K receptu Náročnosť: ťažké Porcie: 4 varenie: 1 hodina 30 minútBlenderRúraPečenieruská kuchyňaVečeraHlavný chodVegetariánstvoRomantická večeraINGREDIENCIE NA 4 PORCIE600 g filet zo šťuka 120 g tekvicovej dužiny 200 g uhoriek 200 ml smotany 33–35 % tuku 4 prepeličie vajcia 40 g vyprážaných lieskových orieškov 60 g červeného kaviáru 80 ml rastlinného oleja 40 g masla šťava z polovice citróna soľ čerstvo mleté čierne korenieNa omáčku:80 ml smotany s obsahom tuku 33–35 % 20 g ruskej horčice 5 g bieleho koreniaPre kôprový olej:100 g kôpru 100 ml olivového oleja s jemnou vôňou Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Vopred, pre zelený olej, porazte kôpor so 100 ml oleja v mixéri. Pred použitím necháme vylúhovať a precedíme.
Krok 2
Šťuka nakrájame na 4 rovnaké kúsky, pridáme soľ, korenie a citrónovú šťavu.
Krok 3
Tekvicu nakrájame na kocky so stranou 3 mm, uhorku prekrojíme pozdĺžne na 4 časti a odstránime jadierka. Dužinu nakrájajte na kocky, rovnako ako tekvicu.
Krok 4
Prepeličie vajcia povaríme vo vriacej vode 2 minúty. 15 sek. Okamžite odstráňte z tepla a zakryte veľmi studenou tečúcou vodou. Vajcia budú uvarené namäkko.
Krok 5
Zahrejte rastlinný olej na panvici a smažte filé 2 minúty. na každej strane. Rybu preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180°C 8–10 minút.
Krok 6
Kým sa šťuka varí, pripravte si prílohu a omáčku. Tekvicu opečte na masle 2 minúty. Pridajte uhorku a ihneď zalejte smotanou, soľou a korením. Za stáleho miešania smotanu odparujte, kým z nej nevznikne hustá kaša, 2-3 minúty. Týmto spôsobom prípravy prílohy bude tekvica krémová a uhorka bude krehká a svieža.
Krok 7
Na omáčku zmiešajte v hrnci smotanu a horčicu. Dochutíme soľou a korením. Zahrejte, priveďte na úplný začiatok varu. Odstráňte z tepla.
Krok 8
Pri podávaní položte zmes uhoriek a tekvice do stredu hlbokého taniera a na vrch položte zubáča. Vajíčko rozrežte na polovicu a položte na rôzne strany. Lieskové orechy nasekajte širokou stranou noža a trochou posypte tekvicu. Jedlo ozdobíme zeleným olejom, horčicovou omáčkou a červeným kaviárom. Ihneď podávajte.
MIMOchodom
Poskytnutý a vyvinutý recept Yuri Kovalchuk, šéfkuchár reštaurácie Ogurets, Suzdal.