K receptu
Adjika s paradajkami a jablkami – domáce jedlo z juhu Ruska. Takto sa často pripravuje v Krasnodarskom kraji. Adjika sa najlepšie pripravuje v čase, keď je sezóna paradajok v plnom prúde a je čas pripraviť si zásoby na zimu.
zložitosť: ľahko Kalórie: 37,70 kcal/porcia Porcie: 2 varenie: 2 hodiny 30 minút Použité: 0,57 g/2,82 g/2,65Omáčka, dresingVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 2 PORCIE1,2 kg paradajok Rastlinný olej – 0,5 šálky 250 g mrkvy 2 malé struky feferónky 0,25 šálky soli 250 g sladkej červenej papriky 250 g jabĺk cesnak – 5 strúčikov Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Na adjiku umyte paradajky, na šupke urobte rez v tvare kríža, oparte vriacou vodou, odstráňte šupku, nakrájajte na polovice. Jablká umyjeme, ošúpeme, nakrájame na 4 časti a zbavíme jadrovníkov.
Krok 2
Mrkvu ošúpeme a nakrájame na malé kúsky. Sladkú papriku umyte, nakrájajte na 4 časti, odstráňte jadro so semenami a stopkou.
Krok 3
Adjika, bez ohľadu na jej zloženie, je vždy homogénna, takže paradajky, jablká, mrkva a paprika musia prejsť cez mlynček na mäso.
Krok 4
Výslednú hmotu nalejte do hrnca, zapálte a priveďte do varu. Znížte teplotu a varte za občasného miešania 1 hodinu. Pridajte rastlinný olej a varte ďalšiu 1 hodinu.
Krok 5
Cesnak ošúpeme a roztlačíme. Umyte feferónku, nakrájajte na polovicu, odstráňte semená a stonku, znova opláchnite a nakrájajte veľmi jemne.
Krok 6
Pridajte cesnak, korenie a soľ do hrnca s adjikou. Dôkladne premiešajte a varte 30 minút.
Krok 7
Odstráňte adjiku z tepla, nalejte do sterilizovaných pohárov, zatvorte viečkami a nechajte vychladnúť. Skladujte na chladnom mieste.
UŽITOČNÉ RADY
Adjika sa často pripravuje na dlhodobé skladovanie. Za týmto účelom sterilizujte poháre. Jedna z najjednoduchších a osvedčených metód je nad parou. Na panvicu s vriacou vodou položte sito alebo špeciálne viečko, aby ste zabránili postriekaniu mastnotou. Na vrchole – čistá nádoba, hrdlo nadol. 500 ml poháre sa naparujú 10 minút, litrové poháre – 15 minút. Zároveň by sa viečka mali „variť“ vo vriacej vode 2-3 minúty.
MIMOchodom
Slovo adjika (Abch. Aџyka) v Abcházsku jednoducho znamená „soľ“ a pastovú omáčku, ktorú iní ľudia nazývajú adjika, nazývajú Abcházci apyrpyl-dzhika („soľ korenia“) alebo adzhikttsatsa („soľ mletá s niečím“). Pôvodný názov plne odráža skutočnú podstatu Abcházskej adjiky: je to soľ mletá s korením a bylinkami.
Abcházci vyrábajú svoju adjiku na jeseň, pričom na veľkom plochom kameni melú sušené paprikové struky s cesnakom a sušenými bylinkami, čím vytvárajú tmavú horkú pastu.