Dieťa s prekvapením: ako uvariť zemiaky s polevou
Celé pečené zemiaky s náplňou už dlho vyrástli z rýchleho občerstvenia na nezávislé jedlo. Povieme vám, čo potrebujete vedieť, aby ste mohli replikovať toto kulinárske majstrovské dielo vo vašej kuchyni.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Čo sú zemiaky s polevou?
- Ako si vybrať zemiaky
- Ako upiecť celé zemiaky
- Ako pripraviť zemiaky
- Recept na krabí šalát bez ryže na pečené zemiaky
- Recept na šalát s červenou rybou a uhorkou na pečené zemiaky
- Recept na pečený zemiakový šalát so šunkou a syrom
Čo sú zemiaky s polevou?
Mnoho obyvateľov Ruska (ak nie všetci) počulo frázu pozostávajúcu zo slov „strúhanka“ a „zemiak“. A pravdepodobne majú predstavu o tom, o čom hovoríme. Celý pečený zemiak, vo vnútri roztlačený, s maslom, syrom a polevou ako krabí šalát alebo párky s horčicou… Budete si olízať prsty! Toto jedlo je pomerne jednoduché, najmä z hľadiska technológie varenia. Všetko, čo potrebujete, je:
- vybrať správne zemiaky;
- pečieme ho celé v rúre bez rezania alebo odstránenia šupky;
- drť dužinu, zmiešajte so syrom, maslom a bylinkami (podľa chuti);
- pridať polevy;
- užívať si.
Pozrime sa na každý bod podrobnejšie.
Ako si vybrať zemiaky
Každý, kto veľa varí, číta našu stránku a rád rozumie zložitosti, vie, že rôzne druhy zemiakov sú vhodné na pečenie, varenie a vyprážanie. Nebudeme sa ponoriť do tejto témy, máme o tom podrobný článok. Hovorme len o výbere hľúz pre konkrétne jedlo.
Na pečenie v rúre je lepšie brať zemiaky s vysokým obsahom škrobu. Hľuzy by mali mať pomerne hrubú a hustú hnedú šupku a samotné by mali byť oválne a podlhovasté. Tieto zemiaky budú vo vnútri drobivé a mäkké. Ak máte pochybnosti, použite sieťku označenú „na vyprážanie“. Je lepšie nepoužívať mladé zemiaky: ich šupka je pre naše jedlo príliš tenká.
Pokúste sa vybrať hľuzy približne rovnakého tvaru a veľkosti. Je to jednoduchšie, ak nakupujete vo veľkom. Sme si istí, že budete chcieť upiecť niekoľko kúskov naraz, aby ste nakŕmili nielen seba, ale aj svojich blízkych. Zemiaky, ktoré majú rovnakú veľkosť, sa s väčšou pravdepodobnosťou uvaria rovnomerne za rovnaký čas.
Ako upiecť celé zemiaky
Na zvýraznenie chuti budete potrebovať stredne veľké zemiaky, alobal a soľ. Neodporúčame vyberať obrovské hľuzy: ich pečenie trvá veľmi dlho.
Každý zemiak dobre umyte a vydrhnite kefou, ak je na šupke veľa nečistôt. Čisté zemiaky položte na papierové utierky a osušte. Potom každú hľuzu rozotrite soľou a rastlinným olejom, môžete si vziať olivový olej alebo bežný rafinovaný slnečnicový olej. Na každú hľuzu stačí asi lyžička oleja a štipka soli.
V zemiakoch urobte plytký pozdĺžny rez, aby ste ich neskôr ľahšie krájali. Potom každý zemiak jednotlivo rovnomerne zabaľte do hrubšej fólie.
Rúru predhrejeme na 180°C a zemiaky pečieme v alobale na plechu asi hodinu a pol. Po 40 minútach skúste hľuzy prepichnúť špáradlom, aby ste skontrolovali prepečenie. Dužina by sa mala ľahko poddávať. Ak sa špáradlo zasekne, zemiaky pečieme dlhšie.
Ako pripraviť zemiaky
Keď sú zemiaky úplne upečené, vyberte ich z rúry a nechajte mierne vychladnúť. Potom je to už vec vkusu: hľuzy môžete narezať priamo vo fólii, ako to robia v obľúbenom reťazci gastronómie, alebo zemiaky rozbaliť a použiť zamýšľaný rez. Druhá možnosť sa javí z hľadiska prezentácie estetickejšie. Hľuzy sa snažte neprerezať úplne tak, aby boli polovice spojené šupkou.
Potom dužinu roztlačte vidličkou, pridajte malý kúsok masla, jemne nastrúhaný syr a bylinky – všetko podľa vašej chuti. Skúste dužinu rozmixovať do hladka bez toho, aby ste poškodili šupku.
Teraz môžete podávať s polevou alebo bez nej. Máte právo rozhodnúť sa, ako si jedlo zorganizovať: môžete urobiť dve možnosti náplne a zemiaky k nim ihneď podávať, alebo pozvať svojich blízkych či hostí, aby si vybrali, čo by chceli ochutnať. V druhom prípade je lepšie pripraviť aspoň tri rôzne polevy. A aby ste si nelámali hlavu, vybrali sme tri recepty na polevy šalátov.
Recept na krabí šalát bez ryže na pečené zemiaky
Napriek tomu je krabí šalát korunou domácej kuchyne. Vyzerá skvele na stole, mnohí ho milujú a hodí sa na rôzne príležitosti. Položiť si lyžicu tohto občerstvenia na horúce zemiaky na masle je zvláštnym potešením. Určite vyskúšajte.
Krabí šalát bez ryže
Na prípravu 4 porcií potrebujete:
- 250 g krabových tyčiniek
- 3 vajcia C1
- 2 čerstvé uhorky
- 200 g konzervovanej kukurice
- 80 g majonézy
- 2-3 vetvičky petržlenu
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie
- Vajcia dáme do malého hrnca, zalejeme studenou vodou a na prudkom ohni privedieme do varu. Znížte teplotu na strednú úroveň a varte 8 minút. Vajcia ochlaďte v studenej vode.
- Vajcia ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Vajíčka môžete tiež jednoducho roztlačiť vidličkou alebo nastrúhať na strúhadle s veľkým otvorom. Uhorky nakrájajte na kocky so stranou 5 mm.
- Ak sú krabie tyčinky zmrazené, vyberte ich vopred z chladničky a nechajte ich zohriať na izbovú teplotu. Vyberte krabie tyčinky z obalu. Tyčinky nakrájame na malé kocky.
- Odstráňte stonky a jemne nakrájajte listy petržlenu. Ak chcete, môžete do petržlenu pridať 1-2 vetvičky kôpru alebo niekoľko listov zelenej bazalky. Do šalátu môžete pridať aj 1-2 nadrobno nakrájané zelené cibuľky.
- Konzervovanú kukuricu sceďte. Konzervovanú kukuricu je možné nahradiť varenou kukuricou odrezaním jadier z klasu. Mrazené kukuričné zrná môžete tiež povariť 5-6 minút, sceďte ich v cedníku a ochlaďte na izbovú teplotu.
- Vo veľkej šalátovej mise zmiešajte krabie tyčinky, uhorky, vajcia a kukuricu, pridajte majonézu a polovicu byliniek a premiešajte. Ozdobte zvyšnými bylinkami. Pred podávaním môžeme šalát nechať 30–40 minút odležať v chladničke.
Recept na šalát s červenou rybou a uhorkou na pečené zemiaky
Jednoduché občerstvenie, ktorého príprava vám zaberie len 15 minút. Môžete podávať po častiach pomocou krúžku alebo jednoducho zmiešať ingrediencie v miske. Obe možnosti sú dobré svojim spôsobom, ale druhá ušetrí trochu viac času.
Šalát s avokádom, červenou rybou a uhorkou
Na prípravu 6 porcií potrebujete:
- 350 g údeného alebo jemne nasoleného filé z lososa
- 3 avokáda
- 1 polievková lyžica. l. citrónová šťava
- 1 malá biela cibuľa
- 2 stredné uhorky
- 5 vetvičiek kôpru
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie
- microgreens na ozdobu
- Nakrájajte avokádo na šalát s červenou rybou a otočte polovice v rôznych smeroch, odstráňte kôstku. Lyžicou vyberte dužinu a vložte ju do misky mixéra, zalejte citrónovou šťavou, soľou a korením a rozdrvte do hladka.
- Uhorky na šalát s avokádom a červenou rybou ošúpeme a nasekáme a nasekáme najemno. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na veľmi malé kocky. Nakrájajte kôpor.
- Do avokádového pyré pridajte nakrájanú bielu cibuľu, kôpor a čerstvé uhorky. Dôkladne premiešame vidličkou. Do použitia nechajte na chladnom mieste (môžete dať do chladničky).
- Filet z údeného alebo jemne nasoleného lososa na šalát nakrájajte na veľmi malé kocky. Pozorne sledujte, aby ste sa vyhli malým kostiam. Pri krájaní ryby ich odstráňte.
- Na taniere položte servírovacie krúžky s priemerom 6–8 cm Na dno položte polovicu avokádového pyré a uhlaďte povrch. Umiestnite ďalšiu vrstvu červenej ryby a potom znova avokádové pyré. Krúžky zakryte fóliou a pred podávaním v chladničke odstráňte predjedlo.
- Pred podávaním opatrne odstráňte fóliu a servírovacie krúžky z každej porcie šalátu s avokádom, červenou rybou a uhorkou. Občerstvenie môže byť ozdobené microgreens.
Recept na pečený zemiakový šalát so šunkou a syrom
K pečeným zemiakom sa hodia aj mäsové chuťovky a niekoľkonásobne znásobia sýtosť pokrmu. Extra porcia syra sa na horúcom povrchu trochu roztopí a na vidličku bude lahodná.
Šalát so šunkou a syrom
Na prípravu 6 porcií potrebujete:
- 60 g lúpaných vlašských orechov
- 300 g uvarenej šunky
- 300 g polotvrdého syra
- 5 vetvičiek petržlenu
- 200 g majonézy
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti)
- Pripravte si všetky ingrediencie na šalát. Vložte vlašské orechy na suchú panvicu a za občasného miešania opražte na miernom ohni 2-3 minúty. Necháme vychladnúť a nasekáme veľmi nadrobno.
- Uvarenú šunku najskôr nakrájame na tenké plátky a potom na tenké prúžky. Polotvrdý syr nastrúhame na jemnom alebo strednom strúhadle. Petržlenovú vňať umyte, dobre osušte a z veľkých konárov otrhajte listy. Nasekajte nadrobno.
- Petržlenovú vňať zmiešame so šunkou a syrom, pridáme soľ a korenie. Šalát ochutíme majonézou. Pripravený šalát položte na taniere a posypte nasekanými orechmi.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #zemiaky #ako variť #zemiaky #pečené zemiakySÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach