Adjika

Adjika

Adjika K receptu

Toto slávne korenie sa zrodilo v Abcházsku. V abcházčine toto slovo znamená „soľ“, hoci v ňom nie je toľko soli. Abcházci vyrábajú svoju adjiku na jeseň, pričom na veľkom plochom kameni melú sušené paprikové struky s cesnakom a sušenými bylinkami, čím vytvárajú tmavú horkú pastu. Ale viac sme zvyknutí na jasne červenú a o niečo menej pikantnú gruzínsku adžiku. Môžete ním natrieť mäso a hydinu pred pečením, môžete ho pridať do všetkých polievok a omáčok a extrémni ľudia si adžiku jednoducho natrú na chlieb.

zložitosť: ľahko Porcie: 10 varenie: 2 hodiny 30 minútAbcházska kuchyňaOmáčka, dresingVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 10 PORCIÍZačnite variť 2-3 dni pred podávaním2,5 kg čerstvých strukov štipľavého červeného gruzínskeho korenia 800 g sladkej červenej papriky 8 hlávok cesnaku 450 g hrubej soli štipka mletého koriandra, utskho-suneli a škorice Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Lusky feferónky navlečte na pevnú niť a zaveste ich niekde nad sporák na 2-3 dni, aby paprika mierne zvädla.

Krok 2

Pred výrobou adžiky si nasaďte rukavice, aby sa vám šťava z feferónky vstrebaná do pokožky (ťažko sa zmýva mydlom, lepšie olejom) nedostala do očí alebo na sliznice. Odstráňte stopky zo všetkých paprík a odstráňte stopky zo sladkej papriky spolu so semenami. Cesnak ošúpeme.

Krok 3

Papriky a cesnak prejdite cez mlynček na mäso, výslednú hmotu vložte do misky, pridajte korenie a soľ, veľmi dôkladne premiešajte.

Krok 4

Vložte adjiku do sterilizovaných pohárov a zrolujte alebo jednoducho zatvorte, ak je to potrebné. Adjiku skladujte na chladnom a tmavom mieste. Tip pre gastronómiu: ak chcete, aby bola adjika čo najviac „autentická“, skúste v nejakej rieke ďaleko od mesta nájsť veľký plochý kameň s priemerom aspoň pol metra. Toto bude vaša „malta“. Budete potrebovať ďalší kameň – okrúhly, ktorý sa pohodlne drží v ruke – ako paličku. Kôstky dôkladne umyte a použite na roztlačenie papriky a cesnaku. Je potrebné povedať, že fyzicky je to veľmi ťažká práca, ale chuť takejto adjiky je neporovnateľná s tým, čo sa získa pomocou kuchynského robota alebo mlynčeka na mäso.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik