Rýchle polievky s vodou: 10 zaujímavých receptov s tofu, pestom, hráškom a dokonca aj vegetariánskym tom yamom

Rýchle polievky s vodou: 10 zaujímavých receptov s tofu, pestom, hráškom a dokonca aj vegetariánskym tom yamom

Rýchle polievky s vodou: 10 zaujímavých receptov s tofu, pestom, hráškom a dokonca aj vegetariánskym tom yamom

Mnohí sú si istí, že bez bohatého vývaru bude polievka „prázdna“, bez chuti a neuspokojivá. Sme pripravení vyvrátiť tento mýtus práve teraz. V článku nájdete 10 receptov na úžasné polievky: od hubovej solyanky až po paradajkovú polievku s ovsenými vločkami a vegetariánsky tom yam.

Rýchle polievky s vodou: 10 zaujímavých receptov s tofo, pestom, hráškom a dokonca aj vegetariánskym tom yamom

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Ako urobiť polievky na vodnej báze viac sýte
  • Čo pridať do vodových polievok pre lepšiu chuť
  • Recepty
  • Pôstna ryžová polievka
  • Pôstna huba solyanka
  • Pôstny zelený boršč so šťavelom
  • Pôstny ramen s tofu
  • Minestrone s pestom
  • Paradajková polievka s olivami
  • Kokosová polievka so zeleným hráškom a koriandrom
  • Vegetariánsky Tom yum
  • Vegetariánska brokolicová polievka s chia semienkami a mandľami
  • Paradajková polievka s ovsenými vločkami

Ako urobiť polievky na vodnej báze viac sýte

Varíte prvé jedlo bez mäsa, hydiny alebo rýb a obávate sa, že po hodine budete chcieť maškrtiť znova? Existujú spôsoby, ako urobiť jedlo viac sýte. Najjednoduchšie je pridať cereálie. Ideálna je ryža, pohánka, proso, jačmeň a dokonca aj ovsené vločky. Všetky tieto obilniny sú dosť kalorické, výživné a zdravé.

To isté možno povedať o strukovinách. Je tu však malý detail: ak sa chystáte použiť suché, počítajte s časom potrebným na namáčanie (niekoľko hodín!). Preto je lepšie brať čerstvé mrazené alebo konzervované strukoviny: fazuľa, hrášok, cícer, šošovica.

Ako inak môžete „zahustiť“ polievku vo vode? Napríklad zemiaky: rýchlo sa uvaria, chuť je obľúbená. Môžete pridať aj jemné cestoviny, ako to robia Taliani.

A, samozrejme, nesmieme zabudnúť na „najlepších priateľov“ všetkých vegetariánov – kokosové mlieko a tofu syr. Tieto produkty urobia jedlá viac sýte a dodajú orientálnu chuť.

Čo pridať do vodových polievok pre lepšiu chuť

„Žiadny vývar – žiadna chuť,“ povedali a… mýlili sa! Rôzne koreniny a bylinky, paradajkový pretlak a čerstvé bylinky, citrónová šťava, sójové a iné omáčky môžu dať vodnej polievke tie najjasnejšie odtiene. Nakoniec si môžete samostatne pripraviť zeleninový vývar. Varte 20-30 minút v závislosti od receptu. Zdá sa, že tu nie je ani mäsový základ, ale chuťové a aromatické dojmy sú úplne iné.

Recepty

Pôstna ryžová polievka

Pre náš recept je vhodný akýkoľvek druh ryže: krátkozrnná aj dlhozrnná, takže výber je na vás. Ale v každom prípade ryžu bude treba najskôr poriadne umyť, aby polievka nebola zakalená.

