Zeleninový guláš so zemiakmi

K receptu

Zeleninový prívarok so zemiakmi je ako stvorený na pôstne menu, hoci sa dá pripraviť len tak, kedykoľvek počas roka. Toto jedlo je obzvlášť chutné na konci leta, keď sú všetky ingrediencie lokálne – veľmi aromatické a chutné. Nepremeškajte moment! V zime a na jar má však svoje miesto aj zeleninový prívarok. Vôňa sa dosiahne korenistým cesnakovým korením s bylinkami a chuť pomalým dusením surovín pod pokrievkou. Mimochodom, môžete skúsiť dusiť guláš v mierne vyhrievanej rúre: vyprážanú zeleninu vložte do hrubostennej panvice, zatvorte ju a držte ju v rúre asi dvadsať minút.

zložitosť: ľahko Kalórie: 188,11 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 50 min Použité: 4,00 g/7,64 g/25,82Hlavný chodVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 4 PORCIEstredne veľké zemiaky – 3 ks stredne veľké mrkvy – 2 ks stredne veľké paradajky – 2 ks cesnak – 2 str (bazalka, koriandr, petržlen) – 6-8 vetvičiek olivový olej – 2 polievkové lyžice. l.mleté ​​čierne korenie soľ Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo vypnete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Pripravte si aromatické korenie na zeleninový guláš. Cesnak ošúpeme a rozdrvíme v mažiari so štipkou soli. Jemne nakrájajte zeleninu a zmiešajte s cesnakom. Nechajte pri izbovej teplote až do použitia.

Krok 2

Pripravte všetku zeleninu na dusenie. Umyte a ošúpte cuketu, zemiaky a mrkvu. Lusky sladkej papriky nakrájajte na polovice a odstráňte stonky a semená. Paradajky umyjeme a zbavíme základne stoniek.

Krok 3

Všetku pripravenú zeleninu nakrájame na malé kocky. Ošúpte a nakrájajte cibuľu. V hrnci rozohrejeme olivový olej, pridáme cibuľu a za stáleho miešania ju opražíme.

Krok 4

Pridajte zemiaky a mrkvu. Smažte za stáleho miešania na strednom ohni 10 minút. Pridajte sladkú papriku a paradajky. Premiešame a varíme ešte asi 5 minút.

Krok 5

Znížte teplotu na minimum a vyrovnajte zeleninu v panvici. Navrch položíme vrstvu cukety. Nemiešajte! Panvicu prikryjeme pokrievkou a dusíme 20 minút.

Krok 6

Hotový zeleninový guláš odstavíme z ohňa. Dochutíme soľou a korením, pridáme cesnak a bylinky a premiešame. Nechajte prikryté ďalších 5 minút, potom podávajte ako prílohu alebo ako jedlo samotné.

UŽITOČNÉ RADY

Zloženie zeleninového menu so zemiakmi sa môže meniť podľa želania. Skúste zmeniť pomer surovín alebo pridať iné (napríklad baklažán, tekvicu alebo karfiol).

MIMOchodom

Takmer každá krajina má svoju vlastnú verziu zeleninového guláša, so zemiakmi alebo bez nich. Vo Francúzsku – ratatouille, v Taliansku – caponata, v Moldavsku – gyuvech, v Macedónsku – zarzavat, v Arménsku – aylazan, v Indii – sabji.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik