Ako si vyrobiť kefír sami a čo s ním ďalej

Ako si vyrobiť kefír sami a čo s ním ďalej

Ako si vyrobiť kefír sami a čo s ním ďalej

Zdalo by sa, prečo strácať čas výrobou kefíru doma, ak si ho môžete kúpiť v akomkoľvek obchode. Existujú tri dôvody: čerstvosť, chuť a jemnosť. A ak obsahuje mlieko známej kravy, tak sa to vôbec nedá porovnávať s mliekom z obchodu. Štartér si navyše môžete vybrať sami.

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Prečo kefír nikdy nevyjde z módy
  • Magické kysnuté cesto
  • Nie každé mlieko je vhodné na kefír
  • Spôsob varenia: teplý, studený alebo horúci?
  • Čas piť kefír a variť s ním

Prečo kefír nikdy nevyjde z módy

Kefír je veľmi starobylý a zároveň moderný a módny nápoj. V Európe sa kefír nachádza najmä v ruských obchodoch alebo v špecializovaných predajniach „zdravých“ potravín, kde sa mystický kefír predáva v malých nádobách ako liečivý elixír. Chutí veľmi kyslo a nie je lacná. Ale kefír je známy iba v Rusku ako každodenný nápoj. Nie nadarmo sa slovo „kefír“ nedá preložiť do žiadnych jazykov. Pamätáte si sklenené fľaše so zeleným fóliovým uzáverom? Fľaša kefíru plus čerstvá žemľa – to bol obed sovietskych robotníkov, keď ešte nikto nepočul o pracovných obedoch.

Na Kaukaze, odkiaľ tento nápoj pochádza, bol po stáročia považovaný za elixír – nebuďme triviálne – nesmrteľnosti. Osetinci a Karačajci si kefírové zrná natoľko vážili, že ich nikdy nikomu neodovzdali a nepredali, dokonca ani blízkym príbuzným. Dievčatá, ktoré sa vydávali, si nemohli vziať ani „hrnček kefíru“ do domu svojho manžela. A to všetko preto, že cena „kefírových zŕn“ (suchý kefírový štartér skutočne vyzerá ako biele elastické zrná) prevyšovala cenu perál.

A bolo čo ceniť: baktérie mliečneho kvasenia, kvasinkové kultúry, mliečne bielkoviny, izoflanoidy, esenciálne mikroelementy a vitamíny vrátane vápnika, horčíka, draslíka, fluóru, vitamínu C a takmer všetkých vitamínov B zodpovedných za fungovanie najdôležitejších systémov telo – to všetko zdravá „zoo“, ktorú dnešní výrobcovia liekov a kozmetiky hrdo uvádzajú na svoje etikety, je v bežnom kefíre hojne zastúpená.

Deti aj dospelí stále radi maškrtia na kefíre a žemli.
Deti aj dospelí stále radi maškrtia na kefíre a žemli.

Okrem toho je bakteriálna kultúra kefíru zložitejšia ako napríklad jogurt, a preto je jej účinok na telo mnohostrannejší: obzvlášť cenené sú probiotické vlastnosti kefíru, teda schopnosť nielen čistiť črevá od toxínov. , ale aj „osídliť“ ho prospešnými baktériami a pomôcť obnoviť normálnu mikroflóru, tieto vlastnosti sú v jogurte výrazne nižšie. Ale vieme, že zdravé črevo je prekážkou infekcií, zdravá pokožka, lesklé vlasy a celková mladistvosť tela.

Ako všetky fermentované mliečne výrobky, aj kefír sa v tele vstrebáva ľahšie a rýchlejšie ako bežné mlieko. Ak sa mlieko strávi asi o tretinu za 1 hodinu, potom sa kefír strávi na 90%. Preto ako „dodávka“ užitočných látok do tela pôsobí oveľa rýchlejšie: vitamíny a mikroelementy sa v krátkom čase rozpúšťajú v žalúdku a rýchlo sa vstrebávajú sliznicou.

Magické kysnuté cesto

Ale telo môže získať „bonusy“ iba vtedy, ak je kefír pripravený tradičným spôsobom, čo znamená použitie prírodného kvasu. Kefírová huba je srdcom štartéra a generickou vlastnosťou pravého kefíru. Našťastie nežijeme podľa starodávnych kaukazských zvykov a kefírový štartér je dnes celkom dostupný, a to hneď v troch verziách.

Živá kefírová huba je srdcom štartéra a je ako živý tvor: pri dobrej starostlivosti rýchlo rastie a premení dom na továreň na kefír
Živá kefírová huba je srdcom štartéra a je ako živý tvor: pri dobrej starostlivosti rýchlo rastie a premení dom na továreň na kefír

1. Živé kefírové zrná

Živé kefírové huby, ktoré vyzerajú ako zhluky bieleho hrášku, majú už od čias konca ZSSR povesť univerzálneho domáceho lieku. A aj dnes sa oplatí pýtať sa medzi svojimi kolegami a susedmi – určite má niekto takého „domáceho miláčika“. Z prerasteného kefírového mycélia stačí oddeliť niekoľko hrášku a naplniť ho fľašou mlieka, aby sa oživila nová „kolónia“. Ale ako každý živý organizmus, aj kefírová huba si vyžaduje starostlivosť a pozornosť Ak na to zabudnete, v peroxidovanom mlieku rýchlo starne a odumiera a pri správnom kŕmení môže jej telo donekonečna rásť, napĺňať všetky nádoby v dome a otáčať sa. kuchyne do továrne na nepretržitú výrobu kefíru, takže sa musíte buď čiastočne zbaviť prerastenej huby, alebo sa o ňu s niekým podeliť.

2. Suchý kefírový štartér

Suchý biely prášok v porciovaných vrecúškach obsahuje celé spektrum laktobacilov alebo kvasinkových kultúr, ktoré sú súčasťou kefíru. V podstate je to ten istý živý kvas, len spiaci. Ale na rozdiel od kefírových húb je tento štartér jednorazový: stačí ho pridať do mlieka, aby ste získali asi 3 litre kefíru z jedného vrecka, ale nedá sa znova použiť. Kompaktné vrecúško predjedla je však oveľa pohodlnejšie ako hríb vo fľaši vziať si so sebou napríklad na daču, aby ste si tam mohli začať vyrábať kefír aj doma.

3. Kefír zakúpený v obchode

Spôsob, ako pripraviť domáci kefír pre tých najlenivejších. Stačí si vziať fľašu mlieka, pridať pár polievkových lyžíc kefíru z obchodu, položiť na teplé miesto a zabudnúť na deň. Je však dôležité použiť na fermentáciu čo najprirodzenejší nápoj (obal by nemal obsahovať žiadne ďalšie zložky okrem mlieka a kefírového štartéra) a ideálne veľmi čerstvý: dnešný alebo včerajší. Trojdňový kefír nefunguje dobre ako „fermentor“. Keď dostanete domáci kefír, nabudúce ho môžete použiť ako štartér a tak ďalej donekonečna.

Na výrobu kefíru nie je potrebné brať čerstvé mlieko. Môžete len čerstvé, z obchodu, ale nie ultrapasterizované alebo sterilizované
Na výrobu kefíru nie je potrebné brať čerstvé mlieko. Môžete len čerstvé, z obchodu, ale nie ultrapasterizované alebo sterilizované

Nie každé mlieko je vhodné na kefír

Ale tvrdenia nájdené na internete, že mlieko na výrobu kefíru musí byť čerstvé, alebo ešte lepšie čerstvé, inak nič nebude fungovať, sú hrubé preháňanie. V skutočnosti môže byť kefír vyrobený z pasterizovaného mlieka zakúpeného v obchode, odstredeného mlieka a dokonca aj z rekonštituovaného sušeného mlieka. Niet pochýb o tom, že kefír bude bohatší a chutnejší z mlieka susedovej kravy. Z dôvodu bezpečnosti by ste však štartér nemali okamžite zavádzať do kravského mlieka. Najprv ho treba uvariť, inak sa v ňom okrem kefírových zŕn môžu počas dozrievania usadiť aj „divoké“ kvasinky, ktoré beznádejne pokazia chuť nápoja, a čo je ešte horšie, všetky druhy cudzích baktérií a mikroorganizmov prenášaných krava.

Kozie mlieko je tiež dokonale fermentované – vyrába sa z neho najzdravší kefír, keďže je bohatšie na minerálne zloženie ako kravské mlieko a je ľahšie stráviteľné.

Jediné mlieko, ktoré sa k domácemu kefíru absolútne nehodí, je ultrapasterizované alebo sterilizované. Tvrdá tepelná úprava v nej zabíja všetko živé a kefírové zrná vnesené do nej sa ťažko zakoreňujú. S najväčšou pravdepodobnosťou nebude možné fermentovať takéto mlieko: pokazí sa rýchlejšie, ako sa zmení na kefír.

Spôsob varenia: teplý, studený alebo horúci?

Klasický spôsob premeny mlieka na kefír zahŕňa nasledujúci systém akcií: čerstvé mlieko sa musí najskôr prevariť a potom ochladiť a balené mlieko sa môže okamžite mierne zahriať na ideálnu teplotu pre fermentačné práce – 30–40 ° C (ale nie vyššiu , aby sa huby nerozvarili).

Potom mlieko nalejte do fliaš, do každej pridajte trochu kefírového zrna, požadované množstvo suchého štartéra (presný pomer je napísaný na obale) alebo použite kefír z obchodu (na 1 liter domáceho kefíru budete potrebovať 900 ml mlieko a 100 ml kefíru z obchodu). Potom fľaše zatvorte, zabaľte do prikrývky a nechajte na teplom mieste 12 hodín: kefír zhustne a nakoniec dozrie.

Skúsenosti však ukazujú, že mlieko nie je vôbec potrebné zohrievať, aj mlieko z chladničky sa dá úspešne fermentovať (skontrolovali sme!). Stačí nechať nádobu s mliekom a štartérom priamo na stole pri izbovej teplote – a jej obsah sa zmení na kefír, aj keď nie za 12 hodín, ale za deň alebo o niečo dlhšie. Ale ak kefír vychádza z teplého mlieka hustý, takmer krémový, podobný termostatickému mlieku, potom zo studeného mlieka je tekutejší a ľahší, ako jogurt na pitie, podľa toho, čo preferujete.

Konzistencia kefíru závisí od teploty mlieka počas fermentácie: teplé mlieko vytvorí hustý nápoj a studené mlieko vytvorí nápoj podobný pitnému jogurtu.
Konzistencia kefíru závisí od teploty mlieka počas fermentácie: teplé mlieko vytvorí hustý nápoj a studené mlieko vytvorí nápoj podobný pitnému jogurtu.

Ako viete, že je kefír hotový? Keď namiešaná tekutina pripomína… ehm… kefír, je hotová! Ostáva už len premiešať (alebo v prípade živých húb precediť), uzavrieť a vložiť do chladničky. Domáci kefír by sa nemal skladovať dlhšie ako päť dní. Navyše časom, dokonca aj v chlade, bude dozrievať a bude čoraz kyslejšie, pretože baktérie sa aktívne živia mliečnym cukrom. Mnohým ľuďom takáto výrazná kyslosť v kefíre nevyhovuje, no vedci sa domnievajú, že bakteriálne prostredie nápoja dosiahne optimálnu zrelosť až na tretí deň, takže trojdňový kefír je na riešenie tráviacich problémov najúčinnejší.

Čas piť kefír a variť s ním

Odborníci na zdravú výživu radia konzumovať kefír oddelene od všetkého ostatného, ​​ideálne dve hodiny pred spaním, namiesto večere alebo po nej. Keď už je všetka potrava strávená, prospešné baktérie sa ochotnejšie usídlia v črevách a cez noc budú mať dosť času na to, aby sa na novom území usadili vážne a nadlho. Do kefíru nie je zakázané pridávať korenie nielen na zlepšenie chuti, ale aj na zvýraznenie jeho pozitívnych vlastností: kefír so škoricou pomáha zrýchliť metabolizmus a zbaviť sa nadváhy, kurkuma obohatí nápoj silnou dávkou antioxidantov a čerstvé bylinky alebo zeleninové prísady zvýraznia jeho vitamínové zloženie a dodajú vám zdravú vlákninu.

Domáci kefír je možno najužitočnejším základom smoothies a iných misiek. Pokojne do nej primiešajte bobule, listy šalátu a zelenú zeleninu. Do kefíru je však lepšie nepridávať sušené ovocie, banány a najmä sladidlá, dokonca ani med, ktorý sa považuje za megazdravý: obsahujú príliš veľa cukru a cukor prudko znižuje aktivitu bakteriálneho štartéra. To isté platí pre lepok: ak nie je zlomyseľným nepriateľom baktérií, určite to nie je priateľ. Preto jesť kefír po starom so žemľou alebo koláčikmi nie je ani zďaleka najlepší nápad. Pre zdravšie občerstvenie pridajte do kefíru pohánku alebo ovsené vločky a nechajte uvariť. Vločky napučia a nápoj sa zmení na akúsi kašu. Táto kaša bez varenia je skutočnou terapiou pre gastrointestinálny trakt: dodáva dlhotrvajúci pocit plnosti, upokojuje a zároveň jemne čistí črevá.

Ak množstvo pripraveného kefíru prevýšilo vaše očakávania a neviete si s ním hneď poradiť a nechcete piť peroxidovaný kefír, nalejte ho do plastových nádob a vložte do mrazničky. Potom možno zmrazený kefírový blok vybrať z nádoby, umiestniť do cedníka, panvicu položiť nadol a nechať rozmraziť. Srvátka odtečie a v cedníku zostane jemná tvarohová hmota, ktorá chuťou pripomína ricottu.

V teple nie je nič lepšie ako studená cviklová polievka s kefírom
Nie je nič…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik