Empanada – španielsky koláč

K receptu

Keď ľudia myslia na empanadas, prvé, čo im napadne, sú mexické koláče, obľúbené jedlo v kaviarňach a na uliciach. Málokto však vie, že sa objavili vďaka príbehom španielskych námorníkov o slávnom koláči z Haliče.

zložitosť: priemer Kalórie: 481,94 kcal/porcia Porcie: 6 varenie: 3 hodiny Použité: 18,34 g/23,92 g/48,18španielska kuchyňaVečeraPopoludňajšie občerstvenieVečeraPekáreňVegetariánstvo: PescetarianizmusVegetariánstvoDetské menuPárty, bufetnarodeninyPiknikINGREDIENCIE NA 6 PORCIÍ200 g tuniaka z konzervy 4 stredné paradajky 2 stredné cibule 1 malá sladká zelená paprika 1 varené vajce olivový olej čerstvo mleté ​​čierne korenie soľNa test:350 g múky 6 g sušeného droždia 100 ml olivového oleja 1/2 ČL. mletá sladká paprika 1/2 lyžičky. soľ Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Do hrnca nalejte 100 ml olivového oleja a zohrejte, ale nevarte. Odstráňte z tepla, pridajte papriku a premiešajte. Ochladí sa na teplotu miestnosti.

Krok 2

Múku preosejeme do misy a zmiešame so suchým droždím. Zahrejte 100 ml vody a pridajte do nej soľ. Do kôpky nazbierame múku, v strede urobíme jamku, do ktorej nasypeme maslo a papriku (asi 1 polievkovú lyžicu si necháme na potretie koláča), pridáme vodu a vidličkou začneme miesiť cesto, pričom tekutinu postupne primiešavame k múke. Keď je všetka múka zmiešaná s tekutinou, cesto miesime rukami 10 minút.

Krok 3

Cesto vyvaľkáme do gule, posypeme múkou a vložíme do misy, prikryjeme fóliou a necháme na teplom mieste kysnúť 1,5 hodiny.

Krok 4

Paradajky nastrúhame. Cibuľu a papriku nakrájame na malé kocky.

Krok 5

Rozohrejte panvicu s olivovým olejom a na strednom ohni opečte cibuľu a papriku do mäkka.

Krok 6

Pridajte paradajky a varte ďalších 10 minút.

Krok 7

Vajíčko nakrájame na kocky, pomocou vidličky oddelíme tuniaka na malé kúsky. Pridajte vajíčko a tuniaka k zelenine, dochuťte soľou a korením a odstráňte z tepla.

Krok 8

Zapekaciu misu s priemerom 28 – 30 cm s nízkymi stenami vymastíme. Vykysnuté cesto zľahka premiesime a prerežeme na polovicu. Polovicu cesta rozvaľkáme a vystelieme dno a boky formy. Nalejeme vychladnutú plnku a dobre uhladíme.

Krok 9

Druhú polovicu cesta rozvaľkáme na kruh a koláč prikryjeme. Opatrne pritlačte okraje a odrežte prebytočné cesto.

Krok 10

V strede koláča urobte malý otvor, aby mohla uniknúť para. Zvyšné cesto rozvaľkajte a vykrajujte tenké pásiky, ktorými koláč ozdobíte. Nechajte koláč 10 minút prikryť obrúskom. Predhrejte rúru na 200°C. Koláč pomocou štetca potrieme zvyšným paprikovým olejom. Koláč vložíme do rúry a pečieme 5 minút, potom znížime teplotu na 190°C a pečieme ďalších 30-35 minút. Skontrolujte pripravenosť koláča drevenou tyčinkou. Koláč podávajte mierne vychladnutý.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik