8 chutných receptov na pomarančový koláč, ktoré prinesú šťastie

8 chutných receptov na pomarančový koláč, ktoré prinesú šťastie

8 chutných receptov na pomarančový koláč, ktoré prinesú šťastie

Pomaranče na stole znamenajú dobrú náladu. Aj samotná farba ako kúsok slnka v sebe nesie radosť a teplo. A o chuti a výhodách nie je potrebné hovoriť, každý to už pozná. Zdieľame recepty na 8 pomarančových koláčov, ktoré vám dodajú pocit bezhraničného šťastia.

Pomarančové koláče, 8 receptov, ktoré prinesú šťastiePomarančové koláče, 8 receptov, ktoré prinesú šťastiePomarančové koláče, 8 receptov, ktoré prinesú šťastiePomarančové koláče, 8 receptov, ktoré prinesú šťastiePomarančové koláče, 8 receptov, ktoré prinesú šťastie

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Želé koláč s pomarančmi
  • Pomarančová torta hore nohami s karamelom
  • Pomarančový mrkvový koláč
  • Pôstny pomarančový koláč
  • Pomarančový a tekvicový koláč na muffiny
  • Plnka na hromadný koláč s jablkovo-pomarančovou náplňou
  • Cesto na strúhaný pomarančový koláč
  • Koláč s tvarohom a pomarančovou plnkou
  • Jednoduchý a rýchly pomarančový koláč s lístkovým cestom
  • Pomarančový krehký koláč

Pomaranče sa široko používajú pri príprave dezertov, rôznych druhov pečiva a sladkostí: sušienky, koláče, cukrovinky a marmelády, dezertné krémy, zmrzliny a sorbety, peny, ovocné šaláty, suflé, kandizované ovocie.

A aké koláče môžete piecť s pomarančmi! A nie je to príliš zložité, ale bude to veľa zábavy. Hlavná vec je, že si zachovávajú farbu aj vôňu ovocia.

Vonkajšia oranžová vrstva (flavedo), ak sa pozriete pozorne, je posiata mnohými guľovitými žľazami, ktoré vylučujú esenciálny olej. Na kulinárske použitie sa táto vrstva odstráni jemným strúhadlom a na ozdobu úzkym tenkým pásikom. Toto je najdôležitejšia zložka – kôra. Udáva tón pečeniu s pomarančmi.

Želé koláč s pomarančmi

Tento istý koláč sa tiež nazýva pomarančový koláč hore nohami. Zaradila by som ho medzi najjednoduchší pomarančový koláč.

Vo všeobecnosti existuje veľa možností pre koláče hore nohami. Šarloty, tarte tatins – všetko, čo sa vyklopí z formy na misku. Tieto koláče nie sú z hľadiska technológie varenia príliš zložité. Ale všetky sú chutné a krásne a pomarančové koláče majú tiež plátky ako slnečné lúče.

Želé koláč s pomarančmi
Želé koláč s pomarančmi

Na prípravu potrebujete:

  • 3 vajcia
  • 150 g + 30 g cukru na posypanie
  • 150 g prémiovej pšeničnej múky
  • 60 g masla
  • 1/2 lyžičky. (3 g) prášok do pečiva
  • 1 pomaranč
  1. Zapnite rúru na predhriatie na 180 °C. Roztopte maslo, vychladnite. Cesto na želé koláč s pomarančom je v podstate piškótové cesto a maslo mu dodáva jemnosť aj pružnosť. Tip: Maslo neprivádzame do silného varu, iba kým sa úplne nerozpustí.
  2. Pomocou jemného strúhadla odstráňte kôru z pomaranča. Pomarančová kôra dodá pomarančovému koláču pomarančový nádych a lahodnú vôňu. Potom ostrým nožom odrežte šupku a ošúpaný pomaranč nakrájajte ostrým nožom na kolieska.
  3. Dno formy vystelieme papierom na pečenie. Posypeme cukrom a pridáme nakrájaný pomaranč. Plátky pomaranča počas pečenia pustia šťavu a spolu s cukrom jemne skaramelizujú.
  4. Vajcia šľaháme s cukrom, kým sa nevytvorí stabilná, silná pena, prípadne až biela pena. Takto vyšľahajte vajíčka na vzdušnú a jemnú piškótu.
  5. Múku zmiešame s práškom do pečiva. Do rozšľahaných vajec v 2-3 prídavkoch pridajte múku a prášok do pečiva. K nadýchanosti pomarančového želé koláča prispieva aj malé množstvo prášku do pečiva.
  6. Nalejte maslo a jemne premiešajte. Je lepšie opatrne naliať olej pozdĺž steny nádoby, v ktorej sa miesi cesto na želé s pomarančmi, a premiešať špachtľou.
  7. Cesto nalejte na pomaranče a vložte panvicu do predhriatej rúry. Pečieme 40 – 45 minút. Skontrolujte pripravenosť suchou drevenou tyčinkou. Hotový želé koláč s pomarančmi vyberte z rúry, nechajte 5-7 minút postáť a vyklopte na tanier.

Pomarančová torta hore nohami s karamelom

Plátky pomarančov s červeno-bordovou dužinou vyzerajú na takomto koláči veľmi krásne. Mimochodom, viete prečo sú červené a bordové? Táto farba sa dosiahne ošetrením oranžových plodov špeciálnym bioregulátorom počas 10 dní. V dôsledku toho sa obsah karotenoidov zvyšuje 16-krát, čo dáva pomarančom ich farbu.

Cesto na pomarančový koláč sa pripravuje s kefírom.

Pomarančová torta hore nohami s karamelom
Pomarančová torta hore nohami s karamelom

Na prípravu potrebujete:

  • 300 g prémiovej pšeničnej múky
  • 1 ½ lyžičky. (5 g) prášok do pečiva
  • 1/2 lyžičky. (6 g) sóda
  • 160 g masla izbovej teploty
  • 330 g cukru
  • 3 vajcia
  • 1 lyžička. vanilkový extrakt
  • 1 lyžička. pomarančovú kôru
  • 90 ml pomarančového džúsu
  • 150 ml kefíru 1% tuku
  • ½ lyžičky (5 g) soli
  • 100 ml vody
  • 1/2 lyžičky. vanilkový extrakt
  • 2 veľké pomaranče (môžete použiť červený a oranžový)
  1. Zapnite rúru na predhriatie na 180 °C. Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie a vymastíme maslom. Je lepšie použiť jednodielnu formu pomarančového koláča hore nohami.
  2. Na prípravu náplne nasypte 150 g cukru do malého hrnca a zalejte vodou. Umiestnite na strednú teplotu. Počkajte, kým sa cukor roztopí a zahrievajte, kým cukor skaramelizuje a získa jantárovo-zlatú farbu. Tip: Majte na pamäti, že cukor po odstavení z ohňa ešte chvíľu karamelizuje, preto ho nenechajte príliš zhnednúť.
  3. Odstráňte z tepla. Pridajte vanilkový extrakt a 40 ml pomarančovej šťavy. Pridajte 60 g masla a miešajte, kým sa maslo neroztopí. Omáčka by mala zhustnúť. Nalejte omáčku do formy.
  4. Pomaranče zbavte kôry strúhadlom a odrežte kôru nožom. Nakrájajte na kolieska. Položte plátky pomaranča na panvicu na karamelovú omáčku. Kruhy by mali byť umiestnené čo najbližšie k sebe a čo najviac vyplniť prázdne miesta.
  5. Do misy preosejeme múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ. Preosiatím suchých ingrediencií sa prášok do pečiva, sóda bikarbóna a soľ lepšie premiešajú s múkou.
  6. V samostatnej miske vyšľaháme maslo a cukor. Pridajte vajcia a šľahajte do krému. Nalejte vanilkový extrakt, kôru, pomarančový džús a kefír, dobre premiešajte.
  7. Do vyšľahaného masla a vajec pridáme suché ingrediencie a jemne, ale dôkladne premiešame. S cestom nemusíte dlho pracovať, len kým sa komponenty úplne nespoja.
  8. Cesto na pomarančový koláč opatrne nalejte do panvice na plátky pomaranča. Vrch uhladíme špachtľou. Pečieme 40 – 45 minút. Skontrolujte pripravenosť suchou drevenou tyčinkou.
  9. Vyberte koláč z rúry a ochlaďte na panvici 5 minút.
  10. Prevráťte koláč na tanier. Mierne vychlaďte a podávajte teplé alebo pri izbovej teplote.

Mimochodom

Šťavnatý, aromatický koláč získate, ak ho pripravíte s pridaním jemne nastrúhanej mrkvy. V takomto koláči je nepochybne oveľa viac vitamínov a vlákniny.

Pomarančový mrkvový koláč

Existuje veľa receptov na mrkvový koláč. Každá gazdinka môže mať tú svoju, najobľúbenejšiu a osvedčenú. Preto môžete použiť prísady – pomarančovú kôru a nakrájané plátky pomaranča – pre váš obvyklý recept na mrkvový koláč.

Pomarančový mrkvový koláč
Pomarančový mrkvový koláč

Na prípravu potrebujete:

  • 240 g prémiovej pšeničnej múky
  • 180 g cukru
  • 1 lyžička. bez sklíčka (12 g) sódy bikarbóny
  • 1 ½ lyžičky. (12 g) mletá škorica
  • 1/2 lyžičky. (5 g) soli
  • 2 vajcia
  • mletý muškátový oriešok na špičke lyžičky.
  • 180 g mrkvy, jemne nastrúhanej
  • 1 stredný pomaranč
  • 120 ml rastlinného oleja bez zápachu
  • 1 lyžička. vanilkový extrakt
  • 1 lyžička. kôra, jemne nastrúhaná
  1. Zapnite rúru na predhriatie na 175 °C. Formu vymastíme maslom a vysypeme múkou. Otraste prebytočnú múku. Na oranžový mrkvový koláč je lepšie použiť okrúhlu panvicu.
  2. Lyžicou alebo metličkou zmiešajte v samostatnej nádobe suché ingrediencie: múku, cukor, sódu bikarbónu, škoricu, soľ a muškátový oriešok. Skvelým doplnkom k pomarančovej vôni je škorica a muškátový oriešok.
  3. Odstráňte kôru z pomaranča pomocou jemného strúhadla. Pomaranč ošúpeme a odstránime biele žilky. Rozdelíme na plátky a každý plátok prekrojíme ostrým nožom na polovicu.
  4. Skombinujte strúhanú mrkvu, nakrájané pomaranče, olej, vajcia, vanilkový extrakt a pomarančovú kôru. Pridajte do zmesi múky a dobre premiešajte vareškou.
  5. Cesto na pomarančový a mrkvový koláč nalejeme do pripravenej formy a vložíme do predhriatej rúry. Pečieme 40 – 50 minút. Skontrolujte pripravenosť suchou drevenou tyčinkou.
  6. Hotový pomarančový koláč s mrkvou necháme 5-7 minút odpočívať na panvici a vyberieme na tanier. Vrch torty môžeme pokryť polevou.

Pôstny pomarančový koláč

Chuť tohto koláča poteší vegánov alebo tých, ktorí sa postia. Dokážete pripraviť lahodný pôstny koláč s pomarančmi?

Samozrejme, môžete tak, že vylúčite všetky zakázané potraviny a nahradíte ich rastlinným mliekom a maslom. Tento recept na koláč obsahuje kokosový olej a mandľové mlieko. Ak chcete, môžete namiesto kokosového oleja použiť rastlinný margarín alebo maslo a nahradiť mandľové mlieko sójovým.

Pôstny pomarančový koláč
Pôstny pomarančový koláč

Na prípravu potrebujete:

  • 2 stredne veľké pomaranče
  • 2 polievkové lyžice. l. (30 g) kokosový olej
  • 2 polievkové lyžice. l. (50 g) jemný cukor
  • 200 ml mandľového mlieka
  • 1 polievková lyžica. l. (18 ml) jablčný ocot
  • 2 lyžičky. vanilkový extrakt
  • 1/3 šálky (60 ml) neochuteného rastlinného oleja
  • 270 g prémiovej pšeničnej múky
  • 2 lyžičky. (6 g) prášok do pečiva
  • štipka soli
  • 180 g cukru
  1. Zapnite rúru na predhriatie na 175 °C. Formu vystelieme papierom na pečenie. Papier na pečenie vymastíme kokosovým olejom a spodok vysypeme cukrom.
  2. Pomaranče ošúpeme, odstránime biele časti a žilky. Ostrým nožom nakrájajte pomaranč na kolieska a pevne uložte na dno formy, pričom všetky medzery vyplňte kúskami.
  3. V nádobe vyšľaháme všetky mokré ingrediencie: mandľové mlieko, ocot, vanilkový extrakt, rastlinný olej. Mandľové mlieko v pôstnom pomarančovom koláči možno nahradiť kokosovým alebo sójovým mliekom.
  4. V samostatnej veľkej nádobe zmiešame lyžicou alebo metličkou suché ingrediencie: múku, prášok do pečiva, soľ, cukor. Je dôležité zmiešať suché prísady oddelene, než ich všetky naliať do nádoby s mokrými prísadami.
  5. Mokré prísady pridajte do misky so suchými prísadami a ihneď dôkladne premiešajte vareškou. Suroviny sa spoja pomerne rýchlo a cesto sa počas miesenia začne uvoľňovať.
  6. Cesto nalejte do formy na pomaranče, dnom formy zľahka poklepte na povrch stola, aby ste odstránili vzduchové bubliny, inak sa v chudom koláči s pomarančmi počas pečenia vytvoria dutiny.
  7. Pečieme pôstny koláč s pomarančmi v predhriatej rúre 50–55 minút. Skontrolujte pripravenosť suchou drevenou tyčinkou – mala by zostať suchá. Hotový koláč necháme 5-10 minút vychladnúť a vyklopíme na tanier.

Mimochodom

Koláč môžete natrieť pomarančovým džemom. Aby ste to dosiahli, musíte 50–60 g džemu zriediť 2 polievkovými lyžicami. l. horúcu vodu.

Pomarančový a tekvicový koláč na muffiny

Oranžová sa hodí k tekvici. Zdalo by sa, že úplne odlišné a nečakané ingrediencie sa dokonale dopĺňajú a vytvárajú harmóniu chuti, farby a vône. Tento koláč je možné pripraviť kedykoľvek počas roka. Je to skvelý dezert so šálkou čaju alebo kávy.

Pomarančový a tekvicový koláč na muffiny
Pomarančový a tekvicový koláč na muffiny

Na prípravu potrebujete:

  • 280 g prémiovej pšeničnej múky
  • 4 žĺtky
  • 5 g prášku do pečiva
  • 250 g masla pri izbovej teplote
  • 280 g cukru
  • 500 g tekvice
  • 1 pomaranč
  1. Na plnku nastrúhame tekvicu na hrubom strúhadle a pretlačíme. Pomaranč ošúpeme a nakrájame na kolieska…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik