Uhorkové lode: s krevetami, syrom
Uhorkové lodičky sú výbornou alternatívou sendvičov a chlebíčkov, ideálne na sviatočný stôl alebo len ako ľahké občerstvenie. Príprava takéhoto predjedla je veľmi jednoduchá a môžete mať toľko možností plnenia, koľko chcete: mäsom, rybou alebo listami šalátu. A minimum kalórií navyše, čo je dobrá správa.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Ktoré uhorky si vybrať a ako ich správne pripraviť
- Win-win možnosti plnenia
- Sendvičové lodičky s nakladanými uhorkami
- Uhorkové lode
- Uhorkové lode s treskou pečeňou
- Uhorkové lode s tuniakom a ančovičkami
- Plnené uhorkové lodičky
- Uhorkové lode s mäsom
Ktoré uhorky si vybrať a ako ich správne pripraviť
Stredné a veľké uhorky, dokonca aj prerastené, sú ideálne na výrobu lodičiek. Hlavná vec je, že nie sú horké. Preto si určite odstrihnite malý kúsok pri chvoste a ochutnajte – žiaľ, horkosť u uhoriek sa nedá určiť inak. Veľmi tvrdú kožu bude lepšie úplne alebo aspoň čiastočne odrezať. Semená a mäkké jadro by sa mali odstrániť. Je veľmi vhodné to urobiť pomocou špeciálneho noža, ktorého čepeľ je vyrobená vo forme slučky a má obojstranné ostrenie. Konštrukcia zároveň umožňuje nastaviť hĺbku vybrania. Širokou stranou čepele vyrežete aj stred jabĺk, hrušiek a iného ovocia a úzkou stranou urobíte ozdobné ryhy a odstránite semená z drobného ovocia. Ak nemáte po ruke profesionálny nôž, postačí obyčajná lyžička. Mimochodom, semená uhoriek by ste nemali vyhadzovať, dokonca ani veľké: dajte ich do smoothies alebo polievok.
Win-win možnosti plnenia
Uhorky sú z 96 % zložené z vody, bez vlastnej výraznej chuti. Preto sa dokonale hodia takmer ku všetkému na svete: k mäsu, hydine, morským plodom, bylinkám, zelenine, hubám a akýmkoľvek koreninám. Aby bola šťavnatejšia, do náplne sa pridáva aj omáčka. Môže to byť grécky jogurt alebo kyslá smotana s bylinkami, sladká americká horčica, majonéza, remuláda atď.
Úplne obojstranne výhodnou možnosťou, ktorá môže ozdobiť akýkoľvek stôl, sú uhorkové lode s krevetami. Hlavná vec je vybrať si kvalitný produkt s hustým mäsom a bez známok kazenia. Ideálne sú čerstvé mrazené krevety, dajú sa rýchlo uvariť vo vriacej vode s plátkom citróna alebo grilovať. Je lepšie variť veľmi malé mäkkýše alebo morský koktail v malom množstve masla s cesnakom a tymianom. Ku krevetám sa hodí obilný tvaroh, paradajka, mäkký syr a bylinky. Ako dekoráciu môžete použiť červený kaviár, prírodný alebo imitovaný.
Medzi úspešné a vždy vhodné plnky do uhorkových lodičiek patrí treska pečeň s vajcom a bylinkami, vyprážané šampiňóny s cibuľou a mrkvou, tvaroh s avokádom a sušenými paradajkami. Uhorky sú tiež často plnené nasekaným syrom zmiešaným s cesnakom a dochutené majonézou. Skúste fetu nadrviť, pridať nasekané bylinky a trochu nivy.
Uhorkové lodičky naplníme šalátom z najemno nakrájaného zelerového koreňa a zelených jabĺk, polejeme limetkovou šťavou a arašidovým maslom. Výsledkom je veľmi svieža a ľahká desiata, ideálne s bielym vínom s ľadom alebo pohárom Mojita. A ak chcete, aby bolo jedlo uspokojivejšie, pridajte údené kurča alebo slaninu, ako aj píniové oriešky a lístky koriandra.
Ďalšou nezvyčajnou ingredienciou, s ktorou sa dobre pracuje čerstvým uhorkám, je melón. Skúste už klasickú kombináciu džemónu či prosciutta s melónom podávať nie na špízoch, ale v uhorkových lodičkách. Ukáže sa to veľmi chutné a krásne!
Sendvičové lodičky s nakladanými uhorkami
Mimochodom, môžete variť lode s nakladanými uhorkami. Napríklad v USA niektoré reštaurácie podávajú špeciálny sendvič, v ktorom sa namiesto žemle používa nakladaná zelenina: cuketa, paprika alebo uhorka. Miska sa ukáže ako pikantná, nie nudná a menej kalorická. Je pravda, že je takmer nemožné ho zjesť bez toho, aby sme sa nezašpinili v slanom náleve. Milovníkom nového módneho jedla to však neprekáža.