Pôstna ryžová polievka
Pôstna ryžová polievka

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • zemiaky – 300 g
  • mrkva – 100 g
  • cibuľa – 100 g
  • sladká paprika – 100 g
  • ryža – 60 g
  • rastlinný olej – 60 ml
  • bobkový list – 2 ks.
  • petržlen na servírovanie – 2 vetvičky
  • soľ
  • mleté ​​čierne korenie
  1. Vložte ryžu do malej misky a dôkladne ju opláchnite teplou vodou, pravidelne ju vymieňajte, kým nebude priehľadná.
  2. Ošúpte a nakrájajte cibuľu na polievku. Mrkvu ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Sladkú papriku nakrájajte na polovicu, odstráňte semená a blany. Dužinu nakrájajte na malé kocky. Zemiaky ošúpeme, umyjeme, nakrájame na plátky. Umiestnite ho do misky so studenou vodou, aby pri vystavení vzduchu nestmavlo.
  3. V hrnci priveďte do varu 2 litre vody. Kým sa zohrieva, pridajte do panvice olej a položte na strednú teplotu. Po 2 minútach pridajte cibuľu, mrkvu a papriku. Smažte na strednom ohni za stáleho miešania 7 minút.
  4. Opečenú zeleninu vložte do hrnca s vriacou vodou. Pridajte trochu soli. Zemiaky sceďte v cedníku, potom ich pridajte do panvice k zelenine a priveďte do varu. Pridajte ryžu. Opäť privedieme do varu a na miernom ohni varíme 10 minút. Pridajte bobkový list a varte ďalších 5 minút.
  5. Odstráňte bobkový list z panvice. Polievku dochutíme a podľa potreby dochutíme soľou a mletým korením. Petržlenovú vňať nasekáme nadrobno. Chudú polievku s ryžou nalejeme do misiek a do každej pridáme trochu petržlenovej vňate.

Mimochodom

Ak chcete, aby bola vaša ryžová polievka ľahšia, zemiaky vynechajte. Množstvo ostatnej zeleniny by sa v tomto prípade malo zvýšiť asi 1,5-krát.

Poznámka pre hostiteľku

Chuť polievky bude pikantnejšia, ak 5 minút pred jej pripravenosťou pridáte veľký strúčik cesnaku pretlačený lisom.

Pôstna huba solyanka

Sýta, hustá a chutná polievka, ktorá dokonale zahreje v chladnom počasí. Môžete ho variť po celý rok, našťastie sú v obchodoch vždy šampiňóny a hliva.

Pôstna huba solyanka
Pôstna huba solyanka

Na prípravu 6 porcií potrebujete:

  • nakladané uhorky – 2 ks.
  • šampiňóny alebo hliva – 400 g
  • zemiaky – 2 ks.
  • cibuľa – 1 ks.
  • mrkva – 1 ks.
  • olivový olej – 3 lyžice. l.
  • paradajková pasta – 1 polievková lyžica. l.
  • cukor – 1/2 lyžičky.
  • voda – 2 l
  • soľ
  • mleté ​​čierne korenie
  1. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a vložíme do vriacej vody. Osolíme a varíme 10 minút.
  2. Kým sa zemiaky varia, nakrájame si cibuľu a mrkvu. Vyprážame na olivovom oleji. Šampiňóny ošúpeme a nakrájame na plátky.
  3. Do panvice pridajte nakrájané huby, paradajkový pretlak a cukor. Nakladané uhorky nakrájame na tenké prúžky. Vložte do panvice so šampiňónmi a zeleninou. Dusíme na miernom ohni 10 minút.
  4. Udusené huby a zeleninu preložíme do panvice so zemiakmi. Varte 5 minút. Dochutíme soľou a korením. Môžete naliať trochu soľanky a priviesť do varu.

Mimochodom

Pár polievkových lyžíc nadrobno nasekanej kyslej kapusty môžete dať do maštale spolu s nakladanými uhorkami: hodí sa k hubám.

Poznámka pre hostiteľku

Ak máte sušené hríby, rozdrvte niekoľko plátkov v mixéri a pridajte výsledný prášok do panvice: miska okamžite získa absolútne neuveriteľnú arómu.

Pôstny zelený boršč so šťavelom

Pôstny zelený boršč so šťavelom sa zvyčajne podáva horúci, ale v horúcom počasí môže byť vynikajúcou alternatívou k okroshke. Ak sa vám nepáči alebo z nejakého dôvodu nemôžete tolerovať silnú kyslosť, nahraďte časť šťavela špenátom, žihľavou, bielou damselfishkou alebo šťavelom.

Pôstny zelený boršč so šťavelom
Pôstny zelený boršč so šťavelom

Na prípravu 8 porcií potrebujete:

  • šťavel – 300 – 400 g
  • fazuľa z konzervy vo vlastnej šťave – 400 g
  • mrkva – 80 g
  • cibuľa – 70 g
  • petržlenová vňať – 50 g
  • zelená cibuľa – 20 g
  • rastlinný olej – 2 lyžice. l.
  • soľ
  • mleté ​​čierne korenie

Na vývar:

  • pitná voda – 2 l
  • zemiaky – 50 g
  • stonky kôpru – 5 ks.
  • petržlenová vňať – 5 ks.
  • stonkový zeler – 1 ks.
  • cesnak – 3-4 strúčiky
  • čierne korenie – 6-7 hrách
  • bobkový list – 2 ks.
  1. Pripravte si zeleninový vývar. Zemiaky ošúpeme, dáme do hrnca, podlejeme vodou, pridáme všetky suroviny na vývar a na miernom ohni varíme, kým nie sú zemiaky hotové. Vývar preceďte (stopky a koreniny už nebudú potrebné) a zemiaky vráťte späť do panvice a roztlačte ich mačkadlom priamo do vývaru.
  2. Fazuľu vložte do sitka alebo cedníka, nechajte odkvapkať a pridajte do vývaru. Šťavel roztrieďte, odstráňte zvädnuté listy a hrubé stonky, opláchnite tečúcou vodou. Nakrájajte nožom nie príliš jemne, aby si pod vplyvom vysokej teploty šťavel zachoval svoju celistvosť a atraktívny vzhľad. Pridajte do vývaru, soľ a korenie.
  3. Nakrájajte zelenú cibuľu nožom, pridajte do boršču, premiešajte, priveďte do varu, prikryte pokrievkou a vypnite oheň. Nechajte boršč lúhovať aspoň 10 minút.

Poznámka pre hostiteľku

Jar a leto, ako aj skorá jeseň, sú časom príprav. Na chudé zeleninové vývary, ako je boršč so šťavelom, zmrazte umyté šupky z mrkvy, mladé stonky kapusty, stonky šťaveľu, cesnak, petržlen a kôpor v nádobách alebo vákuových vreciach.

Mimochodom

Nevylievajte aquafabu, tekutinu z plechovky fazule alebo hrášku. Ide o veľmi výživný produkt, ktorý možno použiť na výrobu chudej majonézy a vegánskych dezertov.

Pôstny ramen s tofu

Ramen je kombinácia rezancov s bohatým vývarom a rôznymi prísadami: mäso, huby, tofu, morské riasy, varené vajíčko, bylinky. Možný je však aj pôstny variant, ktorý vás môže milo prekvapiť.

Pôstny ramen
Pôstny ramen

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • rezance – 400 g
  • tofu – 300 g
  • Čínska kapusta – 200 g
  • šampiňóny – 150 g
  • sušené morské riasy – 100 g
  • cibuľa – 100 g
  • cesnak – 4 strúčiky
  • koreň zázvoru – 3 cm
  • zelená cibuľa – 30 g
  • sójová omáčka – 5 lyžíc. l.
  • ryžový ocot – 3 lyžice. l.
  • sezamový olej – 2 lyžice. l.
  1. Cibuľu a cesnak nakrájame nahrubo. Ošúpaný zázvor nakrájame na pásiky. V hrnci rozohrejeme sezamový olej a 2 minúty orestujeme cibuľu, cesnak a zázvor. Pridajte morské riasy, ryžový ocot, sójovú omáčku a 1 liter horúcej vody. Varíme na miernom ohni 20 minút a precedíme cez sitko do čistej panvice.
  2. Rezance uvaríme podľa návodu na obale a scedíme v cedníku. Čínsku kapustu a zelenú cibuľku nakrájame nadrobno, šampiňóny nakrájame na plátky a tofu nakrájame na kocky so stranou 1,5 cm.
  3. Vývar privedieme do varu, pridáme tofu, čínsku kapustu a hríby a 10 minút podusíme. Pridajte rezance, zahrievajte 1 minútu a nalejte ramen do misiek. Posypeme zelenou cibuľkou a ihneď podávame.

