K receptu
Ak sa chystáte kŕmiť týmto šalátom dieťa, dajte mu na tanier ovocný sorbet alebo nízkotučnú zmrzlinu. A nepridávajte korenie.
zložitosť: ľahko Porcie: 4 varenie: 15 minŽiadna tepelná úpravaŠalátVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 4 PORCIE250 g jahôd 2 uhorky 1 veľké zrelé avokádo polovica citrónaNa tankovanie:2 polievkové lyžice. l. olej z vlašských orechov 3 lyžice. l. olivový olej 1 lyžička. mak 1 polievková lyžica. l. citrónová šťava čerstvo mleté čierne korenie Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Avokádo rozrežte pozdĺžne na polovicu; otočte polovice – jednu v smere hodinových ručičiek, druhú proti smeru hodinových ručičiek a oddeľte ich. Ľahko zasiahnite kosť čepeľou ťažkého noža tak, aby do nej čepeľ vstúpila niekoľko milimetrov; odstráňte jamku.
Krok 2
Avokádo ošúpeme a dužinu nakrájame na 1 cm hrubé plátky, ihneď pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nestmavli, umyjeme, osušíme, odrežeme „chvosty“ a nakrájame na plátky. Ošúpte alebo nechajte uhorku podľa želania; nakrájajte na tenké krúžky a na tanier položte avokádo, jahody a uhorky.
Krok 3
Do malej dózy s dobre uzatvárateľným viečkom nalejte citrónovú šťavu, olivový olej a olej z vlašských orechov, pridajte mak a korenie. Nádobu uzavrite, silno pretrepte a potom nalejte dresing do omáčky. Omáčku podávame oddelene – nech si každý oblečie šalát podľa chuti.
UŽITOČNÉ RADY
Gastronomické poradenstvo. Do šalátu môžete pridať listy medovky – dodá sviežosť.