Ako správne uvariť vajcia: 7 tipov od farmárov
Kto vie lepšie ako farmári, ako zaobchádzať s vajíčkami! Rozprávali sme sa s hydinármi z oblastí Vladimir a Jaroslavľ, ktorí sa s nami podelili o niekoľko skvelých „vaječných“ tipov. Už sme ich skontrolovali. Fungujú!
O čom budeme hovoriť v článku:
- Na vajcia na tvrdo vyberte staršie vajcia.
- Na varenie použite väčšiu panvicu
- Studená voda na konzervovanie vajec
- Pridajte ocot!
- Nechajte škrupinu prasknúť!
- Ďalší spôsob jednoduchého čistenia
- Vajcia uvaríme v rúre
Vajcia sú perfektnou výživnou špajzou. Máme ich vždy v chladničke, môže si ich dovoliť každý a sú to jedny z najzdravších raňajkových jedál. Ako dokonale uvariť vajíčka? Pre life hacky sme sa obrátili na profesionálov, ktorí vedia o vajíčkach všetko.
Na vajcia na tvrdo vyberte staršie vajcia.
Čo sa týka šúpania uvarených vajec, so staršími sa ľahšie manipuluje. Čerstvé kuracie vajcia sa ťažko odlupujú. Ale ak budú sedieť v chladničke niekoľko dní, problém sa vyrieši.
Na varenie použite väčšiu panvicu
Na varenie natvrdo uvarených vajec použite široký hrniec s pokrievkou. Je dôležité, aby vajcia ležali na dne v jednej vrstve, potom sa všetky uvaria rovnomerne.
Studená voda na konzervovanie vajec
Aby ste zabezpečili, že vajcia pri varení zostanú neporušené, naplňte ich studenou vodou a neponárajte ich do horúcej alebo už vriacej vody. To platí najmä pre vajcia uvarené natvrdo. Teplota bude stúpať pomalšie a vajíčka sa rovnomerne zohrejú, čo zabráni prasknutiu škrupiny. Od chvíle, keď sú ponorené do vody, musíte vajcia variť na strednom ohni po dobu 15 minút a potom ich okamžite preniesť do studenej alebo najlepšie ľadovej vody, aby sa zastavil proces varenia.
Pridajte ocot!
Vajíčka uvarené natvrdo majú často zvláštnu vôňu (v obedárni alebo šaláte) a nie každému chutí. Pridajte pár lyžičiek stolového octu (9%) do vody, kým nezačne vrieť. Ocot neutralizuje zápach, ale neovplyvní chuť vajíčka. Ocot tiež pomáha predchádzať vytekaniu bielkov, ak prasknú vaječné škrupiny.
Nechajte škrupinu prasknúť!
Pred ošúpaním vajec opatrne rozbijeme škrupiny po celej ploche. Vajcia môžete dokonca prevaľovať medzi dlaňami alebo na stole a trochu pritlačiť na škrupinu. Musíte „rozbiť“ tenkú membránu medzi vajíčkom a škrupinou. Tento trik uľahčuje šúpanie vajíčka. Vajíčka uvarené natvrdo je skvelé ošúpať pod tečúcou studenou vodou.
Ďalší spôsob jednoduchého čistenia
Hneď ako natvrdo uvarené vajcia vyberiete z vriacej vody, ihneď ich preložte do veľkej misy a párkrát zatraste, aby sa škrupiny rozbili. To môže tiež „rozbiť“ membránu. Potom vajíčka zalejte studenou alebo ešte lepšie ľadovou vodou a nechajte pár minút odstáť. Tieto vajíčka dokonale vyčistia.
Vajcia uvaríme v rúre
Vedeli ste, že v rúre môžete uvariť dokonalé vajcia na tvrdo? Za týmto účelom vložte vajíčka do žiaruvzdorných formičiek na košíčky/muffiny a pečte v rúre predhriatej na 160°C 30 minút. Po vybratí vajec z rúry ich vložte do ľadovej vody, aby ste zastavili proces varenia. Tento trik pomáha, ak sú všetky horáky obsadené a potrebujete navariť veľa vajíčok, napríklad na Veľkú noc. Ak nemáte veľké množstvo malých formičiek, vytvorte z niekoľkých vrstiev fólie pramene hrúbky prsta a zaskrutkujte ich do stojanových krúžkov. Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a poukladáme na ne vajíčka.
Ako závisí stupeň prepečenia vajíčka od času varenia (v minútach)
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #vajcia #lifehacky #lifehack #varene vajciaSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach