Ako zachrániť včerajší croissant? Pomôžu nám vajcia, smotanový syr, šunka, údené ryby, bylinky a zelenina
Pekári po celom svete veria, že croissant sa musí predať a zjesť v ten istý deň, inak sa už nepovažuje za čerstvý. Čo však robiť, ak zostanú croissanty? Samozrejme, šetrenie pečiva! Tu je možné použiť akékoľvek náplne: zeleninové, mäsové, rybie alebo sladké. Všetko závisí len od vašej fantázie a chuťových preferencií.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Croissanty so sladkou náplňou
- Možnosti slanej náplne
- Recepty
- Croissanty so šunkou
- Croissant s údeným kuracím mäsom
- Croissant s avokádom a lososom
- Croissant s hráškom a šampiňónmi
- Horúce croissanty so syrom a šunkou
- Croissant s miešaným a lososovým riečnym lososom
Croissanty so sladkou náplňou
V kaviarňach a pekárňach často nájdete sladký dezert s názvom „mandľový croissant“. Na jeho prípravu sa mierne upečené pečivo pozdĺžne rozreže na dve časti, potom sa obe polovice namočia do cukrového sirupu s pridanými koreninami, potrie mandľovým krémom a spoja. Potom vložte na pár minút do predhriatej rúry a pred podávaním posypte lupienkami mandlí a práškovým cukrom.
Ďalším trendovým a rýchlym dezertom zo včerajších croissantov je francúzsky toast. Mascarpone stačí vyšľahať s ľubovoľným tekutým tmavým medom, pridať škoricu alebo mletý kardamón, vzniknutým krémom naplniť polovice rožkov, potom ich spojiť a natrieť navrch čučoriedkový džem. Mimochodom, namiesto syra môžete použiť citrón alebo puding, ako aj šľahačku.
Možnosti slanej náplne
Jemné a vzdušné croissantové cesto sa hodí ku každej slanej plnke. Navyše sa tu môžete zaobísť aj bez omáčok: v ceste je už dosť masla, takže jedlo určite nebude suché. Stačí croissant pozdĺžne rozrezať, pridať šunku, šalát a pár plátkov uhorky – skvelé raňajky alebo občerstvenie sú hotové!
Za jednu z najobľúbenejších náplní do včerajšieho croissantu možno považovať napríklad drť z avokáda zmiešanú s tvarohom, bylinkami a nadrobno nakrájanými sušenými paradajkami. Tu by sa hodil aj plátok jemne nasoleného lososa alebo pstruha. Alebo táto možnosť: šťavnaté sladké paradajky, niekoľko listov rukoly, pár kvapiek balzamikového octu a nakoniec jemný taliansky syr stracciatella. Ak chcete, môžete pridať soľ, čerstvo mleté čierne korenie a olivový olej.
Croissant s pastrami alebo jamónom sa hodí vždy, dokonca aj na sviatočný stôl. Do tejto spoločnosti dokonale zapadne list čerstvého šalátu, syr Gruyere alebo Gorgonzola a olivový olej. Ak však lahôdkové mäso nahradíte údenými kuracími prsiami, výsledok nebude o nič horší.
Pre milovníkov talianskej kuchyne je tu špeciálna náplň do croissantov zložená z mozzarelly, paradajok a pesta – variácia na tému šalátu caprese. Pridajte k nej rukolu alebo pár lístkov čerstvej bazalky a mimo sezóny dubáky pokojne nahraďte sušenými alebo cherry paradajkami.
Za ďalšiu win-win náplň možno považovať jemne nasekané varené vajcia, zmiešané s nakrájaným syrom, nakladanou uhorkou alebo zelerom a ochutené majonézou alebo gréckym jogurtom. A napríklad v USA plnia croissanty dokonca zemiakový šalát a carbonara. Skrátka experimentujte a nič si neodopierajte!
Recepty
Croissanty so šunkou
Croissant so šunkou je ako stvorený na raňajky aj na rýchle občerstvenie, pretože je pripravený za pár minút. Zároveň je jedlo chutné a celkom sýte, takže máte určite zaručenú dávku energie.
Croissanty so šunkou
Na prípravu 2 porcií potrebujete:
- 2 croissanty (veľké) –
- 2 plátky (po 50 g) šunky
- 100 g smotanového syra
- 1 sladká červená paprika (malá)
- 1 polievková lyžica. l. maslo
- 1/2 lyžičky. paprika
1. Červenú papriku nakrájame na malé kocky. Zmiešajte zmäknuté maslo, smotanový syr, papriku a papriku. Dôkladne vymiešame do hladka.
2. Rožky prekrojíme pozdĺžne na 2 časti. Šunku zľahka opečte na suchej nepriľnavej panvici.
3. Vnútro croissantov potrieme syrovou zmesou, pridáme po jednom plátku šunky a ihneď podávame.
Poznámka pre hostiteľku
V lete namiesto červenej papriky použite aromatickú odrodu Dolma.
Užitočné rady
Pre chuť a vôňu môžete do zmesi smotanovej papriky pridať trochu nasekaných byliniek: kôpor, petržlenovú vňať atď.
Croissant s údeným kuracím mäsom
Nemáte čas pripravovať zložité raňajky, no napriek tomu chcete niečo zaujímavejšie ako klobásový sendvič alebo praženicu? Potom potrebujete croissant s údeným kuracím mäsom: jednoduchý, rýchly, chutný a uspokojujúci.
Croissant s údeným kuracím mäsom
Na prípravu 1 porcie potrebujete:
- 1 croissant
- 100 g surového údeného kuracieho mäsa
- 1/2 sladkej červenej papriky
- 50 g tvarohu
1. Kuracie mäso nakrájame na tenké plátky a papriku na pásiky. Rozrežte croissant pozdĺžne na polovicu.
2. Spodok croissantu potrieme hrubou vrstvou tvarohového krému. Poukladáme papriku a kuracie mäso a prikryjeme vrchnou polovicou croissantu. Podávajte.
Poznámka pre hostiteľku
Namiesto surového údeného kurčaťa môžete použiť grilované kura.
Užitočné rady
Pre pikantnú chuť môžete do tvarohu pridať trochu feferónky.
Croissant s avokádom a lososom
Chcete raňajky ako v reštaurácii? Potom urobte croissant s avokádom a lososom. Mimochodom, takéto chutné predjedlo si nájde miesto aj na sviatočnom stole.
Croissant s avokádom a lososom
Na prípravu 2 porcií potrebujete:
- 2 croissanty
- 1 zrelé avokádo (veľké)
- 4–6 tenkých plátkov údeného alebo jemne nasoleného lososa
- 1 polievková lyžica. l. majonéza
- 1 lyžička. limetkovej šťavy
- 1/2 lyžičky. limetková kôra
- 1/2 lyžičky. rybia omáčka
- čerstvo mleté čierne korenie
Na odoslanie:
- listy šalátu podľa chuti
- jemne nakrájanú zeleninu podľa chuti
1. Avokádo prekrojíme na polovicu, vyberieme kôstku a zbavíme šupky. Dužinu roztlačte vidličkou, pridajte limetkovú šťavu a kôru, rybaciu omáčku a majonézu. Mali by ste skončiť s pastou s malými kúskami.
2. Rybu opeprite. Croissanty prekrojíme pozdĺžne na polovicu, nie celkom, potrieme avokádovou pastou a pridáme plátky lososa.
3. Rybu posypte jemne nasekanými bylinkami (kôpor, petržlen, koriander atď.). Podávajte croissanty na listoch šalátu.
Poznámka pre hostiteľku
Namiesto rybacej omáčky môžete do croissantovej plnky pridať sójovú.
Užitočné rady
Ak použijete radšej bielu rybu ako červenú, potom sa k avokádu hodí údená treska.
Croissant s hráškom a šampiňónmi
Croissant so strateným vajíčkom, hráškom a šampiňónmi pripravený podľa nášho receptu osloví nielen milovníkov francúzskej kuchyne.
Croissant s hráškom a šampiňónmi
Na prípravu 2 porcií potrebujete:
- 2 croissanty
- 4 veľké šampiňóny
- 2 vajcia
- 6 polievkových lyžíc. l. mrazený sladký hrášok
- 1/4 lyžičky. sladká paprika
- 1/4 lyžičky. rasca
- olivový olej
- morská soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
1. Šampiňóny nakrájame na plátky. Panvicu dobre rozohrejeme, pridáme trochu olivového oleja a šampiňóny opekáme s morskou soľou a čerstvo mletým čiernym korením, 5 minút. Hotové šampiňóny odložíme bokom.
2. Do tej istej panvice pridajte trochu olivového oleja a opečte zelený hrášok s paprikou a rascou 5-7 minút. Kmín vopred rozdrvte v mažiari. Hrach nie je potrebné rozmrazovať. Uvarený hrášok potom roztlačíme vidličkou alebo drvičom na pyré.
3. Uvaríme pošírované vajcia. Vajíčko rozbijeme do malej misky. V hrnci prevarte dostatok vody. Akonáhle sa objavia bubliny, mierne znížte teplo. Pomocou lyžice krúžte vodou v smere hodinových ručičiek. Nalejte vajíčko do stredu lievika. Varte 3-4 minúty. Vajíčko vyberte dierovanou lyžicou a nechajte vodu odtiecť.
4. Croissant prekrojíme na polovicu. Na spodok uložíme hráškové pyré, šampiňóny a stratené vajíčko. Prikryjeme vrchom a podávame.
Poznámka pre hostiteľku
Namiesto pošírovaného vajíčka možno toto predjedlo pripraviť s vyprážanými vajíčkami. Hlavná vec je nechať žĺtkovú tekutinu.
Užitočné rady
Aby bolo toto predjedlo menej mastné, môžete šampiňóny opražiť na panvici bez oleja a hrášok jednoducho blanšírovať.
Horúce croissanty so syrom a šunkou
Bešamelová omáčka nie je len na lasagne. Jeho jemná krémová chuť v kombinácii so zeleninou skvele doplní šunku, tvrdý syr a včerajší croissant.
Horúce croissanty so syrom a šunkou
Na prípravu 4 porcií potrebujete:
- 4 croissanty
- 120 g tvrdého syra (parmezán, Comté atď.)
- 100 g údenej šunky
- 20 g mrkvy
- 20 g šalotky
- 20 g koreňa zeleru
- maslo
na bešamelovú omáčku:
- 300 ml mlieka
- 50 g múky
- 40 g strúhaného syra
- 20 g masla
- 20 g rastlinného oleja
- 5-10 g cesnakového oleja
- 2 g petržlenu
- 1 g muškátového orieška
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
1. Na bešamelovú omáčku rozpustite maslo v hrnci, pridajte rastlinný olej a múku. Vyprážajte do zlatista. Rýchlo nalejte mlieko, priveďte do varu a odstráňte z tepla. Do horúcej zmesi pridáme mletý muškátový oriešok, soľ, korenie, cesnakový olej a nadrobno nasekanú petržlenovú vňať. Ochladí sa na teplotu miestnosti.
2. Mrkvu, šalotku a zeler nakrájame na malé kocky a opražíme na masle 2-3 minúty. Zmiešajte zeleninu s polovicou pripravenej omáčky.
3. Croissant prekrojíme na polovicu, nie úplne, vnútro potrieme bešamelovou omáčkou a restovanou zeleninou a na vrch poukladáme na tenké plátky nakrájanú šunku a syr. Zatvorte druhou časťou croissantu. Na vrch natrieme zvyšnú omáčku, posypeme strúhaným syrom a dáme piecť do rúry predhriatej na 180°C na 4-5 minút.
Poznámka pre hostiteľku
Ak petržlenovú vňať nahradíte bazalkou, bude to veľmi chutné a aromatické.
Užitočné rady
Najlepšie je piecť tento croissant na hornej polici rúry.
Croissant s miešaným a lososovým riečnym lososom
Croissanty nemusia mať sladkú náplň. Pripravte si scramble, rybie riet a naplňte nimi croissant – získate chutný a výživný snack sendvič.
Croissant s miešaným a lososovým riečnym lososom
Na prípravu 4 porcií potrebujete:
na odovzdanie:
- 4 croissanty
- sušené paradajky
- čerstvá uhorka
pre scramble:
- 6 vajec
- 2 polievkové lyžice. l. plnotučná kyslá smotana
- 20 g strúhaného parmezánu
- maslo
- soľ
pre rietu:
- 500 g filé z lososa sockeye
- 100 g smotanového syra
- 1,5 lyžice. l. Dijonská horčica
- 15 ml suchého bieleho vína
- 2-3 pažítka
- 2 vetvičky tymiánu
- olivový olej
- čerstvo mleté čierne korenie
- soľ
1. Rybu na rietu osolíme, okoreníme, posypeme tymianom, potrieme maslom a pečieme na plechu na pergamenu pri teplote 150 °C, kým sa neuvarí, asi 20 minút. Lososa sockeye ochlaďte, rozoberte na kúsky, odstráňte kožu a kosti.
2. Rybu zmiešame so smotanovým syrom, vínom, horčicou a nadrobno nasekanou pažítkou. Dochutíme soľou a korením. V riete by ste mali na rozdiel od paštéty cítiť kúsky rýb.
3. Na miešanie vyšľaháme vajcia so soľou a strúhaným parmezánom do hladka. V hrnci rozpustíme maslo, prilejeme vaječnú zmes a na miernom ohni za stáleho miešania varíme, aby nezhnedlo. Pridajte kyslú smotanu, premiešajte a ešte trochu zohrejte.
4. Rožky prekrojíme pozdĺžne na polovicu. Spodnú časť namažte riet a položte na vrch. Ak chcete, pridajte sušené paradajky a plátky uhorky. Ihneď podávajte.
Poznámka pre hostiteľku
Namiesto…