K receptu
Mnoho ľudí spája polievku s pyré z červenej šošovice s biblickým písmom: guláš vyrobený z tohto druhu strukovín sa spomína v Starom zákone. Tam to má zvláštny význam, pretože Ezau dal svojmu mladšiemu bratovi Jákobovi všetky svoje práva na misku „červenej“ polievky a vzdal sa privilégií, ktoré mu prislúchali podľa veku. Toto jedlo sa tak stalo akýmsi symbolom víťazstva telesného nad duchovnom. Ale naša polievka z pyré z červenej šošovice nepredstiera také vznešené záležitosti: je jednoducho veľmi chutná a uspokojujúca. Je skvelá aj na pôst, pokiaľ do nej, samozrejme, nepridáte kyslú smotanu.
zložitosť: priemer Kalórie: 286,88 kcal/porcia Porcie: 3 varenie: 30 min Použité: 13,47 g / 6,87 g / 39,65VarenieVečerapolievkaVegetariánstvo: LaktoVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 3 PORCIE200 g červenej šošovice 1 stredná cibuľa 3 stredné zemiaky 1 stredná mrkva 50 g zeleru 2 paradajky soľ čerstvo mleté čierne korenie rastlinný olej 1 liter vody kyslá smotana na servírovanie Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Zeleninu na šošovicovú polievku umyjeme a ošúpeme. Cibuľu nakrájame nadrobno, mrkvu a zeler nastrúhame na hrubom strúhadle. Zemiaky nakrájame na kocky.
Krok 2
Zahrejte panvicu s rastlinným olejom. Cibuľu, mrkvu a zeler orestujte na miernom ohni na krémovú polievku 5-7 minút.
Krok 3
Na paradajkách urobíme rez, zalejeme vriacou vodou a ošúpeme.
Krok 4
Ošúpané paradajky na dresing pyré pokrájame na malé kúsky a pridáme k mrkve a cibuli. Duste ďalších 5 minút. Odstráňte z tepla.
Krok 5
Nalejte vodu do hrnca a položte na oheň. Šošovicu 2x prepláchneme pod tečúcou vodou. Hneď ako voda v panvici zovrie, pridáme šošovicu. Pridajte tam na kocky nakrájané zemiaky a varte 7-10 minút.
Krok 6
Pridajte dusenú zeleninu. Varíme, kým nie je šošovica a zemiaky hotové. Nakoniec pridáme soľ a korenie podľa chuti.
Krok 7
Hotovú polievku rozdrvte na pyré pomocou mixéra. Ak sa vám zdá polievka príliš hustá, potom ju rozrieďte horúcou prevarenou vodou na požadovanú konzistenciu. Polievku z červenej šošovice podávame s kyslou smotanou.
UŽITOČNÉ RADY
Chuť polievky z pyré z červenej šošovice môže byť zaujímavejšia pridaním malej čili papričky a/alebo strúčika cesnaku na konci varenia. A pred podávaním nezabudnite misku posypať nasekanými bylinkami podľa chuti.
MIMOchodom
Táto kašovitá polievka je nielen chutná, ale aj veľmi zdravá, pretože červená šošovica je bohatá na hodnotné rastlinné bielkoviny, ale aj vitamíny (A, PP, E) a minerály (fosfor, draslík, horčík a síru).