2 lyžice soľ 1 lyžička. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Zemiaky ošúpeme a nakrájame na stredne veľké kocky. Uvaríme do mäkka v osolenej vode. Rozdrvíme, ale nie na pyré, ale tak, aby ostali kúsky. Pridáme ryžový ocot, premiešame a necháme vychladnúť.
Krok 2
Čerstvú uhorku nakrájame na tenké mesiačiky, osolíme a necháme v cedníku odtiecť tekutinu. Sladkú a šťavnatú cibuľu nakrájame na priesvitné pierka. Mrkvu (nie veľkú) nakrájame na štvrtiny a zľahka povaríme. Mrkva by mala zostať chrumkavá.
Krok 3
Zmiešajte drvené zemiaky, cibuľu, uhorky, mrkvu a zelený hrášok v miske na šalát. Dochutíme majonézou. Premiešame a necháme pár hodín (alebo cez noc) vylúhovať v chladničke. A ak to neznesiete, môžete začať jesť hneď!
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Zemiakový šalát sa v Japonsku začal pripravovať v 19. a 20. storočí, keď sa Japonsko začalo zaujímať o kultúru Európy a Ameriky a samo sa otvorilo komunikácii. Predpokladá sa, že prototypom šalátu je zemiakový šalát pôvodom z Európy – nemecký „švábsky“, náš „olivier“ alebo dokonca čínska verzia atď. Vrcholom japonského šalátu sú drvené zemiaky s malými kúskami. Najprv sa šalát dochucoval rastlinným olejom a keď sa v Japonsku začala predávať majonéza, šalát sa ňou začal dochucovať. Japonci dávajú do šalátu veľa majonézy a majú radi, keď sedí v chladničke.