Tkemalova omáčka
K receptu
Ak je na stole pred vami pariaci sa kúsok vyprážaného mäsa, čo môže byť lepšie ako fľaša tkemali vedľa neho? Čo poviem – hodí sa k rybám, syrom, zelenine… Na letný deň aj zimný večer, v Rusku, Amerike, Francúzsku či Gruzínsku… Univerzálna, zbožňovaná omáčka.
zložitosť: ľahko Kalórie: 45,68 kcal/porcia Porcie: 1 varenie: 1 hodina 30 minút Použité: 0,27 g/0,23 g/10,54Omáčka, dresingVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 1 PORCIUkoriander – 1 vetvička suchý zrelý kôpor – 1 vetvička utskho-suneli – 0,5 ČL mletý koriander – 0,5 ČL štipľavá červená čili paprička – 1-2 ks ombalo bylina alebo mäta – malý zväzok soli – 1 polievková lyžica. l nezrelá čerešňová slivka alebo zelená slivka tkemali – 2 kg cesnaku – 5-6 strúčikov čerstvé bylinky (koriander, petržlen, reyhan, kôpor) – podľa chuti Tabuľka hmotností a mier. RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Slivky vložte do hrnca a pridajte studenú vodu, aby ste ich zakryli. Do vody vložte suché vetvičky kôpru a koriandra. Na strednom ohni priveďte do varu, vložte do sitka a dužinu preceďte do hrnca s hrubým dnom. Ak sú slivky málo kyslé, vývar si odložíme.
Krok 2
Do výslednej hmoty pridajte zmes drveného korenia. Nechajte lúhovať 1 hodinu. Pridajte nasekané čerstvé bylinky a drvené čili (voliteľné).
Krok 3
Dáme na mierny oheň a za stáleho miešania a postupného pridávania vody (alebo slivkového odvaru) omáčku uvaríme do konzistencie kyslej smotany. Ochlaďte a potom nalejte do sterilizovaných fliaš. Pevne zatvorte veko. Skladujte na chladnom mieste.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Tip na potraviny Červené tkemali sa varí takmer rovnakým spôsobom, ale je vyrobené zo zrelých sliviek. Ak chcete sladšiu omáčku, nahraďte štvrtinu kyslých sliviek sladkou odrodou, ako sú sušené slivky.