Päťminútový slivkový lekvár

Päťminútový slivkový lekvár

Päťminútový slivkový lekvár K receptu

Tento slivkový lekvár sa nazýva „päťminútový“ nie preto, že jeho príprava zaberie tak málo času, ale preto, že sa varí v niekoľkých dávkach po piatich minútach, pričom medzi nimi je dlhé čakanie. Či je tento názov správny alebo nie, je na vás, ale v skutočnosti nebudete musieť dlho stáť pri sporáku. A to je obzvlášť príjemné, pretože počasie v období dozrievania sliviek je často horúce. Pohodlné! Treba tiež poznamenať, že plody v slivkovom lekvári podľa nášho receptu nie sú rozvarené na nepoznanie, pričom si zachovávajú svoju prirodzenú chuť a vôňu. Vyskúšajte a určite sa vám bude páčiť!

zložitosť: ľahko Kalórie: 236,18 kcal/porcia Porcie: 22 varenie: 12 h Použité: 0,36 g/0,14 g/58,75VarenieRaňajkyPopoludňajšie občerstvenieDezertPrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoPárty, bufetKarnevalINGREDIENCIE NA 22 PORCIÍslivka – 1 kg cukor – 1,2 kg Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo vypnete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Pripravte slivky na varenie. Ovocie umyte pod tečúcou studenou vodou a potom jemne osušte papierovými utierkami. Odstráňte vetvy. Kosti necháme.

Krok 2

Nalejte pitnú vodu do veľkého hrnca s objemom najmenej 5 litrov a postavte ho na sporák. Zahrievajte na vysokú teplotu. Nepriveďte do varu: optimálna teplota vody je 85°C.

Krok 3

Pripravte si veľkú misku a naplňte ju ľadovou vodou. Odstráňte horúcu panvicu z ohňa. Opatrne, aby ste sa nespálili, vložte do nej slivky a nechajte 5 minút.

Krok 4

Vypustite horúcu vodu, nechajte si 500 ml: bude užitočná na výrobu džemového sirupu. Blanšírované slivky vložte do misky s ľadovou vodou. Plody by mali veľmi rýchlo vychladnúť.

Krok 5

Vychladnuté slivky popicháme z oboch strán vidličkou alebo špáradlom alebo narežeme šupku pozdĺž ovocia. Pripravené slivky vložte do veľkého hrnca alebo do misky na zaváranie.

Krok 6

Do panvice nalejeme vodu (500 ml, ktorú sme si odložili v štvrtom „kroku“). Pridajte 800 g cukru a položte na sporák. Za stáleho miešania privedieme do varu. Varte 5 minút na strednom ohni.

Krok 7

Vzniknutým vriacim sirupom opatrne zalejeme slivky vo veľkom hrnci alebo panve. Zakryte čistou gázou a nechajte pri izbovej teplote 4-5 hodín.

Krok 8

Na sporák položte panvicu so slivkami v sirupe. Znížte teplotu a priveďte do varu. Varte 5-7 minút, pravidelne odstraňujte penu (ak je to potrebné). Džem nemiešajte.

Krok 9

Slivky v sirupe stiahneme z ohňa a necháme 6-8 hodín odstáť. Opakujte vyššie uvedený postup znova. Zo zvyšného cukru a vody pripravte sirup. Pridajte ju do hrnca (umývadla) so slivkami a varte 5 minút.

Krok 10

Slivkový lekvár je hotový. Nechajte vychladnúť a potom vložte do suchých, čistých pohárov. Cork. Džem podľa tohto receptu je dosť tekutý, ale veľmi chutný.

UŽITOČNÉ RADY

Slivkový lekvár nadobudne originálnu chuť, ak do sirupu s ovocím počas varenia pridáte tyčinku škorice, badián alebo niekoľko celých kardamónových krabičiek. Pred umiestnením ovocia so sirupom do pohárov odstráňte korenie.

MIMOchodom

Podľa tohto receptu sa dá slivkový lekvár urobiť aj bez semienok. Najmä ak máte k dispozícii veľké plody! Každý rozrežte na polovicu a odstráňte kôstky. V tomto prípade by ste slivky nemali blanšírovať.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik