K receptu
Pozdravujem VÁS, kuchárov a gurmánov! Pre túto súťaž som zvolil úplne nenáročné jedlo. Veľa ľudí pozná šalát Caprese – cenovo veľmi dostupný a jednoduchý na prípravu, pozostáva z plátkov mozzarelly a čerstvých paradajok, striedavo rozložených na tanieri, ochutený balzamikom a pestom omáčkou, ozdobený lístkami zelenej bazalky. Tento šalát bol vynájdený na Capri, úžasne krásnom ostrove, ktorý sa nachádza 36 kilometrov od Neapola. Ale MOJE jedlo je výrazne iné ako to klasické, ktoré mnohí poznajú. Nie, milujem klasiku! Tento šalát je ale veľmi jednoduchý na prípravu… Tak som si chcela spraviť vlastnú variáciu a la Caprese v podobe… … PIE. Najdôležitejšou vlastnosťou šalátu Caprese je, že farby ingrediencií opakujú farby talianskej vlajky. A tiež som sa snažil zachovať túto taliansku vlastnosť v mojom jedle!
zložitosť: ľahko Porcie: 4 varenie: 45 minRúraPečenietalianska kuchyňaRaňajkyVečeraPopoludňajšie občerstvenieVečeraPekáreňObčerstvenieVegetariánstvo: Ovo-laktoVegetariánstvoDetské menuPárty, bufetnarodeninyDovolenka detíPiknikRomantická večeraINGREDIENCIE NA 4 PORCIEpesto omáčka 100 g lístkového cesta bez droždia 250 g smotany 30% 50 ml byliniek (bazalka, oregano, rozmarín) 5 g cherry paradajok 6 ks syr mozzarella 100 g parmezán 30 kuracie vajce 1 ks soľ 0,5 ČL čerstvej brokolice 100 g suchej fazule 500 g suchej fazule g balzamikový krém (hustý balzamikový ocot) rastlinný olej – na vymastenie formy 1-2 lyžice olivového oleja. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Zapekaciu misu vymastíme olejom. Cesto rozvaľkáme, položíme na dno formy a niekoľkokrát popicháme vidličkou. Rúru predhrejte na 180*C, plech vysteľte pergamenom a suché fazule rovnomerne rozdeľte na dno. Táto kulinárska technika sa používa na predpečenie cesta vo forme podstavca (ako plech s bokmi): fazuľa, ktorá sa používa ako závažie, bráni tomu, aby sa cesto počas procesu predpečenia zdvihlo zospodu. Pečte 10 minút, potom odstráňte závažie (fazuľa) a pečte ďalších 5-7 minút.
Krok 2
Pripravte si náplň: brokolicu blanšírujte vo vriacej vode 4-5 minút. Primiešame žĺtky, strúhaný parmezán a mlieko. Zvlášť vyšľaháme bielka so štipkou soli a opatrne vmiešame do hlavnej zmesi.
Krok 3
Pripravený základ cesta naplníme vaječnou, syrovo-mliečnou zmesou a rozložíme ružičky brokolice. Pečieme v rúre pri 180°C 5-6 minút, kým zmes nestuhne a mierne nezhnedne.
Krok 4
Cherry paradajky nakrájame na tenké kolieska, mozzarellu na plátky. Cherry paradajky a mozzarellu natrieme hustou omáčkou pesto, striedavo (!) ukladáme na koláč, posypeme zmesou pikantných, nadrobno nasekaných talianskych byliniek. Pečte ďalšie 3-4 minúty, kým sa syr neroztopí. Hotový koláč ozdobte kvapkami balzamikového krému, pesto omáčkou, jemne pokvapkajte olivovým olejom, posypte bazalkou microgreens. Podávajte horúce. Okrem fotografie jedla je tu dostupný aj videorecept. Žite chutne! Váš K.E.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Na šalát Caprese vždy používam mozzarellu v slanom náleve, pretože je oveľa šťavnatejšia a jemnejšia ako „tvrdá“ mozzarella, podobná bežnému syru, ktorý sa predáva bez slaného nálevu a tradične sa používa na výrobu pizze. Tvar a veľkosť „mäkkej“ mozzarelly môže byť rôzna a každý druh má svoj vlastný melodický taliansky názov: – veľké guľôčky – „bocconcini“; – menšie guľôčky veľkosti veľkej čerešňovej slivky – „chiliegini“; – veľmi malé, veľké asi ako čerešňa – „perlini“.
UŽITOČNÉ RADY
Aby vaše jedlo vyzeralo čo najpôsobivejšie, vyberte paradajky (bežné alebo cherry) podľa priemeru použitej mozzarelly.