K receptu
Pizza Margherita sa zrodila v podstate vďaka rozmaru manželky talianskeho kráľa Umberta I. Margherity Savojskej. Raz, počas turné po krajine, sa pár zastavil v Neapole a pani požiadala, aby jej uvarila tradičné jedlo tohto regiónu. Teda pizza, ktorá tvorila základ jedálneho lístka v tom čase ešte nie príliš bohatých Neapolčanov. Poddaní boli bezradní (ako môžu byť panovníci pohostení jedlom od chudobných!) a pozvali slávneho výrobcu pizze Raffaelle Esposita v nádeji, že niečo vymyslí. A majster dodržal dôveru! Kuchár pripravil tri pizze, ktoré sa podávali na kráľovský stôl. Jeden z nich, ktorého náplň pozostávala z paradajkovej omáčky, bazalky a mozzarelly a pripomínal farby talianskej vlajky, sa páčil najmä kráľovnej. Objednala si toto jedlo pripraviť v budúcnosti a vďačný šéfkuchár na jej počesť pomenoval pizzu – Margherita.
zložitosť: priemer Kalórie: 1037,78 kcal/porcia Porcie: 6 varenie: 1 hodina Pridať. čas: 1 hodina 20 minút Použité: 35,96 g/37,46 g/140,83talianska kuchyňaPekáreňVegetariánstvo: LaktoVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 6 PORCIÍNa náplň:mozzarella – 500 g bazalka – 4 vetvičky olivový olej – 2 polievkové lyžice. l.Na omáčku:veľký cesnak – 1 strúčik olivový olej – 1 polievková lyžica. l paradajky – 1,5 kg bazalka – 4 vetvičky paradajková pasta – 2 polievkové lyžice. l.soľ, čerstvo mleté korenie – podľa chutiNa test:semolínová múka (veľmi jemná krupica) – 200 g pšeničnej múky – 800 g + trocha soli na vaľkanie – na špičku noža suché droždie – 10 g (1 vrecúško) cukor – 1 polievková lyžica. l pitná voda – 650 ml olivový olej – 4 polievkové lyžice. l. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte cesto na pizzu Margherita. Za týmto účelom preosejte oba druhy múky a soli cez jemné sito do veľkej misy na kôpku. Navrchu urobte vybranie, aby ste vytvorili „studňu“.
Krok 2
Vložte suché droždie a cukor do malej misky. Zalejte teplou vodou a zľahka premiešajte lyžičkou. Nechajte 15-20 minút, aby sa aktivovalo suché droždie.
Krok 3
Výslednú zmes nalejte do „studne“. Pridajte olivový olej a dôkladne premiešajte cesto na pizzu Margherita. Posypeme múkou a necháme 1 hodinu na teplom mieste.
Krok 4
Vykysnuté cesto na pizzu položte na pracovnú dosku posypanú múkou a dôkladne premiešajte, naťahujte, stáčajte a šľahajte. Sformujte ho do gule a nechajte pod utierkou ďalších 15 minút.
Krok 5
Pripravte omáčku na pizzu Margherita. Cesnak ošúpeme a roztlačíme ho plochou stranou noža. Vo veľkej panvici rozohrejeme olej. Pridajte cesnak a smažte do zlatista, potom ho vyberte.
Krok 6
Na omáčku na pizzu nakrájajte paradajky na polovice. Vložte ich na panvicu, kde sa vyprážal cesnak, a zatlačením lyžicou na miernom ohni duste asi 10 minút. Otrhajte lístky bazalky. Pridajte ich k paradajkám spolu s paradajkovou pastou a premiešajte. Dusíme na miernom ohni, kým sa objem omáčky nezmenší o tretinu. Odstráňte z tepla, pretrite cez sito. Dochutíme soľou a korením.
Krok 7
Cesto na pizzu rozdelíme na 6 častí. Každý vyvaľkáme na doske posypanej múkou na tenký koláč s priemerom asi 30 cm.
Krok 8
Na vrch pizze nakrájajte mozzarellu na tenké plátky. Rúru predhrejeme na 250°C. Základy pizze uložíme na plechy vystlané papierom na pečenie a pečieme 5 minút.
Krok 9
Upečené základy potrieme vopred pripravenou paradajkovou omáčkou, navrch rozložíme mozzarellu a pečieme asi 5 minút. Posypeme lístkami bazalky, pokvapkáme olivovým olejom a podávame.
UŽITOČNÉ RADY
Na prípravu paradajkovej omáčky na pizzu Margherita by ste si mali vybrať tie najzrelšie paradajky, ktoré majú sladkastú chuť. Ak je možné použiť zemné, bude to najlepšia možnosť.
MIMOchodom
Cesto na pizzu Margherita môžete použiť ihneď, alebo ho môžete rozvaľkať, vyložiť kúskami fólie, natrieť rastlinným olejom a vložiť do chladničky, kým nie je potrebné.