Rýchle polievky s vodou: 10 zaujímavých receptov s tofu, pestom, hráškom a dokonca aj vegetariánskym tom yamom
Mnohí sú si istí, že bez bohatého vývaru bude polievka „prázdna“, bez chuti a neuspokojivá. Sme pripravení vyvrátiť tento mýtus práve teraz. V článku nájdete 10 receptov na úžasné polievky: od hubovej solyanky až po paradajkovú polievku s ovsenými vločkami a vegetariánsky tom yam.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Ako urobiť polievky na vodnej báze viac sýte
- Čo pridať do vodových polievok pre lepšiu chuť
- Recepty
- Pôstna ryžová polievka
- Pôstna huba solyanka
- Pôstny zelený boršč so šťavelom
- Pôstny ramen s tofu
- Minestrone s pestom
- Paradajková polievka s olivami
- Kokosová polievka so zeleným hráškom a koriandrom
- Vegetariánsky Tom yum
- Vegetariánska brokolicová polievka s chia semienkami a mandľami
- Paradajková polievka s ovsenými vločkami
Ako urobiť polievky na vodnej báze viac sýte
Varíte prvé jedlo bez mäsa, hydiny alebo rýb a obávate sa, že po hodine budete chcieť maškrtiť znova? Existujú spôsoby, ako urobiť jedlo viac sýte. Najjednoduchšie je pridať cereálie. Ideálna je ryža, pohánka, proso, jačmeň a dokonca aj ovsené vločky. Všetky tieto obilniny sú dosť kalorické, výživné a zdravé.
To isté možno povedať o strukovinách. Je tu však malý detail: ak sa chystáte použiť suché, počítajte s časom potrebným na namáčanie (niekoľko hodín!). Preto je lepšie brať čerstvé mrazené alebo konzervované strukoviny: fazuľa, hrášok, cícer, šošovica.
Ako inak môžete „zahustiť“ polievku vo vode? Napríklad zemiaky: rýchlo sa uvaria, chuť je obľúbená. Môžete pridať aj jemné cestoviny, ako to robia Taliani.
A, samozrejme, nesmieme zabudnúť na „najlepších priateľov“ všetkých vegetariánov – kokosové mlieko a tofu syr. Tieto produkty urobia jedlá viac sýte a dodajú orientálnu chuť.
Čo pridať do vodových polievok pre lepšiu chuť
„Žiadny vývar – žiadna chuť,“ povedali a… mýlili sa! Rôzne koreniny a bylinky, paradajkový pretlak a čerstvé bylinky, citrónová šťava, sójové a iné omáčky môžu dať vodnej polievke tie najjasnejšie odtiene. Nakoniec si môžete samostatne pripraviť zeleninový vývar. Varte 20-30 minút v závislosti od receptu. Zdá sa, že tu nie je ani mäsový základ, ale chuťové a aromatické dojmy sú úplne iné.
Recepty
Pôstna ryžová polievka
Pre náš recept je vhodný akýkoľvek druh ryže: krátkozrnná aj dlhozrnná, takže výber je na vás. Ale v každom prípade ryžu bude treba najskôr poriadne umyť, aby polievka nebola zakalená.
Pôstna ryžová polievka
Na prípravu 4 porcií potrebujete:
- zemiaky – 300 g
- mrkva – 100 g
- cibuľa – 100 g
- sladká paprika – 100 g
- ryža – 60 g
- rastlinný olej – 60 ml
- bobkový list – 2 ks.
- petržlen na servírovanie – 2 vetvičky
- soľ
- mleté čierne korenie
- Vložte ryžu do malej misky a dôkladne ju opláchnite teplou vodou, pravidelne ju vymieňajte, kým nebude priehľadná.
- Ošúpte a nakrájajte cibuľu na polievku. Mrkvu ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Sladkú papriku nakrájajte na polovicu, odstráňte semená a blany. Dužinu nakrájajte na malé kocky. Zemiaky ošúpeme, umyjeme, nakrájame na plátky. Umiestnite ho do misky so studenou vodou, aby pri vystavení vzduchu nestmavlo.
- V hrnci priveďte do varu 2 litre vody. Kým sa zohrieva, pridajte do panvice olej a položte na strednú teplotu. Po 2 minútach pridajte cibuľu, mrkvu a papriku. Smažte na strednom ohni za stáleho miešania 7 minút.
- Opečenú zeleninu vložte do hrnca s vriacou vodou. Pridajte trochu soli. Zemiaky sceďte v cedníku, potom ich pridajte do panvice k zelenine a priveďte do varu. Pridajte ryžu. Opäť privedieme do varu a na miernom ohni varíme 10 minút. Pridajte bobkový list a varte ďalších 5 minút.
- Odstráňte bobkový list z panvice. Polievku dochutíme a podľa potreby dochutíme soľou a mletým korením. Petržlenovú vňať nasekáme nadrobno. Chudú polievku s ryžou nalejeme do misiek a do každej pridáme trochu petržlenovej vňate.
Mimochodom
Ak chcete, aby bola vaša ryžová polievka ľahšia, zemiaky vynechajte. Množstvo ostatnej zeleniny by sa v tomto prípade malo zvýšiť asi 1,5-krát.
Poznámka pre hostiteľku
Chuť polievky bude pikantnejšia, ak 5 minút pred jej pripravenosťou pridáte veľký strúčik cesnaku pretlačený lisom.
Pôstna huba solyanka
Sýta, hustá a chutná polievka, ktorá dokonale zahreje v chladnom počasí. Môžete ho variť po celý rok, našťastie sú v obchodoch vždy šampiňóny a hliva.
Pôstna huba solyanka
Na prípravu 6 porcií potrebujete:
- nakladané uhorky – 2 ks.
- šampiňóny alebo hliva – 400 g
- zemiaky – 2 ks.
- cibuľa – 1 ks.
- mrkva – 1 ks.
- olivový olej – 3 lyžice. l.
- paradajková pasta – 1 polievková lyžica. l.
- cukor – 1/2 lyžičky.
- voda – 2 l
- soľ
- mleté čierne korenie
- Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a vložíme do vriacej vody. Osolíme a varíme 10 minút.
- Kým sa zemiaky varia, nakrájame si cibuľu a mrkvu. Vyprážame na olivovom oleji. Šampiňóny ošúpeme a nakrájame na plátky.
- Do panvice pridajte nakrájané huby, paradajkový pretlak a cukor. Nakladané uhorky nakrájame na tenké prúžky. Vložte do panvice so šampiňónmi a zeleninou. Dusíme na miernom ohni 10 minút.
- Udusené huby a zeleninu preložíme do panvice so zemiakmi. Varte 5 minút. Dochutíme soľou a korením. Môžete naliať trochu soľanky a priviesť do varu.
Mimochodom
Pár polievkových lyžíc nadrobno nasekanej kyslej kapusty môžete dať do maštale spolu s nakladanými uhorkami: hodí sa k hubám.
Poznámka pre hostiteľku
Ak máte sušené hríby, rozdrvte niekoľko plátkov v mixéri a pridajte výsledný prášok do panvice: miska okamžite získa absolútne neuveriteľnú arómu.
Pôstny zelený boršč so šťavelom
Pôstny zelený boršč so šťavelom sa zvyčajne podáva horúci, ale v horúcom počasí môže byť vynikajúcou alternatívou k okroshke. Ak sa vám nepáči alebo z nejakého dôvodu nemôžete tolerovať silnú kyslosť, nahraďte časť šťavela špenátom, žihľavou, bielou damselfishkou alebo šťavelom.
Pôstny zelený boršč so šťavelom
Na prípravu 8 porcií potrebujete:
- šťavel – 300 – 400 g
- fazuľa z konzervy vo vlastnej šťave – 400 g
- mrkva – 80 g
- cibuľa – 70 g
- petržlenová vňať – 50 g
- zelená cibuľa – 20 g
- rastlinný olej – 2 lyžice. l.
- soľ
- mleté čierne korenie
Na vývar:
- pitná voda – 2 l
- zemiaky – 50 g
- stonky kôpru – 5 ks.
- petržlenová vňať – 5 ks.
- stonkový zeler – 1 ks.
- cesnak – 3-4 strúčiky
- čierne korenie – 6-7 hrách
- bobkový list – 2 ks.
- Pripravte si zeleninový vývar. Zemiaky ošúpeme, dáme do hrnca, podlejeme vodou, pridáme všetky suroviny na vývar a na miernom ohni varíme, kým nie sú zemiaky hotové. Vývar preceďte (stopky a koreniny už nebudú potrebné) a zemiaky vráťte späť do panvice a roztlačte ich mačkadlom priamo do vývaru.
- Fazuľu vložte do sitka alebo cedníka, nechajte odkvapkať a pridajte do vývaru. Šťavel roztrieďte, odstráňte zvädnuté listy a hrubé stonky, opláchnite tečúcou vodou. Nakrájajte nožom nie príliš jemne, aby si pod vplyvom vysokej teploty šťavel zachoval svoju celistvosť a atraktívny vzhľad. Pridajte do vývaru, soľ a korenie.
- Nakrájajte zelenú cibuľu nožom, pridajte do boršču, premiešajte, priveďte do varu, prikryte pokrievkou a vypnite oheň. Nechajte boršč lúhovať aspoň 10 minút.
Poznámka pre hostiteľku
Jar a leto, ako aj skorá jeseň, sú časom príprav. Na chudé zeleninové vývary, ako je boršč so šťavelom, zmrazte umyté šupky z mrkvy, mladé stonky kapusty, stonky šťaveľu, cesnak, petržlen a kôpor v nádobách alebo vákuových vreciach.
Mimochodom
Nevylievajte aquafabu, tekutinu z plechovky fazule alebo hrášku. Ide o veľmi výživný produkt, ktorý možno použiť na výrobu chudej majonézy a vegánskych dezertov.
Pôstny ramen s tofu
Ramen je kombinácia rezancov s bohatým vývarom a rôznymi prísadami: mäso, huby, tofu, morské riasy, varené vajíčko, bylinky. Možný je však aj pôstny variant, ktorý vás môže milo prekvapiť.
Pôstny ramen
Na prípravu 4 porcií potrebujete:
- rezance – 400 g
- tofu – 300 g
- Čínska kapusta – 200 g
- šampiňóny – 150 g
- sušené morské riasy – 100 g
- cibuľa – 100 g
- cesnak – 4 strúčiky
- koreň zázvoru – 3 cm
- zelená cibuľa – 30 g
- sójová omáčka – 5 lyžíc. l.
- ryžový ocot – 3 lyžice. l.
- sezamový olej – 2 lyžice. l.
- Cibuľu a cesnak nakrájame nahrubo. Ošúpaný zázvor nakrájame na pásiky. V hrnci rozohrejeme sezamový olej a 2 minúty orestujeme cibuľu, cesnak a zázvor. Pridajte morské riasy, ryžový ocot, sójovú omáčku a 1 liter horúcej vody. Varíme na miernom ohni 20 minút a precedíme cez sitko do čistej panvice.
- Rezance uvaríme podľa návodu na obale a scedíme v cedníku. Čínsku kapustu a zelenú cibuľku nakrájame nadrobno, šampiňóny nakrájame na plátky a tofu nakrájame na kocky so stranou 1,5 cm.
- Vývar privedieme do varu, pridáme tofu, čínsku kapustu a hríby a 10 minút podusíme. Pridajte rezance, zahrievajte 1 minútu a nalejte ramen do misiek. Posypeme zelenou cibuľkou a ihneď podávame.
Mimochodom
Ramen sa tradične podáva s dvoma typmi príborov – lyžicou na vývar a paličkami, aby bolo možné rezance pohodlne vybrať.
Poznámka pre hostiteľku
Ak nemáte po ruke sušené morské riasy, nalejte do vývaru ďalšie 2 polievkové lyžice. l. sójovú omáčku alebo pri varení pridajte pár sušených húb shiitake.
Minestrone s pestom
V Taliansku existuje obrovské množstvo receptov minestrone. Nikto z nich si teda nemôže nárokovať svoju exkluzivitu. Talianske zeleninové obchody alebo trhy zvyčajne predávajú prípravky na minestrone: nasekané listy kapusty savojskej, mrkvu, mangold, čerstvé fazule, zeler a niekedy aj zemiaky. Zvyšok môžete pridať podľa vlastného uváženia.
Minestrone s pestom
Na prípravu 6 porcií potrebujete:
- zemiaky – 300 g
- cibuľa – 100 g
- mrkva – 80 g
- stonkový zeler – 1 ks.
- zelené fazuľky – 100 g
- konzervované biele fazule – 200 g
- paradajky – 200 g
- tekvicová dužina – 100 g
- cuketa – 300 g
- olivový olej – 2 lyžice. l.
- soľ
- mleté čierne korenie
Na pesto:
- veľký zväzok zelenej bazalky
- tvrdý syr – 50 g
- cesnak – 2-3 strúčiky
- píniové oriešky – 2 lyžice. l.
- olivový olej – 150 ml
- soľ
- mleté čierne korenie
- Na prípravu pesta odstráňte lístky bazalky zo stoniek (stopky si odložte) a nasekajte spolu s cesnakom. Bazalku, cesnak, orechy a štipku soli dáme do mažiara a rozdrvíme do hladka, pričom po troškách pridávame olej. Okoreníme a zmiešame s najemno nastrúhaným syrom.
- Na polievku nakrájame zemiaky, mrkvu, tekvicu, cuketu a paradajky na rovnaké kocky, cibuľu a zeler nakrájame na tenké plátky.
- V hrnci s hrubým dnom opečte cibuľu a mrkvu v 3-4 polievkových lyžiciach. l. oleja na 5 minút. Potom pridáme zeler, cuketu a tekvicu, povaríme 5 minút. Pridajte paradajky, varte ďalších 5 minút.
- Zalejeme 1,5 litrom vriacej vody, pridáme zemiaky a bielu fazuľu, na miernom ohni varíme 15 minút. Asi 5 minút pred varením pridajte zelené fazuľky a stonky bazalky (pred podávaním ich budete musieť odstrániť). Hotový minestrone nalejte do tanierov, do každého vložte 1 polievkovú lyžičku. l. pesto.
Poznámka pre hostiteľku
Ak chcete, aby bola polievka výdatnejšia, pridajte trochu malých alebo stredných cestovín, vopred uvarených do polovice. Zloženie zeleniny obmieňajte podľa svojich chuťových preferencií. A pamätajte, že najchutnejšia minestrone je vyrobená zo sezónnej zeleniny.