K receptu
Kuracie čakhokhbili je jednoduché jedlo gruzínskej kuchyne, ktoré sa tradične varí v omáčke zo zrelých paradajok. Nie je tu nič obzvlášť ťažké, ale stojí za to pamätať, že na tom budete musieť stráviť asi dve a pol hodiny. Tajomstvo chuti chakhokhbili je predovšetkým v samotnom kura (nemalo by byť príliš mastné, ale nie kostnaté), ako aj v zelenine: silná, šťavnatá cibuľa a zrelé, sladké paradajky urobia jedlo. pikantné a bohaté. Korenisté bylinky, adjika a utskho-suneli dodajú kuraciemu chakhokhbili jedinečnú arómu, ktorá okamžite privedie tie najživšie spomienky na výlet do krásneho Gruzínska.
zložitosť: ťažké Kalórie: 534,01 kcal/porcia Porcie: 6 varenie: 2 hodiny 30 minút Použité: 37,55 g/37,28 g/12,20gruzínska kuchyňaHlavný chodVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 6 PORCIÍkuracie mäso – 1 ks. (s hmotnosťou 1,5-2 kg) rastlinný olej – 2-3 lyžice. l. červená cibuľa – 5-6 ks červená paprika – 1 ks paradajky – 700 g cesnak – 3-4 strúčiky koriandra – 4 vetvičky bazalky – 3 vetvičky utskho-suneli. hrot adzhik noža – podľa chuti bobkový list – 2 ks soľ čerstvo mleté čierne korenie Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte kura. Umyte ho a vložte do hrnca. Zalejte vriacou vodou tak, aby pokrývala kurča vrstvou aspoň 2 cm. Priveďte do varu a varte 30 minút.
Krok 2
Kuracie telo položíme na tanier a necháme 15-20 minút vychladnúť. Nakrájajte na malé kúsky spolu s kosťami. Vývar precedíme cez gázu preloženú na štyri časti.
Krok 3
Zahrejte rastlinný olej v hrnci s hrubým dnom. Pridajte kuracie kúsky a za občasného otáčania opečte na prudkom ohni zo všetkých strán do zlatista.
Krok 4
Nakrájajte červenú cibuľu na chakhokhbili na malé kocky. Pridajte ho na panvicu s kuracím mäsom, premiešajte a všetko spolu smažte na strednom ohni 8-10 minút.
Krok 5
Nakrájajte sladkú papriku na chakhokhbili na polovicu a odstráňte stonku so semenami, ako aj priečky. Dužinu nakrájajte na tenké plátky. Mrkvu ošúpeme a nastrúhame na strednom strúhadle.
Krok 6
Pridajte sladkú papriku a mrkvu na panvicu s kuracím mäsom a cibuľou. Udržujte na strednom ohni 5 minút. Potom zalejeme 250 ml precedeného vývaru (zvyšok nebude treba) a prikryté dusíme 40 minút.
Krok 7
Pripravte paradajky na chakhokhbili. Na každom urobte rez v tvare kríža a vložte na 1 minútu do vriacej vody. Pomocou dierovanej lyžice preneste do cedníka a niekoľkokrát prejdite cez veľmi studenú vodu. Hrubo nakrájajte a pridajte ku kuraciemu mäsu.
Krok 8
Cesnak a koriandr na chakhokhbili nahrubo nasekajte, potom vložte do mažiara a rozdrvte paličkou a soľou podľa chuti, kým nezískate homogénnu pastu. Pridajte na panvicu s kuracím mäsom a zeleninou.
Krok 9
Zelenú bazalku umyte a nasekajte nadrobno. Pridajte ku kuraciemu mäsu so zeleninou spolu s utskho-suneli a adjikou. Dusíme 10 minút.
Krok 10
Misku trochu opeprite, pridajte bobkový list a premiešajte. Vypnite oheň, zatvorte panvicu s chakhokhbili a nechajte ju na horúcom sporáku. Po 15 minútach môžeme jedlo podávať.
UŽITOČNÉ RADY
Mrkvu nemusíte pridávať do kuracieho chakhobili, ale mierne tlmí drsný „zvuk“ cibule a robí chuť omáčky harmonickejšou.
MIMOchodom
Ak ste si na prípravu čakhokhbili kúpili vidiecke kura, ktorého dužina je tuhšia, varte ho o niečo dlhšie, ako sa odporúča v recepte: asi 50 – 60 minút.