Uhorkové lode
Uhorkové lode
Uhorkové lodičky sú skvelým ľahkým predjedlom, ktoré sa hodí ako na slávnostnú hostinu, tak aj na romantickú večeru.
15 min
Na prípravu 4 porcií potrebujete:
200 g tvarohu
4 vetvičky petržlenu
2 strúčiky cesnaku
2 vetvičky mäty
2 vetvičky koriandra
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
Na odoslanie:
4 malé uhorky
100 g soleného sleďa (alebo 50 g šunky)
2-4 reďkovky
1. Odrežte konce uhoriek, potom každú uhorku prekrojte na polovicu. Pomocou špeciálneho noža alebo čajovej lyžičky odstráňte jadro z polovíc (nevyhadzujte).
2. Nakrájajte zeleň a jemne nakrájajte cesnak. Jadierka uhoriek nakrájame nadrobno, pridáme k tvarohu spolu s bylinkami a cesnakom a dôkladne premiešame. Soľ a korenie podľa chuti.
3. Vzniknutou tvarohovou hmotou naplníme každú uhorkovú loďku. Navrch poukladáme tenké plátky reďkovky, kúsky sleďa alebo šunky.
Poznámka pre hostiteľku
Ak je šupka uhoriek veľmi hrubá, je lepšie ju odstrániť škrabkou na zeleninu.
Užitočné rady
Sleď alebo šunka nemôžu byť umiestnené na vrchu, ale jemne nasekané a pridané do tvarohovej hmoty, čím sa zníži množstvo ostatných prísad.
Uhorkové lode s treskou pečeňou
Uhorkové lode s treskou pečeňou
Predjedlo z tresčej pečene je vždy hitom. Skúste túto pochúťku podávať nie na chlebe, ale v uhorkových lodičkách.
15 minút
Na prípravu 2 porcií potrebujete:
1 dlhá uhorka
100 g konzervovanej tresčej pečene
1 vajce uvarené na tvrdo
1 zväzok zelenej cibule
2-3 vetvičky kôpru
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
1. Pripravenú uhorku pozdĺžne prekrojíme na 2 časti, opatrne odstránime jadierka. Pri budúcich lodičkách mierne odrežte dno – to im poskytne stabilitu na tanieri.
2. Treščiu pečeň a uvarené vajíčko roztlačte vidličkou. Pridáme nakrájanú cibuľu, kôpor a jadierka uhoriek. Pridajte soľ a korenie podľa chuti a dôkladne premiešajte.
3. Plnku vložte do lodičiek, opatrne zarovnajte a ihneď podávajte.
Poznámka pre hostiteľku
Namiesto zelenej cibule môžete použiť bežnú cibuľu alebo červenú šalátovú cibuľu. Budú musieť byť nakrájané na veľmi malé kocky a marinované v prírodnom octe.
Mimochodom
Vyberajte si kvalitnú treščiu pečeň, viď informácie na konzerve. Najlepšie produkty sa vyrábajú lokálne.
Uhorkové lode s tuniakom a ančovičkami
Uhorkové lode s tuniakom a ančovičkami
Ak nemáte po ruke ančovičky, nevadí. Použite šprotové filé alebo pikantné solené slede. V každom prípade to bude veľmi chutné.
15 minút
Na prípravu 6 porcií potrebujete:
6 malých uhoriek
1 konzerva (200 g) tuniaka vo vlastnej šťave
6 prepeličích vajec
8 filet zo sardel
1 kuracie vajce
1 malý zväzok petržlenu
2 stonky zelenej cibule
1 lyžička. horčica
1 lyžička. biely vínny ocot
olivový olej
soľ
čerstvo mleté biele korenie
1. Vajíčka uvaríme na tvrdo (kuracie – 9 minút, prepeličie – 4 minúty). Odstráňte tvrdé stonky z petržlenu a nakrájajte listy veľmi jemne. Zelenú cibuľu nakrájame na tenké krúžky. Nakrájajte kuracie vajce, prepeličie vajce nakrájajte na polovicu.
2. 6 filé sardel prekrojíme priečne na polovicu, zvyšné nadrobno.
3. Konzervovaného tuniaka scedíme. Rybu roztlačte vidličkou a zmiešajte s kuracím vajcom, nasekanými ančovičkami, zelenou cibuľkou a petržlenovou vňaťou.
4. Na dresing zmiešajte 2-3 polievkové lyžice. l. olivový olej, horčica, ocot, soľ a korenie. Zmes nalejeme na plnku a premiešame.
5. Uhorky rozrežte pozdĺžne na polovicu, pomocou čajovej lyžičky alebo špeciálneho noža odstráňte jadrovník (nebude potrebný). Uhorkové lodičky naplníme plnkou, ozdobíme kúskami ančovičiek a polovicami prepeličích vajec. Pokvapkáme olivovým olejom a ihneď podávame.
Poznámka pre hostiteľku
Plnku je možné pripraviť vopred a uchovávať v chladničke 2 až 24 hodín.
Mimochodom
Šťavu z konzervovaného tuniaka je možné zmraziť a následne použiť na prípravu omáčok alebo polievok.
Plnené uhorkové lodičky
Plnené uhorkové lodičky
Aj z veľkých a chutných uhoriek sa dá pripraviť vynikajúce horúce predjedlo. Ak chcete, pridajte do náplne syr, pečenú papriku, baklažánový kaviár – uhorky majú takmer akúkoľvek chuť.
40 minút
Na prípravu 4 porcií potrebujete:
4 stredné uhorky
150 g mletého mäsa (alebo 500 g nadrobno nakrájaných húb)
1 veľká cibuľa
4 polievkové lyžice. l. kyslá smotana
50 g bieleho chleba (alebo 1 – 2 lyžice uvarenej ryže)
1/2 citróna
1 malý zväzok petržlenu
1 polievková lyžica. l. paradajkový pretlak
kôpor
čerstvo mleté čierne korenie
soľ
1. Rúru predhrejeme na 200°C. Žiaruvzdornú nádobu na pečenie vymastíme rastlinným olejom. Cibuľu a petržlenovú vňať nakrájame nadrobno.
2. Nasekané mäso alebo huby zmiešame s cibuľou, ryžou alebo zmäknutým bielym pečivom. Ak chcete, pridajte jemne nakrájané varené vajcia. Osolíme, okoreníme, pridáme petržlenovú vňať a dobre premiešame.
3. Uhorky ošúpeme, pozdĺžne prekrojíme, zbavíme semienok. Lodičky naplníme mletým mäsom a vložíme do formy. Zmiešajte kyslú smotanu a paradajkovú pastu. Uhorky pokvapkáme citrónovou šťavou a plnku polejeme omáčkou. Pekáč prikryjeme alobalom a pečieme 25 – 30 minút.
4. Hotové uhorky posypeme kôprom. Podávame s pita chlebom a čerstvou zeleninou.
Poznámka pre hostiteľku
Na hubovú náplň môžete použiť úplne akékoľvek huby: kultivované (šampiňóny, hlivy atď.) alebo divé.
Mimochodom
Rovnaké lodičky sa dajú pripraviť nielen z uhorky, ale aj z mladej cukety/cukety.
Uhorkové lode s mäsom
Uhorkové lode s mäsom
Toto nezvyčajné horúce predjedlo z dusených uhoriek môžeme podávať so sójovou omáčkou alebo čerstvou zeleninovou salsou a čili pastou.
1 hodina
Vyrába 4 porcie treba:
250 g teľacieho mäsa
4 malé uhorky
1 veľká cibuľa
1 vajce
1 polievková lyžica. l. maslo
1 polievková lyžica. l. múky
3-4 zrnká čierneho korenia
1 bobkový list
soľ
1. Mäso a cibuľu prekrojené na polovice dáme do hrnca, pridáme horúcu vodu a privedieme do varu. Odstráňte penu, varte 20 minút. Pridajte bobkový list a korenie, varte ďalších 10 minút.
2. Hotové teľacie mäso trochu ochlaďte a prejdite cez mlynček na mäso. Zmiešame so zmäknutým maslom, vajcom, soľou a múkou. Uhorky ošúpeme, nakrájame na polovice, zbavíme semienok.
3. Uhorky naplníme pripraveným mletým mäsom, polovice spojíme a previažeme kuchynskou niťou. Uhorky poukladáme na dno hrnca, zalejeme vývarom a na miernom ohni dusíme 10 minút do mäkka.
4. Hotové uhorky mierne ochlaďte, odstráňte vlákna. Ak chcete, pomocou noža opatrne oddeľte uhorky na lodičky, polejte omáčkou podľa chuti a podávajte.
Poznámka pre hostiteľku
Okrem teľacieho mäsa môžete na toto jedlo použiť bravčové, kuracie, morčacie atď.
Užitočné rady
Pre chuť a vôňu môžeme do mletého mäsa pridať popraženú cibuľu a cesnak, ale aj trochu feferónky.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #uhorky #predjedlo #uhorkovy salatSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach