Cuketový džem
K receptu
Do cuketového džemu môžete pridať aj hrozienka alebo vlašské orechy v množstve 150 g na 1 kg cukety. A namiesto citrónu môžete použiť pomaranč.
zložitosť: ľahko Kalórie: 203,00 kcal/porcia Porcie: 20 varenie: 2 hodiny 30 minútVareniePrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 20 PORCIÍ1 kg cukety 1 kg cukru 1 citrón (kôra, šťava) 5 g kyseliny citrónovej v prášku Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Cuketu umyjeme, ošúpeme a nakrájame na malé kúsky. Z veľkej cukety odstráňte semená. Nasekanú cuketu vložte do širokého hrnca, pridajte cukor a nechajte 1 hodinu.
Krok 2
Citrón umyte a nakrájajte na tenké plátky.
Krok 3
Panvicu s cuketou položte na strednú teplotu a priveďte do varu. Pridajte kyselinu citrónovú a citróny. Odstráňte z tepla a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Dajte späť na oheň, priveďte do varu a potom nechajte vychladnúť. Zopakujte túto operáciu znova.
Krok 4
Vriaci džem nalejte do sterilných pohárov. Zatvorte viečkami.