Gruzínske knedle kveri
K receptu
Gruzínske kveri knedle sa vždy pripravujú so syrom: to je ich hlavná vlastnosť. Ďalšou otázkou je, ktorý z nich použiť. Do plnky kveri sa najčastejšie dáva len mladé suluguni, no autori tohto receptu sa rozhodli ozvláštniť to pridaním imeretského syra. Vo všetkých ostatných ohľadoch si nevšimnete veľký rozdiel s našimi domácimi knedľami. Cesto je obyčajné nekysnuté. Rovnakým spôsobom sa rozdelí na porcie a vyvaľká na tenké placky, ktoré potom naplníme, vytvarujeme do knedlíkov a uvaríme v osolenej vode. Vyskúšajte: gruzínske kveri si určite obľúbite!
zložitosť: priemer Kalórie: 640,46 kcal/porcia Porcie: 10 varenie: 30 min Pridať. čas: 40 min Použité: 31,50 g/25,71 g/72,44Vareniegruzínska kuchyňaRaňajkyVečeraVečeraHlavný chodVegetariánstvo: Ovo-laktoVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 10 PORCIÍ+10Porcie–Na tvarohovú náplň:Syr Suluguni 600 gSyr Imereti 400 gKuracie vajce (biele) 2 ks.Maslo 20 gPšeničná múka prémiovej triedy 20 gNa test:Pšeničná múka prémiovej triedy 1 kgSoľ 20 gVoda 500 ml Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Najprv vymiesime cesto na gruzínske halušky. Za týmto účelom preosejte múku a soľ do veľkej širokej misy. V strede sklíčka urobte dobre tvarovanú priehlbinu.
Krok 2
Postupne prilievajte teplú pitnú vodu a zmes neustále miešajte rukami. Cesto dôkladne vymiesime (aspoň 10 minút). Malo by to byť chladné, ale pružné.
Krok 3
Cesto na halušky zabaľte do potravinovej fólie a nechajte 30 minút pri izbovej teplote. Kým „odpočíva“, začnite pripravovať plnku do halušiek.
Krok 4
Do jednej veľkej misy nastrúhajte na hrubom strúhadle syry Suluguni a Imeretian. Pridáme sneh z bielkov, rozpustené maslo a múku. Dôkladne premiešame.
Krok 5
Cesto položte na stôl jemne posypaný múkou. Odštipnite kúsok s hmotnosťou asi 40 g a rozvaľkajte ho na tenký koláč. Do stredu dáme 40 g syrovej zmesi. Okraje spojte a pritlačte. Zo zvyšného cesta pripravte aj kveri.
Krok 6
Vo veľkom hrnci priveďte do varu vodu. Pridajte trochu soli. Po častiach do nej ponoríme halušky a po vyplávaní na povrch varíme 8 minút. Podávajte horúce.
UŽITOČNÉ RADY
Nemôžete nájsť imeretský syr? Nahraďte ho dobrým syrom alebo kanakhom. Oba tieto syry je lepšie vopred namočiť do studenej vody alebo mlieka, aby sa odstránila prebytočná soľ.
MIMOchodom
Gruzínske kveri môžete podávať s rozpusteným maslom, ale aj kyslou smotanou alebo ešte lepšie a autentickejšie s matsoni. A samozrejme nezaškodí ani čerstvé bylinky ako doplnok.