Lenivá ryža, lenivé kapustové rolky a iné pokojne chutné jedlá
Lenivá ryža… Pre niekoho lenivá kapustnica, iní si pamätajú včerajšiu ryžu s kuracím mäsom na panvici, ďalší – rýchly šalát s kukuricou a stále sa nájdu milovníci lenivej ryže varenej v rúre. Rozprávali sme sa s Olgou Syutkinou, historičkou ruskej kuchyne a televíznou moderátorkou, a zistili sme, že nazýva jedlá lenivej ryže, ktoré sa pripravujú bez veľkého úsilia z dostupných produktov. Olga sa s nami podelila o recepty a tajomstvá prípravy takýchto jedál.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Aký druh ryže sa používa na prípravu jedál z lenivej ryže?
- Lenivá ryža: výber ryže pre najobľúbenejšie jedlá od redaktorov gastronom.ru
- Najobľúbenejšia verzia lenivej ryže: lenivé kapustové rolky s ryžou
- Lenivá ryža, a to lenivé kapustové rolky s ryžou z gastronom.ru
- Lenivá ryža na panvici a v rúre, vrátane lenivej ryže s kuracím mäsom
- Lenivá ryža s kukuricou a bylinkami na panvici od gastronom.ru
- Lenivá ryža s bravčovým mäsom a hráškom na panvici z gastronom.ru
- Lenivá ryža v štýle texaského hashu v rúre od gastronom.ru
- Lenivá ryža: nielen teplé jedlá, ale aj šaláty
- Lenivá ryža v podobe ananásového, kukuričného a krevetového šalátu
Aký druh ryže sa používa na prípravu jedál z lenivej ryže?
Lazy ryža sa dá pripraviť z okrúhlej a dlhozrnnej ryže. Dávno sú preč časy, keď sme poznali len jeden druh ryže – „ryžu“. V sovietskom verejnom stravovaní z neho pripravovali všetko – od polievky až po pilaf. Skúsené ženy v domácnosti stále rozlišovali medzi Krasnodarom a Kubanom. Samozrejme, v zväzových republikách, kde bol pilaf národným jedlom, sa pestovali aj iné špeciálne odrody. Teraz je všetko jednoduchšie – výber ryže sa zväčšil.
S prihliadnutím na vlastnosti každého druhu ryže sa pokúsime pripraviť lenivú ryžu jednoducho, bez väčších problémov, vrátane nákupu vzácnych alebo drahých surovín a nekonečného množstva krokov.
Okrúhla ryža obsahuje viac škrobu, a preto je vhodná do kaší, kastrólov, koláčov a plniek do koláčov. Lepšie absorbuje vône a chute surovín, s ktorými sa varí. Dlhozrnné odrody sú dobré na drobivé prílohy a šaláty. Existujú aj stredne zrnité druhy ryže – na pilaf, paellu, rizoto a polievky. Je nepravdepodobné, že tieto jedlá možno klasifikovať ako „lenivú ryžu“, takže stredne zrnité odrody necháme na iné materiály.
Vždy mám aspoň 2 v kuchynskej skrinke–3 vrecká rôznych druhov ryže. Ak moje vnúčatá potrebujú uvariť ryžovú mliečnu kašu, uprednostňujem lenivú ryžu. Večer uvarím okrúhlu ryžu vo vode do polovice a ráno pridám horúce mlieko a dovarím. Soľ, cukor, maslo – všetko podľa chuti a podľa príležitosti. Toto je najrýchlejší (v tomto prípade lenivý) spôsob varenia mliečnej ryžovej kaše. Ak uvaríte ryžovú kašu na jeden záťah, ryža sa varí veľmi dlho a musíte to neustále sledovať – dá sa taká bdelá pozornosť klasifikovať ako „lenivá ryža“?!
Vo všeobecnosti je ryža veľmi výhodná obilnina. S ním ľahko a jednoducho pripravíte množstvo jedál.
Lenivá ryža: výber ryže pre najobľúbenejšie jedlá od redaktorov gastronom.ru
Na testovanie receptov a fotografovanie jedál sme použili ryžu Warm Traditions. Redakcia gastronom.ru rok testovala pohánku a ryžu tejto značky. Produkty nás nikdy nesklamali!
Úplne súhlasíme s Olgou Syutkinou: aktívne používajte dlhozrnnú leštenú alebo dlhozrnnú predvarenú ryžu, keď chcete získať aromatickú lenivú ryžu. Toto zrno absorbuje všetky chute a vône pokrmu. Nadýchaná dlhozrnná ryža sa lúpe zo škrupiny, takže získa rozoznateľnú bielu farbu. Dlhá ryža pri tepelnej úprave nestráca tvar a nelepí sa, čo je výborné napríklad do lenivých kapustových závitkov a šalátov.
Pre lenivú ryžu s kuracím mäsom na panvici sme zvolili guľatozrnnú ryžu Camolino „Warm Traditions“. Ide o ryžu s krásnou perleťovou farbou. Pri výrobe sa zrná melú šetrným spôsobom s prídavkom rastlinného oleja, takže ryža Camolino si pri varení zachová vitamíny a minerály a navyše zostane drobivá. Zrnká ryže sa počas varenia nerozpadli ani nerozvarili, zachovali si textúru a jemne krémovú chuť.
Po otvorení balení ryže je vhodné zvyšnú obilninu uložiť priamo do balenia – lepiaca nálepka pomáha tesne uzavrieť balenie. Okrem toho balenie obsahuje recepty na mnohé kulinárske hity s použitím ryže.
Najobľúbenejšia verzia lenivej ryže: lenivé kapustové rolky s ryžou
Ak je ryža a lenivá ryža, nie je prekvapením, že sú kapustnice, sú lenivé, veľmi lenivé a super lenivé.
Často varím lenivé kapustové rolky – s nimi je všetko veľmi jednoduché. Plnka je rovnaká ako u bežných: mäso, restovaná cibuľa, ryža, soľ a čerstvo mleté čierne korenie. Kapustu však treba nakrájať nadrobno na prúžky, aby sa v kapustnici lepšie lepila a potom povariť 2–3 min. vo vriacej osolenej vode. Vypustite vodu a ochlaďte kapustu.
Na plnenie lenivých kapustových závitkov si môžete vybrať napríklad dlhú ryžu. Moja technika varenia ryže je uvariť ju do polovice. Aby si zrná v kapustových rolkách zachovali svoju chuť a štruktúru, varte ryžu presne 3 minúty. vo veľmi vriacej vode. Nalejte viac vody a po 3 minútach. tepelná úprava, ryžu scedíme v cedníku. Počas stanoveného času škrob okolo zrna skryštalizuje, čo znamená, že ryža nebude následne prevarená. Vnútorná časť zrna dosiahne plnú pripravenosť pri následnej príprave lenivých kapustových kotúčov. Mimochodom, táto technika funguje aj v polievkach s ryžou.
Keď je ryža hotová, zmiešame ju s nakrájaným mäsom a kapustou, vytvarujeme rezne (budú to lenivé kapustové rolky). Robím ich oválneho tvaru. Položte lenivé kapustové kotúče do širokého hrnca s hrubým dnom, nalejte obsah omáčkou – kyslou smotanou, paradajkou alebo kyslou smotanou-paradajkou. Do omáčky môžete pridať restovanú cibuľu a mrkvu a aromatické bylinky. Variť 40–45 min. na strednom ohni po uvarení.
Tieto kapustové závitky je dobré piecť aj v rúre predhriatej na 180°C. Prvých 30 min. lenivé kapustové rolky s ryžou je potrebné variť pod fóliou. A ešte 15–25 min. OTVORENÉ.
DÔLEŽITÉ! Lenivé kapustové závitky sú nádhernou verziou lenivej ryže, najmä z pohľadu starostlivej babičky. Takéto kapustové rolky jedia aj tí najmenší vyberaví ľudia, ktorí kapustu v skutočnosti nemajú radi.
Je ťažké nazvať veľmi lenivé kapustové rolky, hoci tieto jedlá majú rovnaké ingrediencie. Najprv si pripravte všetko ako na lenivé kapustové závitky. Potom vložte mleté mäso, ryžu, restovanú cibuľu a mrkvu a nakrájanú kapustu na prúžky. Obsah panvice naplníme omáčkou vhodnou na lenivé kapustové rolky. Len to s omáčkou nepreháňajte! Potrebujete ho toľko, aby ste pokryli spodnú vrstvu mletého mäsa. Kapusta a mleté mäso pri varení pustia šťavu: budú stačiť na varenie ryže. Ak je omáčky priveľa, skončíte pri polievke. Veľmi lenivé kapustové rolky je potrebné variť so zatvoreným vekom 40–45 min. alebo kým ryža a kapusta nie sú úplne uvarené.
A najväčšou („Oblomovovou“) variáciou lenivej ryže sú super lenivé kapustové rolky. Netreba k nim ani krájať kapustu na pásiky. Kapustné listy môžeme dať celé na mäso s ryžou, najmä ak ide o mladú, jarnú kapustu. V ostatných ročných obdobiach by ste mali kapustu nakrájať na segmenty tak, aby každý držal na kúsku stonky. Potom varte na panvici alebo v hlbokom hrnci.
Lenivá ryža, a to lenivé kapustové rolky s ryžou z gastronom.ru
Na varenie 4–Potrebných 5 porcií:
- 50 g dlhozrnnej predvarenej ryže
- 250 ml pitnej vody
- 1 cibuľa
- 1 mrkva
- 5 polievkových lyžíc. l. rastlinný olej
- 400 g bielej kapusty
- 500 g mletého mäsa, najlepšie 1:1 hovädzieho a bravčového mäsa
- 250 g kyslej smotany s obsahom tuku 30 % alebo viac
- 100 g paradajkovej pasty
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
1. Uvarte ryžu na lenivé kapustové závitky. V menšom hrnci priveďte do varu 150 ml vody. Pridajte trochu soli. Pridáme ryžu a opäť privedieme k varu. Varte na miernom ohni prikryté 10 minút. Uložíme na sito a necháme vychladnúť.
2. Cibuľu nakrájame a mrkvu nastrúhame na hrubom strúhadle.
3. Na panvici zohrejte 2 polievkové lyžice. l. rastlinný olej. Pridajte cibuľu a mierne opražte. Potom pridajte mrkvu. Smažte za stáleho miešania na strednom ohni 5 minút.
4. Pre lenivé kapustové rolky nakrájajte kapustu ostrým nožom natenko. Pridajte do panvice s cibuľou a mrkvou a premiešajte. Zalejte zvyšnou vodou, rýchlo priveďte do varu a prikryté varte na miernom ohni 30 minút.
5. Vložte mleté mäso do veľkej misy. Zmiešame s vychladnutou ryžou a restovanou zeleninou. Pridajte soľ a korenie, premiešajte. Zo vzniknutej hmoty tvarujte kapustové valčeky (malé oválne rezne).
6. Zohrejte zvyšný rastlinný olej vo veľkej panvici a opečte kapustové kotúče na vysokej teplote dozlatista zo všetkých strán. Nemalo by byť uvedené do pripravenosti.
7. Zmiešajte kyslú smotanu s paradajkovou pastou. Dochutíme soľou a korením. Vzniknutou zmesou potom na panvici zalejeme osmažené kapustové závitky, prikryjeme pokrievkou a dusíme 40 minút. na nízkej teplote. Lenivá ryža, menovite lenivé kapustové rolky, podávame horúce alebo teplé.
Pokračovanie v téme jedál s ryžou na gastronom.ru, pozri tiež: Mäsové guľky a ježkovia s ryžou. Ako varili v ZSSR, rozdiely a recepty
Lenivá ryža na panvici a v rúre, vrátane lenivej ryže s kuracím mäsom
Samozrejme, lenivá ryža s kuracím mäsom na panvici sa nedá porovnávať s paellou alebo rizotom, ale toto nie je len banálna ryža s kuracím mäsom. Pre toto jedlo si vezmite okrúhlu ryžu, napríklad Carmolino.
Na panvici opečieme na olivovom oleji kuracie prsia nakrájané na kúsky, osolíme a okoreníme. Pridajte paradajky nakrájané na kocky (spolu so šťavou). Trochu sa vypotte a pridajte zelené fazuľky alebo hrášok; Na to nemusíte zeleninu rozmrazovať. Premiešame a pridáme ryžu. Premiešame a zalejeme kuracím vývarom. Varte na vysokej teplote 3 minúty, znížte teplotu a varte ďalších 35–40 min. Ak je to potrebné, pridajte viac vývaru a varte ryžu, kým sa neuvarí. Podávajte lenivú ryžu s kuracím mäsom horúce alebo teplé s petržlenovou vňaťou.
Mám tiež obľúbenú lenivú ryžu vyprážanú na panvici na ázijský spôsob. Aj keď nemáte wok, ryža bude vynikajúca. Na to si najskôr pripravte praženicu a preložte na tanier. Do panvice pridajte olej a orestujte cibuľu a cesnak. Pridáme uvarenú (včerajšie, voliteľné) dlhozrnnú ryžu a všetko spolu orestujeme. Pridáme rozmiešané vajcia, nakrájané na kúsky, premiešame a dochutíme sójovou omáčkou a čerstvo mletým čiernym korením. Zahrievajte 1 minútu. a podávame s nakrájanou zelenou cibuľkou alebo koriandrom. Ak chcete viac hmoty, pridajte do tejto lenivej ryže varené krevety alebo kuracie mäso.
O lenivej ryži môžete písať veľa, ale príbeh bude neúplný, ak neberiete do úvahy možnosť varenia v rúre.
Jednou z najjednoduchších možností je lenivá ryža s mletým hovädzím mäsom a zeleninou v rúre. Na to opečieme mleté hovädzie mäso na panvici s rozohriatym ghee alebo olivovým olejom. Teplovzdornú misku vymastíme rastlinným olejom, pridáme surovú dlhozrnnú ryžu, mleté mäso, nakrájanú fetu, mrazenú zeleninu (mrkva, kukurica, zelený hrášok), na kocky nakrájané mäsité paradajky, korenie a koreniny (cesnakový prášok, kurkuma, mleté červené čili ,…