Čo všetko sa dá pripraviť zo starého chleba – od šalátu a polievky až po puding a dezert
Čo robiť s chlebom, ak už začal chradnúť, ale nemôžete ho vyhodiť? Využite naše ponuky. Spoiler: nie, nebudeme vás nútiť sušiť krekry na radiátore. Čaká na vás puding, šalát, polievka a dokonca aj božský dezert.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Nesladený chlebový puding na raňajky
- Obľúbený šalát arabských roľníkov
- Francúzska chlebová polievka so šťavelom
- Talianske predjedlo: varte alebo smažte
- dezert gréckych bohov
V kuchyni každého národa, pre ktorý je chlieb základom stravy, existuje veľa jedál, v ktorých sa používa chlieb, ktorý nie je práve najčerstvejší. A je jedno, či je to včerajšia bageta alebo croissant, kôrka hrubého domáceho chleba alebo čierny chlieb vysušený na kameň. Ak na ňom nie je pleseň, pokojne ho použite ako samostatnú ingredienciu! A nie sú to len sušienky, bruschetta, krutóny a iné krutóny – výber jedál vyrobených zo starého chleba je oveľa širší.
Nesladený chlebový puding na raňajky
Napríklad chlebový nákyp: zatuchnutý chlieb upečený v rúre, naplnený zmesou mlieka a vajec. Pomerne obľúbená je sladká verzia, s čerstvým alebo sušeným ovocím. Ak si však namiesto bochníka alebo žemle dáte chlieb s hutnou strúhankou a ovocie nahradíte mletým mäsom alebo zvyškami mäsových výrobkov, dostanete pomerne výdatné jedlo, známe ako kastról.
Kastról – nesladený chlebový puding na raňajky
Obľúbený šalát arabských roľníkov
Vysoko kvalitný chlieb, ktorý starne s gráciou. Na tom sú založené recepty na šaláty so zatuchnutým chlebom. V talianskej panzanelle sa chlieb rozmočí po paradajkovej šťave, v Caesar šaláte sú cenené chrumkavé kúsky. V obľúbenom šaláte arabských roľníkov, fattousheh, sú povolené obe možnosti. Šalát si pripravíme dopredu a toastový chlieb zjemní citrónová šťava a zálievka. A ak chlebík pridáte na poslednú chvíľu pred podávaním, bude pekne chrumkať.
Mastný šalát
Francúzska chlebová polievka so šťavelom
Ruské väzenie, francúzska cibuľová a astúrska cesnaková polievka, toskánska ribollita, portugalské panády – to všetko sú chlebové polievky, husté a uspokojujúce. A tiež veľmi chutné a veľmi lacné! Ako táto šťaveľová chlebová polievka.
Chlebová polievka so šťavelom
Talianske predjedlo: varte alebo smažte
Zredukovanie na omrvinky tiež nie je najhorším osudom starého chleba. Najjednoduchší spôsob, ako ich získať, je pulzovať starý chlieb v miske kuchynského robota alebo mixéra na požadovaný stupeň mletia. Zatuchnutá strúhanka sa používa na chlebové jedlá pred vyprážaním, zahusťuje plnky do štrúdlí a iných koláčov, vytvára sa z nich kôrka na rajnice alebo ako plnka do hydiny… A ak strúhanku vypražíte na dobrom masle s cesnakom a petržlenovou vňaťou , ako je naznačené vo vaječnom recepte – sardínskom, o prozaickom pôvode pokrmu nikto ani len neuhádne.
Vajcia na sardínsky spôsob
dezert gréckych bohov
Žitná strúhanka je hlavnou zložkou obľúbeného dezertu v Pobaltí známeho ako Ambrosia alebo Farmárova dcéra. Tento dezert je obzvlášť chutný z baltských odrôd chleba, ako je „Rizhsky“, ale vhodný je aj „Borodinsky“. Zmeníme druh chleba, džemu, smotanu nahradíme jemným tvarohom alebo hustým jogurtom a dostaneme zakaždým nový dezert! Veľmi plodný nápad!
Vrstvený dezert vyrobený zo starého chleba „Ambrosia“
Náklady na produkty zakúpené na prípravu týchto piatich jedál boli 1050 rubľov.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #šetrná gazdinka #zastaraný chliebSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach