K receptu
Cuketová musaka je alternatívnou verziou tradičnej gréckej, zvyčajne vyrobenej z baklažánu. Výsledkom je nemenej chutné, no podľa nás ľahšie jedlo. Špeciálnu chuť tejto musake dodáva omáčka ochutená mletými vlašskými orechmi a strúhaným syrom. Čo sa týka mletého mäsa, v tomto recepte sme použili hovädzie, ale ak chcete použiť jahňacie alebo bravčové, skúste to! A, samozrejme, nebude nič trestné, ak do musaky s cuketou pridáte trochu nasekaných byliniek (napríklad petržlenu): chuť jedla získa jasné, svieže tóny.
zložitosť: ľahko Kalórie: 727,63 kcal/porcia Porcie: 6 varenie: 1 hodina 30 minút Použité: 23,00 g/55,97 g/31,30grécka kuchyňaHlavný chodVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 6 PORCIÍcuketa (cuketa) – 1 kg varených zemiakov – 2 veľké hľuzy olivový olej – 100–120 ml cibuľa – 2 ks veľké paradajky – 2 ks nakrájané hovädzie mäso (mleté mäso) – 500 g mletá škorica – 1/2 ČL sušeného oregana – 1/ 2 ČL suché červené víno – 100 ml masla – 75 g múky – 4 polievkové lyžice. l mlieko – 500 ml mleté vlašské orechy – 1 polievková lyžica. l strúhaný syr – 150 vajec – 2 ks soľ – podľa chuti mleté čierne korenie – podľa chuti Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Cuketu na musaku umyjeme a pozdĺžne nakrájame na veľké plátky. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na 5 mm hrubé plátky a odložíme nabok, kým nie sú pripravené na použitie.
Krok 2
Vo veľkej panvici na rastlinnom oleji (pridajte podľa potreby) opečte cuketu po dávkach do zlatista z oboch strán. Položte na papierové obrúsky, aby absorbovali prebytočný olej.
Krok 3
Ošúpte a nakrájajte cibuľu. Paradajky na musaku narežeme priečne a dáme do cedníka. Niekoľkokrát zalejte vriacou vodou, potom ľadovou vodou. Šupku ošúpeme, zbavíme semienok, dužinu nasekáme nadrobno.
Krok 4
Na namazanie panvice nechajte trochu rastlinného oleja. Zvyšok zohrejte v hlbokej panvici. Pridajte cibuľu a restujte 5 minút. Vložte mleté mäso. Po premiešaní vidličkou všetko spolu opekáme 10 minút.
Krok 5
Pridáme paradajky, škoricu, oregano a víno. Dochutíme soľou a korením podľa chuti. Základ musaky ďalej dusíme na miernom ohni 25-30 minút, alebo kým sa tekutina neodparí.
Krok 6
Na bielu omáčku rozpustite maslo v hrnci. Za stáleho miešania pridáme múku a opražíme do zlatista. Postupne prilievame teplé mlieko. Priebežne miešame metličkou, aby sa nevytvorili hrudky. Varíme do zhustnutia. Odstráňte panvicu s bielou musakovou omáčkou z ohňa.
Krok 7
Za stáleho miešania pridáme orechy a syr, zašľaháme vajcia. Formu s rozmermi 25 x 25 cm vymastíme maslom. Na spodok položíme polovicu cukety a zemiaky. Na vrch natrieme mäsovú zmes a potom zvyšnú cuketu.
Krok 8
Rúru predhrejeme na 180°C. Cuketovú musaku prelejeme bielou omáčkou a pečieme 50 minút, kým nie je povrch pekne zlatistý. Pred podávaním nechajte 5-10 minút vychladnúť.
UŽITOČNÉ RADY
Zemiaky v musake s cuketou možno nahradiť karfiolom. S ním sa v niektorých gréckych dedinách toto jedlo pripravuje dodnes, pridáva sa k nemu sladká paprika a mrkva.
MIMOchodom
Zaujímavosťou je, že biela omáčka, podobná bešamelu, sa začala používať na prípravu klasickej musaky až začiatkom 20. storočia. Do tejto doby sa zelenina a mäso piekli s dusenými drvenými paradajkami.