Ako a koľko variť bravčový jazyk, odhalíme všetky jemnosti a tajomstvá

Ako a koľko variť bravčový jazyk, odhalíme všetky jemnosti a tajomstvá

Ako a koľko variť bravčový jazyk, odhalíme všetky jemnosti a tajomstvá

Ako a ako dlho variť bravčový jazyk? Dobre uvarený jazyk je totiž sebestačné, chutné, šťavnaté jedlo, aj keď ho len nakrájate na kúsky a podávate s chrenom alebo horčicou. Nedostatočne uvarená neprezradí chuť, bude to žuvačka a prepečená sa rozpadne na vlákna a tiež neprinesie želaný pôžitok. Bravčový jazyk je dobrý, keď je uvarený do požadovanej mäkkosti a dochutený podľa chuti soľou a korením. Ale predtým, ako varíte jazyk, musíte si ho kúpiť a správne vybrať.

Prasací jazyk

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Ako si vybrať bravčový jazyk
  • Ako pripraviť bravčový jazyk na varenie
  • Ako dlho variť bravčový jazyk
  • Ako variť bravčový jazyk v hrnci
  • Ako variť bravčový jazyk v pomalom hrnci
  • Ako variť bravčový jazyk v tlakovom hrnci
  • Ako vyčistiť bravčový jazyk
  • Bravčový jazyk s ravigot omáčkou
  • Bravčové jazyky v smotanovej omáčke

Ako si vybrať bravčový jazyk

Bravčový jazyk sa môže predávať buď čerstvý alebo mrazený – obe možnosti dávajú dobrú chuť pri varení. Horšie je, keď sa jazyk predáva pod rúškom „chladeného“, ale v skutočnosti bol rozmrazený už dávno a nesprávne, alebo bol niekoľkokrát zmrazený. Kontrola je pomerne jednoduchá, rovnako ako kontrola čerstvosti mäsa – stlačte prstom. Na čerstvom bravčovom jazyku sa po stlačení kôstka hneď narovná, no na jazyku, ktorý nie je prvý čerstvý, ktorý po rozmrazení dlho ležal, zostane dlho.

Pre každý bravčový jazyk – čerstvý alebo mrazený – je dôležitá farba. Jazyk by mal byť svetloružový, bez sivého povlaku alebo poškodenia. Vôňa by preto mala byť príjemná, svieža, mäsitá, bez známok vlhkosti. Ak máte nejaké pochybnosti pri nákupe, je lepšie odísť a pokúsiť sa kúpiť niekde inde, od iného predajcu.

Čerstvý bravčový jazyk je možné ihneď uvariť a mrazený bravčový jazyk vopred poriadne rozmraziť – rozmraziť. Ak ste si ho priniesli zmrazené z obchodu alebo ste ho vybrali z mrazničky, položte jazyk na policu chladničky a nechajte ho postupne zmraziť. A keď je bravčový jazyk úplne rozmrazený, môžete prejsť do ďalšej fázy – prípravy na varenie.

Ako pripraviť bravčový jazyk na varenie

Pred varením sa musí bravčový jazyk očistiť, odstrániť tuk a dobre opláchnuť.
Pred varením sa musí bravčový jazyk očistiť, odstrániť tuk a dobre opláchnuť.

Kúpili sme teda kvalitný jazyk, teraz je úlohou pripraviť bravčový jazyk na varenie. Zvyčajne sú jazyky očistené od častí hrdla, ale ak to predajca neurobil, je lepšie túto časť pred varením odstrániť. Časť hrdla sa od jazyka líši štruktúrou svalov a po uvarení sa bude líšiť chuťou aj hustotou. Ak chcete, aby boli hotové kúsky jazyka pri krájaní rovnaké a nedráždili jedáka nerovnými okrajmi a prípadne kúskami tuku, je lepšie túto časť pred varením odrezať. Môžete, samozrejme, po varení, ale pred použitím ho musíte ešte odrezať.

Jazyk treba oškrabať nožom a opláchnuť pod studenou vodou. Ak tam zostala krv alebo hlien, utrite a očistite soľou. Bravčový jazyk je malých rozmerov, dobre sa umýva a nevyžaduje si vopred namáčanie v studenej vode, ako sa to zvyčajne robí pri hovädzích jazykoch. Ale ak máte čas a túžbu, môžete jazyk pred varením marinovať – ​​ponorte ho do marinády z vody, soli, korenia, cukru, bobkového listu na pár hodín alebo dokonca jeden deň a vložte ho do chladničky.

Pozdĺž vnútornej strany jazyka urobte na koži pozdĺžny rez, aby sa tam pri varení nehromadil vzduch a jazyk nevyplával na povrch.

Ako dlho variť bravčový jazyk

Sval jazyka, vrátane bravčového, sa líši od všetkých ostatných svalov na tele zvieraťa. Jazyk obsahuje viac dusíkatých zlúčenín a preto sa jazyk varí dlhšie ako bežné mäso, no po pripravenosti získa jemnú štruktúru a stane sa z neho pochúťka, napriek tomu, že sa považuje za droby. Ako dlho by ste mali variť bravčový jazyk, aby ste získali dokonalú chuť a štruktúru?

Samozrejme, bravčový jazyk sa uvarí rýchlejšie ako hovädzí jazyk, ale aj tak bude čas varenia závisieť od veku zvieraťa. V priemere sa bravčový jazyk varí jeden a pol hodiny. Skontrolujte prepečenie – jazyk by sa mal v najhrubšej časti ľahko prepichnúť vidličkou.

Ako variť bravčový jazyk v hrnci

Varenie bravčového jazyka v hrnci je najjednoduchšie. Aj keď tu existuje niekoľko podmienok, aby sa jazyk ukázal ako chutný a šťavnatý.

Pri varení by voda v panvici mala pokrývať bravčový jazyk aspoň o 3 cm
Pri varení by voda v panvici mala pokrývať bravčový jazyk aspoň o 3 cm

  1. Bravčový jazyk by mal byť vložený do panvice s vriacou vodou.
  2. V panvici by malo byť dostatok vody na zakrytie produktu aspoň o 3 cm. Tiež nemusíte nalievať príliš veľa vody, aby ste si uvarili jazyk.
  3. Po uvarení znížte oheň a varte na veľmi nízkej, sotva znateľnej úrovni.
  4. Bravčový jazyk musíte variť s mierne otvoreným vekom. Keď vývar počas varenia „dýcha“, samotný vývar aj mäso v ňom uvarené sú oveľa chutnejšie. A čo je najdôležitejšie, keď veko nie je pevne zatvorené, môžete sledovať stupeň varu. Je dôležité, aby bol (varenie) sotva viditeľný.
  5. Počas procesu varu nezabudnite odstrániť vodný kameň z povrchu vývaru a potom znížiť oheň.

Bravčový jazyk má menej intenzívnu chuť ako hovädzí jazyk. Preto po odstránení peny nezabudnite pridať ošúpanú cibuľu, mrkvu, bobkový list a niekoľko zrniek čierneho korenia. Ak máte petržlenovú vňať v mrazničke, vložte ju do panvice s bravčovým jazykom.

Bravčový jazyk bude chutný, keď bude dobre osolený. Asi 15-20 minút pred pripravenosťou pridajte soľ do vývaru. Treba vyskúšať, vývar by mal byť skôr jemne presolený ako nedosolený.

Ako variť bravčový jazyk v pomalom hrnci

Dohodnime sa, že multivarič štandardne nemá funkciu tlakového hrnca. V opačnom prípade pri inštalácii programu, ktorý potrebujeme, bude stále pripravený v špeciálnom režime. A samozrejme musíte vziať do úvahy, že všetky multivarky sú iné. Ale zvyčajne už gazdinky poznajú funkcie svojho kuchynského gadgetu a prispôsobujú sa podľa času a teploty.

Na varenie bravčového jazyka v pomalom hrnci musí byť výrobok pripravený rovnakým spôsobom ako na varenie v hrnci – dôkladne umyte a oškrabte nožom.

Pripravte si zeleninu a korenie – mrkvu, cibuľu, bobkový list, korenie a soľ. Všetky koreniny sa pridávajú ihneď na začiatku varenia spolu s jazykom.

Umiestnite bravčový jazyk alebo jazyky do panvice, nalejte do chladu tak, aby jedlo bolo pokryté 3 cm, ale nie vyššie, ako je značka uvedená v návode v miske multivarky, pridajte všetku zeleninu a korenie.

Bravčový jazyk v režime „Polievka, vývar“ bude pripravený za 1,5 hodiny. Multivarič vám umožňuje otvoriť veko, skontrolovať vidličkou a v prípade potreby uvariť jazyk až do úplného varenia.

Ako variť bravčový jazyk v tlakovom hrnci

V tlakovom hrnci sa bravčový jazyk vďaka tlaku uvarí oveľa rýchlejšie ako v hrnci alebo pomalom hrnci. Droby pripravené na varenie sa spolu s koreňovou zeleninou a korením zalejú studenou vodou a s nastaveným režimom „Vývar, polievka“ budú hotové za 40 minút.

Ako vyčistiť bravčový jazyk

Bravčový jazyk sa varí v hornej hustej škrupine – koži. Je celkom ľahké odstrániť kožu z jazyka, ktorý je varený, kým nie je hotový. Z horúceho vývaru musíte vybrať jazyk (ak je vývar vychladnutý, bude to ťažšie), vložiť ho do misky a nasmerovať prúd studenej vody na jazyk. Pod tečúcou vodou očistite jazyk od vonkajšieho obalu a opláchnite.

Po stiahnutí bravčového jazyka sa musí vrátiť do vývaru a priviesť do varu. Vypnite oheň a bravčový jazyk vychlaďte vo vývare, ak ho plánujete jesť studený, nakrájajte ho na plátky – takto zostane šťavnatý.

Ale bravčový jazyk sa dá jesť nielen ako predjedlo, na plátky na chlebíček alebo na aspik.

Existujú recepty s bravčovým jazykom, ktoré sú chutnejšie ako podávané s horčicou alebo chrenom.

Bravčový jazyk s ravigot omáčkou

Skúste sa vzdialiť od bežného podávania a kombinujte bravčový jazyk s horčicou alebo chrenom. Je jasné, že takto je to jednoduchšie a v chladničke sú vždy poháre. Ale pripravte si túto francúzsku omáčku, prekvapí vás svojou sviežosťou a pikantnosťou spojenou s jazykom. A takéto jedlo na stole bude vyzerať oveľa rafinovanejšie ako banálna horčica a chren.

Ravigote omáčka je klasická francúzska omáčka, ktorej základom je obligátny estragón (estragón), žerucha (u nás vzácna bylinka), kapary, horčica a cesnak. Chýbajúci žeruch je úplne nahradený známym petržlenom.

Šalotku je možné nahradiť bežnou cibuľou.

Bravčový jazyk s ravigot omáčkou
Bravčový jazyk s ravigot omáčkou

Na prípravu bravčového jazyka s ravigot omáčkou budeme potrebovať:

  • 3 bravčové jazyky
  • 50 ml olivového oleja
  • 20 ml bieleho vínneho octu
  • 1 polievková lyžica. lyžica kapary
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • 4-5 vetvičiek čerstvej petržlenovej vňate
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 4-5 vetvičiek estragónu
  • 1 šalotka
  • soľ, čerstvo mleté ​​čierne korenie podľa chuti
  1. Pripravené bravčové jazyky varte do mäkka akýmkoľvek vhodným spôsobom – v hrnci, pomalom hrnci alebo tlakovom hrnci. Stiahneme šupku a vložíme do vývaru, v ktorom sa varili. Bravčové jazyky s ravigotovou omáčkou by mali byť teplé na podávanie.
  2. Pripravte omáčku ravigote. Zeleninu umyte a osušte. Z petržlenovej vňate a estragónu odrežte lístky – len tie sú potrebné na prípravu omáčky. Všetku zeleň nasekáme nadrobno.
  3. Cesnak nasekáme a šalotku najemno. Kapary rozdrvte lyžičkou.
  4. Do nádoby, v ktorej budete omáčku pripravovať, nasypte soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie. Vložte zeleninu, pridajte kapary, cibuľu, cesnak, premiešajte.
  5. Postupne za stáleho miešania metličkou prilievame olivový olej a ocot, pridáme horčicu a omáčku premiešame.
  6. Bravčové jazyky vyberieme z vývaru, osušíme a nakrájame na plátky. Ravigote pokvapkáme omáčkou a ihneď podávame.

Gratinovaný bravčový jazyk

Zjednodušene povedané, gratinovaný je kastról. Najznámejší klasický gratinovaný dauphinois sa vyrába zo zemiakov. A ak trochu premýšľate a analyzujete, potom naše sovietske mäso vo francúzštine nie je nič iné ako gratinované mäso a zemiaky. Pravda, v origináli sa pečie s bešamelovou omáčkou, ale u nás je všetko zaliate majonézou.

Gratinovaný bravčový jazyk je oveľa rafinovanejšie jedlo, ktoré si zaslúži byť na vašom stole. A kombinácia produktov, napriek ich francúzskemu pôvodu, je nášmu vkusu veľmi zrozumiteľná. Sardel pôsobí ako zvýrazňovač chuti.

Gratinovaný bravčový jazyk
Gratinovaný bravčový jazyk

Na prípravu gratinovaného bravčového jazyka potrebujete:

  • 3-4 bravčové jazyky
  • 1 solená ančovička
  • 3 šalotky
  • 50 g kapary
  • 6 kyslých uhoriek
  • 5 vetvičiek petržlenu
  • 50 g bieleho chleba
  • 100 ml mlieka
  • 50 g strúhanky
  • 50 ml vývaru (v ktorom sa varili jazyky)
  • 50 ml bieleho vína
  • 50 g masla
  • soľ, čerstvo mleté ​​čierne korenie podľa chuti
  1. Bravčové jazyky uvarte do mäkka, odstráňte kožu a nechajte vychladnúť. Nakrájame na plátky hrubé približne 1 cm a prikryjeme pokrievkou alebo fóliou, aby nevyschla.
  2. Zapnite rúru na predhriatie na 220 stupňov.
  3. Pripravte mleté ​​mäso. Filet sardel nasekáme veľmi jemne. Biely chlieb zalejeme mliekom a dobre vyžmýkame.
  4. Odstráňte listy z petržlenu. Petržlenovú vňať a šalotku nasekáme nadrobno.
  5. Nakrájajte kyslé uhorky a všetko spolu zmiešajte: biely chlieb, nasekanú sardelu, petržlenovú vňať, šalotku a kyslé uhorky. Soľ a korenie podľa chuti.
  6. Zapekaciu misu vymastíme maslom a navrstvíme nakrájané bravčové jazyky a mleté ​​mäso.
  7. Vývar zmiešame s bielym vínom…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik