K receptu Náročnosť: ťažké Porcie: 1ObčerstvenieINGREDIENCIE NA 1 PORCIU► Na cesto č. 1 múka 250 g voda 158 g sušené droždie 1 g soľ 5 g * Teplota výsledného cesta 25-26 °C ► Na cesto č. 2 cesto č. 1 múka 250 g voda 158 g soľ 10 olivový olej 15 g * Teplota výsledného cesta 26-27 °C ► Na polevy (na jednu pizzu) syr mozzarella 30 g pečené kuracie filety 20 sušených paradajok 18 hapelsin (dužina) 20 olivový olej citrusové pesto► Na citrusové lístky bazalky 20 glymon (dužina) 36 hapelsin (dužina) 80 g olivového oleja 20 g parmezánu 2 0 g píniových orieškov 10 g soli čierne mleté korenie Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Na cesto č.1 metličkou vymiešame kvások s múkou a postupne pridávame vodu. Miesime, kým nie je všetka múka navlhčená a necháme 10 minút autolyzovať. Po 10 minútach cesto úplne vymiesime, malo by byť hladké a elastické (cca 7-10 minút). Vytvarujte buchtu, vložte ju do misky a prikryte potravinovou fóliou, nechajte 2 hodiny pri izbovej teplote.
Krok 2
Na cesto č. 2 zmiešajte cesto č. 1 s vodou a múkou zmiešanou so soľou, kým nie je všetka múka navlhčená. Nechajte 10 minút autolyzovať. Po uplynutí tejto doby pridáme olivový olej a cesto úplne vymiesime (cca 7-10 minút). Cesto by malo byť hladké a elastické. Vložíme do misy, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme 2 hodiny zrieť pri izbovej teplote.
Krok 3
Cesto rozdeľte na 4 časti po 200 g a vytvorte 4 guľky. Vložte ich do nádoby, prikryte vekom alebo potravinovou fóliou a vložte do chladničky na 24-26 hodín dozrieť pri teplote 6°C.
Krok 4
Na citrusové pesto opražte píniové oriešky na suchej panvici. Vložte všetky ingrediencie do misky na sekanie a rozmixujte do hladka.
Krok 5
Na druhý deň cesto vyberieme z chladničky 2 hodiny pred pečením. Na pečenie pizze je lepšie použiť špeciálny pizza kameň. Umiestnite ho na mriežku na hornej úrovni rúry, rúru dobre predhrejte na 240 °C s konvekciou. Po hodine zapnite gril, ak ho máte. Cesto rukami ponaťahujte, pokvapkajte olivovým olejom a pridajte julienizovanú mozzarellu. Prepnite rúru na konvekčný režim zhora nadol a položte pizzu na kameň na 3 minúty.
Krok 6
Po 3 minútach vyberte pizzu z rúry a znova zapnite režim grilovania. Na pizzu položte nakrájané kuracie filé, sušené paradajky a pomarančovú dužinu. Pečieme ešte 3 minúty.
Krok 7
Po uplynutí tejto doby pizzu vyberieme, posypeme citrusovým pestom podľa chuti a podávame horúce.
UŽITOČNÉ RADY
Zvyšné citrusové pesto môžeme použiť na cestoviny s kuracím mäsom alebo morskými plodmi.