Príprava na grilovanie: aké palivové drevo je najlepšie a čo robiť s uhlím

Príprava na grilovanie: aké palivové drevo je najlepšie a čo robiť s uhlím

Príprava na grilovanie: aké palivové drevo je najlepšie a čo robiť s uhlím

Veľa ľudí cez víkendy griluje. Poďme sa rozprávať o uhlí a palivovom dreve: ktoré palivové drevo je lepšie, ako zapáliť uhlie a ako ich používať rozumne. Táto veda nie je príliš zložitá, len treba cvičiť častejšie.

Ideme grilovať

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Palivové drevo
  • Drevené uhlie
  • 6 tipov na prácu s dreveným uhlím od skúsených ľudí
  • Ako rozložiť uhlie v grile: priame a nepriame teplo
  • Len pre dospelých: ako určiť teplotu ohrevu uhlia
  • Čo variť pri určitej teplote ohrevu uhlia

Povedzme si niečo o palivovom dreve a uhlí, ktoré používame na varenie na najobľúbenejších (a cenovo dostupných) grilovacích zariadeniach: mobilné grily/grilovanie alebo jednoducho improvizované konštrukcie z tehál, kameňov, polená a špíz.

Prenosný gril
Prenosný gril

Palivové drevo

Najprv sa rozhodnite pre menu a potom preň vyberte palivové drevo. Zložité? Nie! Premyslený. Ale medzi palivovým drevom sú iba listnaté – iba oni!

Čerešňa – na hamburgery, jahňacinu a hydinu (najmä kačicu). Jelša – na lososa/pstruha, morku a kuracie mäso. Jabloň – na divinu, bravčové mäso, kuracie mäso a morské plody. Dub – na mäso. Javor – na bravčové mäso, morské plody a kuracie mäso. Breza – na kuracie mäso a akékoľvek mäso.

Ihličnany nedávajte do ohňa. Nie sú na grilovačky, sú pre bardov a spoločnosť.

V každom prípade by palivové drevo na grilovanie (veľké polená) malo udržiavať rovnomerné teplo.

A pamätajte, že neexistuje nič také ako priveľa palivového dreva. Nasekajte a spálite ich s rezervou, pretože teplo sa dá znížiť, ale nedá sa zvýšiť.

Zapálenie grilu
Zapálenie grilu

Poradenstvo: Ak ste v piatok doma marinovali mäso/hydinu/rybu a potom je potrebné pripravené suroviny previezť cez víkend na vidiek, ihneď ich marinujte v Ziploc vrecúškach (so zipsom). Takéto vrecká sa predávajú v supermarketoch – na skladovanie alebo mrazenie potravín. Veľmi ľahko sa balia a prepravujú. Ak nemáte čas na dlhú a premyslenú marinádu, použite expresnú metódu: zmiešajte sójovú omáčku s citrónovou šťavou.

Drevené uhlie

Ak považujete drevené uhlie nielen za zdroj tepla, ale aj za poskytovateľa špeciálnej dymovej arómy, zvoľte drevené uhlie. Je neuveriteľne vášnivý a horúci: dokonale sa zahrieva, ale robí to rýchlo. Preto, ak varíte s dreveným uhlím, pripravte si všetky ingrediencie vopred. Uhlie vašich dlhých príprav, chodenia a rozprávania nepočká!

6 tipov na prácu s dreveným uhlím od skúsených ľudí:

1. Kupujte veľké a čisté uhlie z miest, kde sa kupujú grily do kaviarní a reštaurácií.

2. Pred vložením uhlia do grilu nasypte na dno vrstvu piesku, asi 2 cm, zachytí odkvapkávajúci tuk a olej.

3. Nepoužívajte kvapalinu do zapaľovača. Bez ohľadu na to, čo hovorí reklama a výrobcovia, toto je chémia! Použite papier a triesky. Ak to nestačí, použite štartér na zapálenie uhlíkov.

4. Grilovať začnite až potom, keď je uhlie pokryté bielym popolom. Pod jedlom vyloženým na grile alebo pod špajdľami by malo byť hotové uhlie. Nezabudnite oprášiť popol!

5. Pred položením roštu na žeravé uhlie ho potrieme bravčovou masťou alebo pomocou štetca natrieme slnečnicovým olejom. Zabránite tak prilepeniu vyprážaných potravín na gril.

6. Ak chcete zvýšiť aromatický efekt, nasypte na hotové uhlie hrsť drevnej štiepky, ktorú ste predtým namočili na 20 minút do vody. Drevené štiepky budú dlho horieť a šíriť vôňu, ktorú si vyberiete.

Horúce uhlie
Horúce uhlie

Poradenstvo: Okrem dreveného uhlia sú na predaj aj brikety. Pri dlhom zahrievaní vyžarujú produkty spaľovania a jednoducho nepríjemne zapáchajú, pretože sú zlepené parafínom alebo škrobom. Ale v porovnaní s dreveným uhlím udržujú teplo po dlhú dobu (asi 300320 °C počas 1 hodiny). Ak ste s tým spokojní, najlepšie je položiť ich na gril a pridať pár dreva alebo uhlíkov.

Ako rozložiť uhlie v grile: priame a nepriame teplo

Teplo z uhlia môže byť priame alebo nepriame. Priame teplo používajte na kebab, hamburgery, párky v rožku a grilovanú zeleninu. Aby ste to urobili, urobte dve úrovne uhlia. Hrubá vrstva uhlíkov, približne 1/3 objemu grilu, je určená na vysokú teplotu, tenká vrstva (na zvyšok grilovacieho priestoru) je určená na uvedenie produktu do stavu pripravenosti. Postaviť sa dá aj trojúrovňová konštrukcia, no treba si na to zvyknúť. Je skvelý na prípravu grilovačky.

Nepriame teplo sa používa ľahšie. Na to rozložte hotové uhlie po stranách grilu a varte jedlo pomocou tepla (horúcej) samotnej „nádoby“ a bočného tepla. Mimochodom, do priestoru bez uhlia môžete postaviť liatinový hrniec a kastról, alebo vyložiť pripravené jedlá do fólie. Nepriame teplo funguje dobre na varenie veľkých kusov mäsa alebo celého kurčaťa.

Varenie rýb a kebabov na grile
Varenie rýb a kebabov na grile

Poradenstvo: Po uvarení mäsa ho určite nechajte 5 minút odpočívať na doske. Najlepšie je, ak má doska drážku prebiehajúcu po celom obvode. Pozbiera všetku šťavu, ktorú mäso „vytlačí“.

Len pre dospelých: ako určiť teplotu ohrevu uhlia

Položte dlaň na vzdialenosť 10 cm od uhlíkov. Čas, počas ktorého môžete držať ruku bez nepohodlia alebo popálenia, je indikátorom teploty ohrevu uhlia. Len konajte inteligentne a opatrne!

Ak dokážete držať ruku nad uhlím maximálne 2 sekundy, ide o najhorúcejšie uhlie, zahriate nad 500 °C. Držte ruku 3 sekundy – stredná teplota, približne 400 °C. Držte teplo 4 sekundy, čo znamená, že uhlíky sa zahriali na 350 ° C pri nízkej úrovni tepla (300 ° C), môžete pohodlne držať ruku asi 5 sekúnd;

Stanovenie teploty ohrevu uhlia
Stanovenie teploty ohrevu uhlia

Čo variť pri určitej teplote ohrevu uhlia

Pre najintenzívnejšie teplo sa uhlie musí zohriať na 510 min. Vysoká teplota vám umožní získať chrumkavú kôrku zvonku a šťavnatosť vo vnútri. Je skvelý na varenie steakov, hamburgerov (rezňov) a kukurice.

Pri strednom ohni sa uhlie zahreje na 2530 minút. Toto teplo je dobré pre bravčové kotlety, kuracie krídelká a prsia, párky v rožku, klobásy a ryby. Plus pre ovocie a zeleninu, ako je cibuľa, baklažán a ananás.

Nízke nastavenie je skvelé na pečenie zemiakov.

Varenie ražniči na grile
Varenie ražniči na grile
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #ako variť #Olga Zakharova #kebab #tipy #piknik #barbecueSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik