K receptu
Paella s kalamármi je jednou z odrôd tradičného španielskeho teplého jedla, ktoré sa dá pripraviť z viacerých druhov mäsa, rýb, ale aj hydiny a morských plodov. Rozhodli sme sa zamerať na možnosť „sólo“, ktorá má tiež svoje miesto. Je pravda, že sme chobotnicu doplnili niekoľkými druhmi zeleniny a množstvom korenia, vďaka čomu bola chuť jedla veľmi jasná a bohatá. Skúste si uvariť paellu s chobotnicou podľa nášho receptu a vzdialené Španielsko vám bude oveľa bližšie a milšie!
zložitosť: ľahko Kalórie: 418,19 kcal/porcia Porcie: 6 varenie: 1 hodina 30 minút Použité: 22,40 g/10,23 g/55,86španielska kuchyňaHlavný chodVegetariánstvo: PescetarianizmusVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 6 PORCIÍjatočné telá chobotnice – 700 g veľká cibuľa – 1 ks cesnak – 3 strúčiky zelená paprika – 1 ks stredne veľká zrelá paradajka – 1 ks. l ryža na paellu – 500 g suché sherry – 100 ml šafran – 1/4 ČL mletého kmínu – 1/4 ČL sušeného oregana – 1/2 ČL feferónky – 1/4 ČL .rybí vývar – 800 ml cherry paradajky – 200 -300 g soľ, mleté čierne korenie – podľa chuti Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte jatočné telá chobotnice na paellu. Nakrájajte ich na krúžky a vložte do misy. Posypeme soľou a čiernym korením a premiešame. Zatvorte veko a nechajte, kým nie je pripravený na použitie.
Krok 2
Nakrájajte cibuľu a cesnak na paellu. Sladkú papriku prekrojte na polovicu, odstráňte stopku so semienkami a dužinu nasekajte nadrobno. Paradajku nakrájame na malé kocky.
Krok 3
Umiestnite panvicu na paellu (alebo veľkú plochú panvicu s ťažkým dnom) na vysokú teplotu. Pridajte olivový olej a zohrejte ho. Potom znížte teplotu a za stáleho miešania smažte cibuľu, cesnak a papriku 3 minúty.
Krok 4
Pridajte paradajku a premiešajte. Dusíme 3 minúty. Pridáme ryžu paella a za stáleho miešania opekáme 5-6 minút. Prilejeme sherry a na silnom ohni privedieme do varu.
Krok 5
Pridajte chobotnicu spolu so všetkými koreninami. Premiešame a zalejeme horúcim vývarom. Priveďte do varu a znížte teplotu na minimum. Paellu varíme 25 minút, kým ryža nezmäkne.
Krok 6
Keď je paella hotová, zvýšte oheň a varte ešte 1 minútu. Chobotnicovú paellu stiahneme z ohňa a necháme mierne vychladnúť. Ochutnajte a v prípade potreby pridajte trochu soli.
Krok 7
Cherry paradajky umyjeme, osušíme a nakrájame na polovice alebo štvrtiny. Paellu s chobotnicou rozdelíme na taniere. Ozdobíme cherry paradajkami a podávame.
UŽITOČNÉ RADY
Osobitná pozornosť by sa mala venovať výberu ryže pre paella s chobotnicou. Stredozrnná guľatá ryža, ako napríklad bomba, je ideálna, pretože dokáže absorbovať tekutinu a zároveň si zachováva svoj tvar.
MIMOchodom
Paella s chobotnicou sa dá pripraviť v každom ročnom období, aj keď, samozrejme, najviac sa hodí na chladné obdobie, pretože výborne zahreje a dodá energiu na dlhú dobu.