Mimochodom

Ramen sa tradične podáva s dvoma typmi príborov – lyžicou na vývar a paličkami, aby bolo možné rezance pohodlne vybrať.

Poznámka pre hostiteľku

Ak nemáte po ruke sušené morské riasy, nalejte do vývaru ďalšie 2 polievkové lyžice. l. sójovú omáčku alebo pri varení pridajte pár sušených húb shiitake.

Minestrone s pestom

V Taliansku existuje obrovské množstvo receptov minestrone. Nikto z nich si teda nemôže nárokovať svoju exkluzivitu. Talianske zeleninové obchody alebo trhy zvyčajne predávajú prípravky na minestrone: nasekané listy kapusty savojskej, mrkvu, mangold, čerstvé fazule, zeler a niekedy aj zemiaky. Zvyšok môžete pridať podľa vlastného uváženia.

Minestrone s pestom
Minestrone s pestom

Na prípravu 6 porcií potrebujete:

  • zemiaky – 300 g
  • cibuľa – 100 g
  • mrkva – 80 g
  • stonkový zeler – 1 ks.
  • zelené fazuľky – 100 g
  • konzervované biele fazule – 200 g
  • paradajky – 200 g
  • tekvicová dužina – 100 g
  • cuketa – 300 g
  • olivový olej – 2 lyžice. l.
  • soľ
  • mleté ​​čierne korenie

Na pesto:

  • veľký zväzok zelenej bazalky
  • tvrdý syr – 50 g
  • cesnak – 2-3 strúčiky
  • píniové oriešky – 2 lyžice. l.
  • olivový olej – 150 ml
  • soľ
  • mleté ​​čierne korenie
  1. Na prípravu pesta odstráňte lístky bazalky zo stoniek (stopky si odložte) a nasekajte spolu s cesnakom. Bazalku, cesnak, orechy a štipku soli dáme do mažiara a rozdrvíme do hladka, pričom po troškách pridávame olej. Okoreníme a zmiešame s najemno nastrúhaným syrom.
  2. Na polievku nakrájame zemiaky, mrkvu, tekvicu, cuketu a paradajky na rovnaké kocky, cibuľu a zeler nakrájame na tenké plátky.
  3. V hrnci s hrubým dnom opečte cibuľu a mrkvu v 3-4 polievkových lyžiciach. l. oleja na 5 minút. Potom pridáme zeler, cuketu a tekvicu, povaríme 5 minút. Pridajte paradajky, varte ďalších 5 minút.
  4. Zalejeme 1,5 litrom vriacej vody, pridáme zemiaky a bielu fazuľu, na miernom ohni varíme 15 minút. Asi 5 minút pred varením pridajte zelené fazuľky a stonky bazalky (pred podávaním ich budete musieť odstrániť). Hotový minestrone nalejte do tanierov, do každého vložte 1 polievkovú lyžičku. l. pesto.

Poznámka pre hostiteľku

Ak chcete, aby bola polievka výdatnejšia, pridajte trochu malých alebo stredných cestovín, vopred uvarených do polovice. Zloženie zeleniny obmieňajte podľa svojich chuťových preferencií. A pamätajte, že najchutnejšia minestrone je vyrobená zo sezónnej zeleniny.

Paradajková polievka…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik