Hovädzí kabob s omáčkou tsakhton a pikantnými uhorkami na kórejský spôsob

K receptu

Toto jedlo je ďalšou zmesou rôznych kuchýň: iránskej, kaukazskej a kórejskej. Jedlo som pripravoval na jar. V mojom dome práve „prišli“ sadenice feferónky na okno a najčerstvejší medvedí cesnak bol prinesený z Kaukazu (toto je jeho sezóna!), takže omáčka tsakhton sa ukázala ako originálna. Používa sa tu aj harissa – je to pastová omáčka zo zmesi červenej papriky, cesnaku, olivového oleja a korenia, akási obdoba našej abcházskej adjiky. Harissa je široko používaná v tureckej, arabskej a izraelskej kuchyni.

zložitosť: priemer Porcie: 2 varenie: 40 minGril/BBQRúraMlynček na mäsoVo VokaPraženiePečenieiránska kuchyňaKaukazská kuchyňaKórejská kuchyňaOsetská kuchyňaVečeraVečeraObčerstvenieHlavný chodŠalátOmáčka, dresingVegetariánstvoPárty, bufetnarodeninyDovolenka detíNový rokPiknikVianoceRomantická večeraINGREDIENCIE NA 2 PORCIEhovädzie mäso (dužina) – 400 g surového tuku – 50 ks čierne korenie (kukuričky) – ½ ČL korenie – 3 hrášok soľ – podľa chuti biela cibuľa – 1 ks paprika sladká červená – 1 ks koriander – 1 lyžička. cesnakové semienko – 1 zub rastlinný olej – 1 polievková lyžica. l. cukor – 1/3 lyžičky – 1 polievková lyžica. l.ustricová omáčka – ¼ ČL.ryžový ocot – ½ polievkovej lyžice. l. čierne korenie a mletá čili paprička – podľa chuti zelená cibuľa a zelený cesnak – po 1 stonke, čierne korenie a biele sezamové semienka – po ¼ ČL. semená lavash, mletá sumach, zelená čili paprička, zelená cibuľka feferónka (mladá rastlina) – 1 ks jogurt (hustý) – 100 g koriandra – 1 vetvička čerstvého medvedieho cesnaku – 4 výhonky harissa – podľa chuti Tabuľka váh a mier. RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo vypnete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Mäso a surový tuk prejdite cez mlynček na mäso. Cibuľu nakrájajte veľmi jemne. Čierne korenie a soľ pomelieme v mažiari. Mäso, tuk a korenie intenzívne premiešame, osolíme a mleté ​​mäso opäť dobre premiešame. Mleté mäso by malo byť veľmi husté a viskózne. Z mletého mäsa vytvarujte porciované podlhovasté kotlety (kaboby) a zapichnite do nich bambusové špízy vopred namočené vo vode. Vyprážajte na grilovacej panvici alebo v rúre pri vysokej teplote (200 °C) za stáleho otáčania, kým sa neuvarí.

Krok 2

Na originálnu kaukazskú omáčku tsakhton sa takmer celá (bez korienkov) používa mladá rastlina feferónky – nedrevnaté mäkké výhonky, listy a mladé struky. Stopku papriky nakrájajte na 2 časti a na miernom ohni blanšírujte 1-2 minúty, vložte do sitka, pretlačte a nakrájajte (nie veľmi jemne), pridajte jogurt. Pridáme nasekané výhonky koriandra a medvedieho cesnaku, zmiešame s jogurtom a harissou, necháme hodinu vychladnúť.

Krok 3

Jedlo ozdobíme kórejskými uhorkami. Uhorku nakrájajte na hrubé pásiky veľké asi ako malíček, posoľte a odstavte na pol hodinu – potom uhorky zľahka vyžmýkajte, aby ste odstránili prebytočnú šťavu. Bielu cibuľu a papriku nakrájame na pásiky. Na panvici wok na rozohriatom rastlinnom oleji na prudkom ohni za stáleho miešania opečte cibuľu do mäkka – cibuľa by sa nemala pripáliť. Pridajte sladkú papriku. Koriandrové semienka, nasekaný cesnak a cukor, sójové a ustricové omáčky zmiešame v mažiari; Túto zmes nalejte do panvice na cibuľu a papriku. Premiešajte a položte celý obsah panvice na uhorky, ihneď pridajte ryžový ocot, misku s uhorkami ihneď zakryte lepiacou fóliou a nechajte 5 minút pôsobiť – zložky by sa mali navzájom „zosobášiť“. Miešajte, znova prikryte filmom a vložte do chladničky. Pred podávaním posypeme sezamom a čiernym rascom.

Krok 4

Kaboby podávame na drevenom tanieri na tenkom pita chlebe s omáčkou tsakhton, ozdobíme pikantnými uhorkami, ozdobíme sumakom, nakladanými čili papričkami a čerstvými bylinkami.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Objavte medvedí cesnak! Len skoro na jar možno nenápadne vyzerajúce svetlozelené výhonky tejto rastliny kúpiť na trhu. Blanšírujeme v osolenej vode, scedíme v cedníku, dochutíme slnečnicovým olejom a podávame. Lepota-ah-ah! :) Aké užitočné! :)

UŽITOČNÉ RADY

Čerstvý jogurt sa hodí k rôznym prísadám v podobe nakrájanej zeleniny a byliniek. Medzi najznámejšie patria: grécke tzatziki (dzadziki), indická raita, osetský tsakhton, balkar (tuzluk), Adyghe (shkhuships). Ide o ideálne omáčky k mäsu, hydine a čerstvému ​​slanému pečivu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik