K receptu
Ohromujúci paradajkový koláč s pečeným cesnakom a pikantným syrom je najlepšie pripraviť v sezóne – je neuveriteľne aromatický!
zložitosť: priemer Porcie: 8 varenie: 1 hodina Pridať. čas: 1 hodinaPekáreňINGREDIENCIE NA 8 PORCIÍcesnak, hlava 1 ks olivový olej 3 PL múky 360 g soli 1 PL studeného masla nakrájaného na kocky 225 g ľadovej vody 1 PL strúhaného syra 140 g paradajok 4-5 tymianu (listov) Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Rúru predhrejeme na 180C. Hlavičku cesnaku položte na kúsok alobalu a zalejte 1 polievkovou lyžicou. olivový olej, pevne zatvorte okraje fólie a položte cesnak na malý plech na pečenie. Cesnak restujte 45 minút. Bude zlatistý a jemný. Po uplynutí času vyberte cesnak z rúry a nechajte vychladnúť. Spodnú stranu hlávky orežeme a strúčiky cesnaku pretlačíme na tanier, zbavíme prípadne šupky a pretlačené strúčiky rozdrvíme vidličkou na kašu.
Krok 2
Zmiešajte soľ, múku a tymian v procesore. pridajte kúsky masla a cesto spracujte nahrubo, potom po troškách pridávajte ľadovú vodu a cesto spracovávajte maximálne 30 sekúnd, kým sa nevytvorí guľa. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a vložte do chladničky aspoň na 1 hodinu.
Krok 3
Predhrejte rúru na 450F/230C. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkajte na placku s hrúbkou 3-4 mm. Prebytočnú múku očistite kefou. Cesto jemne vyvaľkajte na valček a preneste ho do tortovej formy. Cesto pritlačíme k okrajom, prebytočné okraje odrežeme. Cesto popicháme vidličkou, do formy s cestom vložíme kúsok alobalu s fazuľou alebo hráškom a pečieme 10 minút.
Krok 4
Potom panvicu vyberte z rúry. Odstráňte fóliu s fazuľou. Spodnú časť základu bohato potrieme cesnakovou pastou – použite všetku pastu. Posypeme polovicou strúhaného syra. Na vrch položte plátky paradajok. Dochutíme soľou a korením, zalejeme zvyšnými 2 polievkovými lyžicami. olivový olej.
Krok 5
Koláč pečieme 20-25 minút. Posypte tart zvyšným strúhaným syrom, znížte teplotu na 220°C a pečte tart ešte 20-30 minút do zlatista.