Stráž! Čo robiť, ak si jedlo presolíte? Šetríme polievky, kaše, teplé jedlá a kompót
Presolenie je mimoriadne nepríjemná a častá chyba kuchára. Ale takmer vždy sa veci dajú zlepšiť. V závislosti od rozsahu katastrofy sa budú rady líšiť.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Ako zbaviť jedlo prebytočnej soli na začiatku varenia
- Ako zbaviť jedlo prebytočnej soli na konci varenia
- Ako zbaviť jedlo prebytočnej soli bez toho, aby sa zmenil jeho objem
- Ako odstrániť prebytočnú soľ v hlavných chodoch a omáčkach
- Čo robiť, ak do džemu, kompótu či sladkej kaše pridávate soľ
Ako spieval Vysockij, „toto sa môže stať každému, ak je opitý a mäkký“. A v mnohých iných prípadoch. Jedného dňa ma mačka štuchla do ruky a do vývaru som energicky naliala pol pohára hrubej soli. Ak je katastrofa úplná, to znamená, že slanosť obsahu panvice je na úrovni Mŕtveho mora, budete sa musieť navždy rozlúčiť s tekutinou. Ak ste polievku jednoducho osolili dvakrát (na začiatku aj na konci) alebo vám niekto okoloidúci z dobroty srdca nalial do záparu ďalšiu polievkovú lyžicu, môžete sa pokúsiť situáciu napraviť. Povedzme si o niektorých metódach.
Ak ste polievku osolili len dvakrát, stále môžete situáciu napraviť
Ako zbaviť jedlo prebytočnej soli na začiatku varenia
Okamžite je potrebné urobiť rezerváciu, aby ste mohli napraviť situáciu, keď je soľ v miske vôbec poskytnutá. Ak čerešňový kompót presolíte, situácia je takmer beznádejná. Viac o tom na samom konci.
Po prvé, možná cesta nápravy závisí od času výskytu a zistenia nadmerného solenia. Povedzme, že varíte kura alebo zemiaky, zalejete ich studenou vodou, privediete do varu a osolíte pol balíčka soli. Nič veľké, len vylejte všetku vodu, opláchnite kura alebo zemiaky a na vrch nalejte čerstvú neosolenú vriacu vodu.
Dá sa to urobiť vo všetkých prípadoch, keď je možné soľ (alebo slaný produkt) lokalizovať a darovať. Zachráňte to najcennejšie, zbavte sa balastu – prehoďte vrecia s pieskom (v zmysle soľ) cez bok svojho balóna. Ak vám do polievky padne sleď, jednoducho ho odtiaľ čo najrýchlejšie vytiahnite.
Ako zbaviť jedlo prebytočnej soli na konci varenia
Situácia sa skomplikuje, ak si všimnete nadmerné solenie, ktoré už v procese zašlo dosť ďaleko. Všetko vo vašej panvici je presolené skrz naskrz. Ale tu nie je všetko stratené a existujú príležitosti na nápravu neznesiteľného výsledku.
Technickou výzvou je znížiť koncentráciu soli vo vašom roztoku. Chemik môže ponúknuť mnoho riešení: pridať viac odpadu a preniesť NaCl do nerozpustného sedimentu na dne panvice. Ale bohužiaľ je to zvyčajne spojené s rýchlym uvoľnením voľného chlóru do atmosféry vašej kuchyne a následnou evakuáciou obyvateľov vášho vchodu. Anorganická chémia je tu slabo vhodná, ale fyzikálna chémia je celkom vhodná.
Koncentráciu soli v roztoku možno znížiť zvýšením objemu roztoku. Alkohol zriedime vodou na vodku. Rovnakým spôsobom môžete zriediť aj presolenú polievku a vznikne vám nepresolená polievka. Zdalo by sa, že všetko je jednoduché.
Zagogulina, ako to výstižne povedal Jeľcin, spočíva v tom, že ste mali dobrú, chutnú polievku s jedinou nevýhodou – príliš veľa soli. Zriedením vodou získate neslanú polievku bez chuti, rovnako ako ju riedite radšej vodkou ako alkoholom. Preto ho musíte riediť nielen vriacou vodou z kanvice, ale aj nejakým zmysluplným riešením. Napadá ma uvariť ešte päť litrov tej istej polievky, ale bez soli a zmiešať obsah dvoch panvíc vo vedre. Smaltovaný, pre Rusko tradičný objem 12 litrov.
Jednoduchým zriedením prvého jedla vodou vznikne neslaná polievka bez chuti.
Niekedy je to úplne vhodné riešenie, najmä ak nemáte všetkých päť litrov polievky, ale iba dva. Budete ho musieť jesť ešte pár dní alebo sa ním pokúsiť nakŕmiť hostí alebo susedov – je to každodenná záležitosť.
Nie je potrebné variť to isté priamo. Môžete si uvariť jednoduchý vývar z kuracích rámikov (a nič také, ako ste skutočne varili rybaciu polievku), môžete variť len zeleninu. Pomáha, ak dokážete oddeliť čo najviac tekutiny bez toho, aby ste sa dotkli plniek – vtedy rozriedite len časť hotového jedla.
Ako zbaviť jedlo prebytočnej soli bez toho, aby sa zmenil jeho objem
Úloha je ťažšia, ak je nežiaduce zmeniť výsledný objem, napríklad ste uvarili želé, a po zriedení nestvrdne. Potom musíte vytiahnuť časť soli z rovnakého objemu. Dá sa to dosiahnuť tak, že na tom istom mieste zvaríte niečo iné a potom to vyberiete a vyhodíte. Najčastejšie sa na to používajú nadrobno nakrájané zemiaky alebo ryža. Opäť platí, že táto metóda funguje najlepšie, ak je možné oddeliť väčšinu tekutiny, inak riskujete prevarenie hlavného obsahu. Lepšie je však prepečené ako presolené.
Želé zriedené vodou nestvrdne, takže v tom istom vývare musíte uvariť niečo iné
Technologicky to vyzerá takto. Vezmite ďalšiu panvicu, vložte do nej cedník a nalejte do nej polievku. Teraz vložte cedník do prvej panvice a druhú dajte na oheň, pridajte do nej kilo zemiakov alebo pohár ryže a varte. Opäť preceďte a získate oveľa menej slaný vývar, varené zemiaky či ryžu, možno aj prijateľnú chuť. Majte na pamäti, že zemiaky neabsorbujú tekutinu a pohár ryže bude trvať dva poháre vývaru a budete musieť doplniť tekutinu, čo ešte viac uľahčuje úlohu, ale znižuje koncentráciu vývaru. Možno by ste k ryži mali dať 200 g mletého mäsa a precediť.
Na odstránenie prebytočnej soli v polievke sa najčastejšie používajú nadrobno nakrájané zemiaky alebo ryža.
Ako odstrániť prebytočnú soľ v hlavných chodoch a omáčkach
Doteraz sme hovorili hlavne o tekutých jedlách, ako sú polievky. Úloha je ešte ťažšia, ak máte trochu tekutiny, napríklad guláš alebo iné mäso v omáčke. V tomto prípade budete musieť obetovať viac. Pozrime sa na prípad silného presolenia. Do panvice nalejte ešte niekoľko litrov vriacej vody, dobre premiešajte a obsah sceďte do cedníka. Časť s tekutinou bez výčitiek. Možno to budete musieť urobiť znova a možno mäso povarte vo vriacej vode asi päť minút, aby pustilo viac soli. Teraz uvaríme novú omáčku: bielu alebo červenú s múkou, kyslou smotanou, smotanou, paradajkou (bez soli!), vložíme do nej mäso a krátko povaríme. S najväčšou pravdepodobnosťou sa všetko zlepší.
Ak pripravujete jedlo, ktoré nie je príliš tekuté, nalejte do panvice ešte niekoľko litrov vriacej vody, dobre premiešajte a obsah sceďte do cedníka.
Špeciálny prípad, keď potrebujete jeden produkt, ale je presolený. Napríklad veľmi slané uhorky treba dať do hrnca na uhorky, alebo presolenú šunku do hrachovej polievky. V tomto prípade pokrm nesolte vôbec, ale slanú ingredienciu používajte opatrne a s mierou. Presolenú slaninu treba pred vyprážaním blanšírovať (vložiť na krátky čas do vriacej vody); Všetky nakladané uhorky – od sleďov po huby – je možné namočiť, v prípade potreby vymeniť vodu. Zelenina uvoľňuje soľ pomerne rýchlo, ryby môžu trvať deň.
Ak pripravujete kyslú polievku alebo hrachovú polievku so slanou šunkou, pokrm vôbec nesolte a solenú prísadu používajte opatrne.
Čo robiť, ak do džemu, kompótu či sladkej kaše pridávate soľ
A ešte posledná vec. Ak ste osolili niečo, čo soliť vôbec nebolo potrebné, budete musieť vymyslieť iný spôsob likvidácie produktu. Namiesto džemu alebo kompótu sa dá z mnohých bobúľ a ovocia pripraviť prívarky, chutney a omáčky – najjednoduchšie je to s jablkami, ale dobré sú aj maliny. Ak v miske nie je veľa cukru, môže sa preniesť zo sladkej na slanú, z tej istej mliečnej kaše sa môže stať kulesh. Výsledky nie sú vždy elegantné, ale nie sú beznádejné, skúste si spomenúť na slané jedlo, ktoré obsahuje rovnaké ingrediencie a uvarte ho hneď. Bukhara pilaf alebo napríklad omáčka Cumberland. Nezúfajte. „Ak ti život dá citróny,“ hovoria Angličania, „urob limonádu.“ Poslal som soľ – no, aspoň ňou posypte rany.
Náhodne osolený džem alebo kompót možno použiť na prípravu omáčok, chutney a omáčok
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. SÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach