Kotlety so syrom v rúre: 6 osvedčených receptov
Kotlety so syrom v rúre sú vždy mäkké, šťavnaté a veľmi jemné. Jedlo je ideálne na sviatky aj rodinné večere vo všedné dni. A ak pridáte zemiaky, nevyžaduje si ďalšiu prílohu. Existuje veľa receptov na kotlety so syrom. Môžu byť vyrobené z bravčového, hovädzieho, kuracieho, morčacieho a jahňacieho mäsa; pridať rôznu zeleninu, omáčky, syr. Na toto jedlo má snáď každá gazdinka svoj osvedčený recept. Odporúčame trochu experimentovať s prísadami a premeniť ich na skutočné kulinárske majstrovské dielo.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Aké mäso si vybrať na kotlety so syrom v rúre
- Ako pripraviť mäso na pečenie
- Ďalšie zložky
- Akú omáčku si vybrať
- Syr
- Bravčové kotlety s paradajkami a syrom v rúre
- Švajčiarske jahňacie kotlety so syrovou kôrkou v rúre
- Hovädzie kotlety s hubami a syrom v rúre
- Francúzske hovädzie kotlety s paradajkami a syrom od čitateľky Lery
- Kuracie kotlety so syrom v rúre
- Morčacie kotlety s paradajkami a syrom v rúre
Aké mäso si vybrať na kotlety so syrom v rúre
Kotlety so syrom v rúre je možné pripraviť z akéhokoľvek druhu mäsa: hovädzie, teľacie, bravčové, jahňacie, kuracie a morčacie. V závislosti od toho, aký druh mäsa pečiete, sa bude doba varenia meniť smerom nahor alebo nadol.
- Bravčové mäso. Krkovičku odporúčame použiť na kotlety, surovú v rúre, ale môžete použiť aj šunku, karbohydrát alebo panenku.
- Hovädzie mäso. Pre hovädzie kotlety je lepšie použiť zadok, hrubý okraj (ribeye), tenký okraj, očný sval.
- Kuracie a morčacie. Pre kuracie a morčacie kotlety zvoľte filet z prsníka alebo stehna.
- Baranina. Odporúčame použiť šunku alebo hruď.
Ako pripraviť mäso na pečenie
- Mäso nakrájajte cez svalové vlákna na kúsky hrubé asi 2 cm. Odstráňte všetky filmy a žily. Potom prikryte potravinovou fóliou alebo pergamenom a vyšľahajte na hrúbku 6–7 mm.
Ako pripraviť kotlety na pečenie so syrom v rúre
- Ak je to žiaduce, mäso môže byť marinované. Za týmto účelom vložte kotlety do misy, pridajte soľ a korenie. Ak chcete, môžete pridať korenie, cesnak a trochu olivového oleja. Nechajte niekoľko hodín marinovať.
Pred pečením môžeme kotlety marinovať s korením, cesnakom a trochou olivového oleja.
- Kotlety môžete pred pečením v rúre aj vyprážať. Vyprážanie mäsa je potrebné, aby sa v ňom utesnila šťava. Na panvici zohrejte olivový olej na vysokej teplote a kotlety opečte do zlatista. Neprepečte, aby mäso zostalo vnútri mäkké a šťavnaté.
Ďalšie zložky
- Cibuľu nakrájajte na pol krúžky s hrúbkou 1 cm Kotlety so syrom v rúre získajú pikantnú chuť, ak je cibuľa predmarinovaná. Odporúčame zmiešať jablčný ocot, sójovú omáčku a olivový olej v rovnakých pomeroch. Pridajte cibuľu a nechajte 30-40 minút marinovať.
- Paradajky. Odporúčame vyberať mäsité odrody s menším množstvom šťavy.
- Huby. Na prípravu kotletiek so syrom v rúre môžete podľa chuti použiť rôzne druhy húb: lišky a hlivu môžete pridať surové alebo ich môžete vyprážať; Odporúčame šampiňóny vyprážať; Najskôr uvarte hríby, hríby a hríby.
- Najskôr je potrebné pripraviť zemiaky. Nakrájajte na plátky, vložte do hrnca, pridajte vodu a po varení varte 5 minút. Scedíme a dáme do cedníka odkvapkať.
- Ananás. Konzervovaný ananás vo vlastnej šťave je ideálny na kuracie kotlety. Ukazuje sa to chutné a nezvyčajné.
Akú omáčku si vybrať
- Krémová omáčka. Pripravené na báze hustej smotany a masla. Odporúčame pripraviť podľa nášho osvedčeného receptu.
- Bešamelová omáčka. Pripravené na báze mlieka a masla.
- Smotana alebo kyslá smotana. Omáčky je možné nahradiť smotanou alebo kyslou smotanou. Chuť bude jemnejšia.
- Paradajková omáčka sa hodí ku kotletám a syru. Skúste pripraviť základnú omáčku.
Syr
Ementál je ideálny na pečenie kotletiek v rúre, rovnako ako polotvrdé syry, ktoré sa dobre roztápajú: ruský, gouda, holandský atď. Výbornými možnosťami sú čedar a parmezán. Môžete si vybrať „ľahšiu“ možnosť – mozzarella. Nemá vysoký obsah tuku a rýchlo sa topí.
6 overených receptov z kolekcie gastronom.ru
Bravčové kotlety s paradajkami a syrom v rúre
Máte dva bravčové steaky a zvyčajne ich opečiete na panvici? Odporúčame zmeniť taktiku a upiecť bravčové mäso s paradajkami a syrom v rúre. Bude to úplne iné mäsové jedlo a jeho príprava je veľmi jednoduchá. Korenie, šťavnaté paradajky, zlatý syr – aké potešenie! Namiesto bravčového môžete použiť kuracie prsia alebo steaky z morčacích pŕs.
Bravčové kotlety s paradajkami a syrom v rúre
Na prípravu 2 porcií bravčových rezňov s paradajkami a syrom potrebujete:
- 2 bravčové steaky s hrúbkou 1–1,5 cm
- 300 g silných, mäsitých paradajok alebo cherry paradajok
- 1/2 veľkej sladkej cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 1/2 lyžičky. suché talianske korenie
- 1 polievková lyžica. l. olivový olej
- 1/4 lyžičky. červené čili vločky
- 100 g mozzarelly alebo syra gouda
- čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- soľ
- Na prípravu bravčových steakov s paradajkami a syrom zapnite rúru na predhriatie na 180°C.
- Vložte steaky do potravinového vrecka a zľahka naklepte. Bravčové steaky na pečenie ochuťte syrom a paradajkami soľou, korením, suchým talianskym korením a vločkami z červenej papriky.
- Paradajky nakrájajte na veľké kúsky (ak používate cherry paradajky, prekrojte na polovicu).
- Cibuľu nakrájame na pierka, cesnak nasekáme.
- Na dno keramickej zapekacej misy položte paradajky, červenú cibuľu a cesnak. Soľ, korenie, posypeme korením. Pokvapkáme olivovým olejom a premiešame.
- Umiestnite steaky na paradajky do stredu panvice. Ak chcete, môžete steaky pokvapkať trochou olivového oleja.
- Pečte v predhriatej rúre 25 minút, kým paradajky nezmäknú a steaky nie sú prepečené.
- Syr nastrúhame na hrubom strúhadle. Na pečenie môžete použiť mozzarellu na pizzu.
- Steaky posypeme strúhaným syrom a vrátime bravčové mäso, paradajky a syr do rúry. Na vrch syra môžete posypať ešte trochu korenia. Pečieme ešte 10 minút
Švajčiarske jahňacie kotlety so syrovou kôrkou v rúre
Čo je také skvelé na švajčiarskych jahňacích kotletách so syrovou krustou? Toto jedlo sa vyznačuje nezvyčajnou kombináciou chutí a textúr. Mäso je šťavnaté a chutné a syrová kôrka je ľahká a chrumkavá. Švajčiarske jahňacie kotlety so syrovou krustou môžu byť výbornou voľbou na sviatočný stôl. No zároveň sa hodia aj na bežnú večeru. Podávame s prílohou z čerstvej zeleniny, šalátov, zemiakov alebo krutónov. Vaša rodina a hostia budú nadšení!
Švajčiarske jahňacie kotlety so syrovou kôrkou v rúre
Na prípravu 1 porcie potrebujete:
- 12–18 jahňacích kotletiek s kosťou
- 1 stredný zväzok petržlenu
- 5-7 vetvičiek mäty
- 60-70 g lieskových orechov
- 80 g strúhaného syra Gruyère alebo iného tvrdého syra
- olivový olej
- čerstvo mleté čierne korenie
- soľ
- Pripravte si ingrediencie na varenie Švajčiarske jahňacie kotlety so syrovou krustou v rúre. Odstráňte prebytočný tuk z jahňacieho mäsa a odstráňte kosti. Mäso osolíme, okoreníme, zo všetkých strán bohato potrieme olivovým olejom a zabalíme do pergamenu. Dajte do chladničky na 12–24 hodín, vyberte a nechajte mäso zohriať na izbovú teplotu.
- Rúru predhrejeme na 160°C a zapneme gril, ak je vo výbave. Odstráňte stonky petržlenu a mäty a jemne nakrájajte listy.
- Orechy zmiešame s bylinkami a parmezánom. Výslednú zmes rozdeľte na 12-18 častí.
- Rozohrejte grilovaciu panvicu na vysokú teplotu bez oleja. Smažte kotlety v dávkach, počnúc stranou, kde je vrstva tuku. Na každej strane by sa jahňacie malo vyprážať veľmi krátko, doslova 30 sekúnd. Hotové kotlety položte na plech vystlaný pergamenom
- Veľmi rýchlo po lyžičkách nalejte na kotlety syrovo-bylinkovú zmes a plech vložte do hornej tretiny rúry. Keď sa syr roztopí, mäso je hotové. Podávajte veľmi horúce.
Hovädzie kotlety s hubami a syrom v rúre
Hovädzie kotlety so šampiňónmi a syrom majú jasnú chuť a chutnú vôňu, ktorá nenechá žiadneho labužníka ľahostajným. Šťavnaté mäso, zlatá strúhaná syrová kôrka a voňavé huby vytvárajú úžasnú kombináciu chutí a textúr. Toto jedlo sa môže podávať ako hlavné jedlo na obed alebo večeru, ako aj na akýkoľvek sviatočný stôl. Podávame so zemiakmi alebo čerstvou zeleninou. Vaša rodina a hostia budú nadšení!
Hovädzie kotlety s hubami a syrom v rúre
Na prípravu potrebujete:
- 800 g vykosteného hovädzieho mäsa (hrubý koniec)
- 8 samostatne zabalených plátkov syra
- 100 g šampiňónov
- rastlinný olej na vyprážanie
- 2 malé cibule
Na pyré:
- 1 kg zemiakov
- 250 g smotanového taveného syra
- 1 polievková lyžica. l. maslo
- 1 pohár mlieka
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 kg zemiakov
- soľ podľa chuti
- Pripravte si ingrediencie na hovädzie kotlety s hubami a syrom. Umyte huby a nakrájajte na plátky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na polovičné kolieska. Mäso nakrájame na 8 kusov. Každý kus zakryte fóliou, poriadne porazte a potom potrite soľou a korením.
- Zahrejte 2 polievkové lyžice v hrnci. l. olejov Smažte cibuľu, 6 minút. Pridajte huby a varte, kým sa všetka tekutina neodparí. Zvýšte teplotu a varte za stáleho miešania ďalšie 3-4 minúty. Odstráňte z tepla. Každý kus mäsa položte na fóliu. Na vrch položte hubovú náplň.
- Navrch poukladáme plátky syra, zabalíme do fólie a dáme piecť do rúry na 200°C na 40 minút. 10 minút pred varením rozbaľte fóliu.
- Zemiaky ošúpeme, nakrájame a varíme do mäkka 20 minút.
- Premiešame. Cesnak nakrájame na plátky. Roztopte maslo, pridajte cesnak. Po 30 sekundách prilejeme cesnakové maslo (bez cesnaku) do mliečno-syrovej zmesi.
- Zemiaky roztlačte. Pokračujte v miesení, postupne pridávajte mlieko a syr. Pyré podávame k mäsu.
Francúzske hovädzie kotlety s paradajkami a syrom od čitateľky Lery
Tento recept na francúzske hovädzie kotlety s paradajkami a syrom sa líši od „ľudového“ receptu, podľa ktorého sa ingrediencie pred pečením polievajú kyslou smotanou alebo dokonca majonézou. A ak ste sami nikdy nič také nevarili, pravdepodobne ste už o tomto jedle počuli. V tomto prípade sa na plnenie používa bešamelová omáčka a to, mimochodom, robí toto horúce jedlo podobné tomu, čo v skutočnosti existuje v samotnom Francúzsku. Ťažko povedať, či mäso dopĺňajú paradajkami. Niet však pochýb o tom, že bešamel okamžite posúva pokrm na vyššiu gastronomickú úroveň!
Francúzske hovädzie kotlety s paradajkami a syrom
Na prípravu 4 porcií potrebujete:
- 4 hovädzie kotlety (150 g každá)
- 2 paradajky
- 2 stredné cibule
- 120 g strúhaného syra
- olivový olej
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie
Na omáčku:
- 30 g masla
- 1 polievková lyžica. l. múky
- 1 pohár mlieka alebo smotany 10% tuku
- štipka mletého muškátového orieška
- soľ
- Pripravte si francúzsku omáčku z hovädzích kotletiek s…