K receptu
Pôstny boršč pripravený podľa klasickej receptúry je aromatický a chutný. A tiež veľmi krásne – vďaka repnej šťave, ktorá sa pridáva na samom konci varenia! Aby bola chuť chudého boršču podľa klasického receptu bohatá a jasná, nezanedbajte jeho posledný bod: polievku je potrebné lúhovať na horúcom, vypnutom sporáku, aby sa „zvuk“ každej zložky spojil s zvyšok do jedného nádherného akordu. Mimochodom, takúto ľahkú nízkokalorickú polievku možno plne odporučiť nielen pôstnym ľuďom, ale aj tým, ktorí chcú schudnúť.
zložitosť: ľahko Kalórie: 200,68 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 1 hodina 30 minút Použité: 4,73 g / 8,94 g / 25,19Varenieruská kuchyňapolievkaVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 4 PORCIE2 repa, mrkva – 1 ks, zemiaky – 2 ks, cibuľa – 1 cibuľa, 0,5 hlávky kapusty, paradajka – 2 rastlinný olej – 2 polievkové lyžice, cukor, ocot podľa chuti, bobkový list – 1 ks, soľ – 1 polievková lyžica. l.cesnak – 2 strúčiky Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Umyte repu, mrkvu, zemiaky a cibuľu na chudý boršč, ošúpte a nakrájajte na tenké prúžky. Kapustu ošúpeme od vonkajších listov, opláchneme a nasekáme nadrobno. Paradajky oparíme vriacou vodou, zbavíme šupky a nakrájame na kocky. Cesnak ošúpeme a roztlačíme.
Krok 2
Vo veľkom hrnci určenom na varenie boršču prevaríme vodu a jemne osolíme. Pridajte zemiaky a kapustu a položte na mierny oheň.
Krok 3
Medzitým na panvici zohrejte rastlinný olej, pridajte cibuľu a mrkvu. Smažte za stáleho miešania 5 minút.
Krok 4
Do panvice pridajte polovicu pripravenej cvikly, ocot a cukor. Miešajte, znížte teplotu na minimum a varte 10 minút. Zvyšnú repu vložte do misky, zalejte vriacou vodou, pridajte 1 lyžičku. octu a necháme vylúhovať. (Výsledná repná šťava bude potrebná na konci varenia, aby sa prehĺbila farba boršču.)
Krok 5
Do panvice so zeleninou pridáme paradajky, soľ a korenie podľa chuti, prikryjeme a dusíme ďalších 20 minút. Udusenú zeleninu preložíme do hrnca so zemiakmi a kapustou. Pridajte bobkový list. Zvýšte teplotu, priveďte chudý boršč do varu a opatrne odstráňte penu pomocou štrbinovej lyžice.
Krok 6
Pridajte cesnak do chudého boršča. Zakryte pokrievkou a ihneď odstráňte z tepla. Prikryté necháme 10 minút postáť.
UŽITOČNÉ RADY
Pôstny boršč je možné pripraviť z vývaru zo sušených húb. Namočte ich na niekoľko hodín do studenej vody a potom ich uvarte vo výslednom náleve. Vývar precedíme a uvaríme v ňom zemiaky a kapustu, ako je uvedené v recepte, pridáme umyté nakrájané huby.
MIMOchodom
Do chudého boršču môžete pridať aj sladkú papriku. Nakrájajte ho na tenké prúžky, opečte spolu s cibuľou, mrkvou a cviklou a potom uduste a použite tak, ako je uvedené v recepte.