Domáca majonéza v mixéri
K receptu
Aby boli vaše obľúbené šaláty ešte chutnejšie, pripravte im domácu majonézu v mixéri. Tento dresing doslova posunie váš riad na vyššiu úroveň! Stojí za zmienku, že naša verzia omáčky sa líši od klasickej: neobsahuje žĺtky, ale celé vajcia. Či je to lepšie alebo horšie, je len na vás. Hlavné je, aby boli vajíčka čerstvé, kvalitné, ideálne rustikálne. No, potom je to otázka techniky (v doslovnom zmysle slova): domáca majonéza v mixéri je pripravená za pár minút, na potešenie tých najzaneprázdnenejších a najnetrpezlivejších!
zložitosť: ľahko Kalórie: 230,87 kcal/porcia Porcie: 10 varenie: 15 min Použité: 0,68 g/24,82 g/0,67Omáčka, dresingVegetariánstvo: OvoVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 10 PORCIÍ+10Porcie– Rafinovaný rastlinný olej 280 mlKuracie vajce (žĺtok) 2 ks.Citrónová šťava 1 lyžičkaGranulovaný cukor 1 lyžičkaSoľ 1 lyžičkaMleté čierne korenie 1 lyžička Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Vyberte žĺtky z chladničky a nechajte ich na pracovnej ploche 30 minút. Urobte to isté s rastlinným olejom, ak ho náhle skladujete pri izbovej teplote.
Krok 2
Odmerajte potrebné množstvo citrónovej šťavy, cukru, soli a korenia na majonézu. Vložte žĺtky do misky mixéra alebo pohára.
Krok 3
Pridajte cukor, soľ, korenie a citrónovú šťavu. Zapnite mixér a pri nízkej rýchlosti mixujte ingrediencie majonézy. Po niekoľkých minútach začnite postupne nalievať rastlinný olej.
Krok 4
Keď pridáte asi polovicu masla, zvýšte rýchlosť šľahania. Pokračujte v pridávaní oleja. Použite mixér, kým sa v miske alebo pohári nevytvorí zmes homogénnej konzistencie.
Krok 5
Pripravenú majonézu ochutnajte a v prípade potreby pridajte trochu soli a korenia. Majonézu preneste do čistej nádoby a vložte ju do chladničky (môže sa skladovať maximálne 5 dní).
MIMOchodom
Na 100 g: bielkoviny 1,96 g (2,45 % denná dávka) • tuky 86,78 g (96,42 %) • uhľohydráty 2,41 g (1,45 %) • kcal 784,92 (43,61 %) • sodík 586,03 mg (40,42 %) • cukor celkom 1. 3,20 %) • EFA 12,69 g (63,45 %) • vláknina 0,16 g (9,53 %)
UŽITOČNÉ RADY
Aby majonéza získala správnu konzistenciu, olej by sa mal pridať doslova pol lyžičky hneď na začiatku, aby mal čas na vytvorenie stabilnej emulzie. A až keď sa tak stane, môžete olej prilievať tenkým pramienkom.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Pri príprave tejto majonézy môžete do misky mixéra pridať horčicu (bežnú alebo dijonskú), akékoľvek bylinky podľa chuti alebo pár strúčikov cesnaku.