Drevený šalát z hniezda z tetrova: História a recepty
Šalát Wood Grouse Nest je zaujímavý názov, ktorý zrejme musí sprevádzať zodpovedajúci príbeh. Vždy chceme, aby chutné recepty prichádzali s pútavým príbehom o ich pôvode. Bohužiaľ, nie je to vždy tak. Skúsme prísť na to, čo je zlé na šaláte Hniezdo lesného tetrova. Či nájdeme starý príbeh alebo nie, je veľká otázka. Ale určite máme zaručené chutné recepty.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Šalát „Gercaillie’s Nest“: existuje spoľahlivá história jeho vzniku?
- Čo je základom šalátu Wood Grouse Nest?
- Hniezdový šalát z tetrova hlucháňa: ako variť
Šalát „Gercaillie’s Nest“: existuje spoľahlivá história jeho vzniku?
Vtáčik hlucháň, podľa ktorého je šalát pomenovaný
Vedenie výskumu, ponorenie sa do zdrojov, písanie o spoľahlivej minulosti určitých jedál je vzrušujúca a zaujímavá práca, pretože jedlo s históriou sa stáva ešte chutnejším. Ale, bohužiaľ, nie vždy sa to stane. Aj keď sa často najrôznejší snílci snažia prilákať záujem o jedlo vymýšľaním tých najfantastickejších príbehov. Presne to sa stalo so šalátom Wood Grouse Nest.
Nemusíte sa ani hrabať hlboko do histórie, aby ste pochopili, že ide o fikciu, podobnú vzhľadu sleďa pod kožuchom. Legenda zložená celkom nedávno nám hovorí, že v starovekej Rusi, keď kurča nebolo také populárne, sa tetrov nasekal na šalát… Nemusíte pokračovať, však? A hneď sa na tomto mieste zasmejte. Aké šaláty boli v starovekej Rusi? Možno už vtedy mali zemiaky s majonézou? Preto, keď uvidíte takéto „príbehy“ s hrou tetrova, pokojne otočte list.
Ale pokiaľ ide o reštauráciu a bardský klub „Greecaillie’s Nest“, ktorý vznikol v Moskve, tu môžete ťahať za niť.
Všetko sa to začalo začiatkom roku 2000, keď sa interpreti a autori bardských piesní zaľúbili do pivnice na jednom z nádvorí na Bolšaja Nikitskaja. Toto bolo prvé hniezdo v doslovnom zmysle slova. Interiér zodpovedal populárnej piesni Olega Mityaeva a pripomínal lesnú čistinku s „veľkou a hviezdicovo zasneženou“ kupolou oblohy, ako aj tetrova na konári, ktorý bol v reštaurácii prítomný ako poľovnícka trofej. . Tak vznikol názov klubu a následne názov podpisového šalátu v tvare hniezda. Neskôr sa reštaurácia presťahovala na bulvár Tsvetnoy a prosperuje dodnes.
Teraz existujú dva takéto reštauračné kluby: v Moskve a Petrohrade. Obe reštaurácie majú na jedálnom lístku šalát Wood Grouse’s Nest a jedna má pod týmto názvom dokonca pivo.
Ale obsah šalátov je iný. V moskovskom „hniezde“ vás naservírujú s miešaným šalátom, kuracím filé, vyprážanými šampiňónmi, parmezánom, prepeličím vajcom, zemiakovým koláčom, sezamovými semiačkami a ochutené značkovou omáčkou.
Petrohradská reštaurácia ponúkne vlastnú verziu: šalát, kuracie filé, syrové guľky, hrozienka, tekvicový koláč, mätovú smotanovú omáčku.
Ako vidíte, sú to dva úplne odlišné šaláty, dve rôzne chute. Spája ich iba prezentačná forma a kuracie filé.
Čo je základom šalátu Wood Grouse Nest?
„Hniezdo“ pre šalát je vyrobené z tenkých prúžkov zemiakového koláča
Základom šalátu Wood Grouse Nest je jeho tvar, hniezdo. Najčastejšie sa vyrába z tenkých prúžkov zemiakového koláča, ako sú vetvičky. Od hranolčekov sa líši tým, že sa krája na tenšie. Pri hlbokom vyprážaní sú preto zemiakové slamky chrumkavé. V hranolčekoch zostáva stred mäkký, len vonkajšia vrstva je chrumkavá. Recept na šalát z Petrohradu je tiež založený na koláči zo sladkých zemiakov;
Ďalším produktom, bez ktorého sa nezaobíde takmer žiadny šalát, sú varené kuracie prsia. Legendou zostanú najrôznejšie tetrovy a iné voľne žijúce vtáky. V šaláte ale nesmie chýbať mäso: varené alebo údené kuracie prsia, morka, varené hovädzie alebo bravčové mäso, prinajhoršom šunka alebo klobása.
Šalát Wood Grouse Nest by mal prekvapiť nielen tvarom, ale aj farebnou kombináciou. Vo vnútri „hniezda“ musí byť povinná podstielka zo zelene alebo čerstvých alebo nakladaných uhoriek nakrájaných na prúžky, aby sa vizuálne podobala vtáčiemu domu. A samotné jedlo vyzerá skvele na listoch zeleného šalátu.
A samozrejme, imitácia vajec. A môžu byť rôzne: kuracie, prepeličie, syrové guľky alebo polovičky vajec plnené syrom a bylinkami.
Toto sú základné produkty, ktoré obnovujú vzhľad hniezda tetrova hlucháňa. Všetky ostatné ingrediencie sú výplodom fantázie a chuti kuchára či gazdinky. Kórejská mrkva, kukurica, vyprážané alebo nakladané šampiňóny, cibuľa, tvrdý alebo mäkký syr, červená paprika – všetko sa dá zbierať v šaláte. Dobrú chuť zabezpečí správna kombinácia produktov.
Šalát musí byť oblečený s omáčkou. Majonéza alebo podpisová omáčka z obchodu alebo doma – hlavná vec je, že je to úspešný doplnok ku všetkým ingredienciám.
Hniezdový šalát z tetrova hlucháňa: ako variť
Šalát „Hniezdo tetrova žiabrového“
Klasickým receptom na šalát Hniezdo tetrova hlucháňa môže byť ten, ktorý bol prvýkrát pripravený v bardskej klubovej reštaurácii s rovnakým názvom. Ale tak či onak, všetko sa bude točiť okolo jednej myšlienky: zemiakový koláč, kuracie prsia, šampiňóny, čerstvé uhorky. Táto kombinácia je takmer dokonalá.
Tento šalát je slávnostný a elegantný. Hlavnou vecou nie je zbierať ho vopred, aby zemiaky nestratili svoju chrumkavosť. Pripravte si všetky ingrediencie: uvarte a nakrájajte kurča, uhorky, uvarte a olúpte vajcia. Vyprážanie zemiakov a zostavenie šalátu na poslednú chvíľu zaberie trochu času. A potom ihneď podávajte.
Na prípravu 6 porcií potrebujete:
- celé kuracie filé (bez kosti) – 400 g
- zemiaky na vyprážanie – 400 g
- kuracie vajcia – 4 ks.
- prepeličie vajcia – 4-5 ks.
- cibuľa – 1 ks.
- čerstvé uhorky – 250 g
- petržlen – 2 vetvičky
- majonéza – 150 g
- soľ, čerstvo mleté korenie podľa chuti
- rastlinný olej na vyprážanie zemiakov
- rastlinný olej na vyprážanie podľa potreby
- bobkový list, korenie na varenie kuracích pŕs
1. Kuracie prsia uvaríme. V hrnci priveďte do varu vodu, pridajte soľ, bobkový list a korenie. Kuracie prsia vložte do vriacej vody. Priveďte do varu, povarte 2 minúty. Vypnite oheň, zakryte panvicu pokrievkou a nechajte 30 minút. Takto pripravené prsia budú šťavnaté a mäkké.
2. Vychladnuté kuracie prsia nakrájame na pásiky alebo kocky.
3. Kuracie a/alebo prepeličie vajcia uvarené natvrdo. Kuracie mäso varíme 8 minút, potom odstavíme z ohňa a necháme v horúcej vode ďalších 8 minút. Potom ochlaďte a ošúpte. Nakrájajte na malé kocky.
4. Prepeličie vajcia povarte 4–5 minút, ochlaďte a ošúpte.
5. Cibuľu nakrájame na tenké pásiky.
6. Čerstvé uhorky nakrájame na pásiky, lístky petržlenu nasekáme nadrobno.
7. Zmiešajte uhorky, kuracie mäso, vajcia a cibuľu. Soľ a korenie podľa chuti a dochutíme majonézou.
8. Zemiaky umyte, ošúpte a nakrájajte na veľmi tenké prúžky.
9. V hrnci zohrejte rastlinný olej. Zemiaky smažte v dávkach do zlatista. Uvarené zemiaky položte na papierové utierky, aby ste odstránili mastnotu.
10. Vyprážané zemiaky položte na tanier v tvare krúžku. Do krúžku vložte uhorkový šalát s vajcami a majonézou. Šalát posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.
11. Navrch položte prepeličie vajíčka a na stôl podávajte šalát Hniezdo z hôrneho hlucháňa.
Poznámka pre hostiteľku
Ak chcete zistiť, či je rastlinný olej horúci na vyprážanie zemiakov, ponorte špáradlo do oleja – okolo neho by sa mali objaviť vriace bubliny.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #sviatočné jedlo #sviatočný šalátSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach