K receptu
Kapustové rolky mám veľmi rada, ale najchutnejšie sú pre mňa tie zo savojskej kapusty! Bohužiaľ, táto kapusta je v obchodoch príliš drahá, ale už niekoľko rokov si na jesenných veľtrhoch v Samare môžete urobiť malé zásoby za celkom prijateľné ceny – a užívať si to celú jeseň! A nikdy sa mi nepáčilo ani predbežné vyprážanie kapustových kotúčov, ani ich následné vrstvenie na panvici, takže ich už dlho pečiem v hlbokej panvici.
zložitosť: priemer Porcie: 20 varenie: 1 hodina 30 minútHlavný chodVegetariánstvo: LaktoVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 20 PORCIÍMrkva – 150 g Paštrnák (koreň) – 100 g Petržlen (koreň) – 100 g Cibuľa – 300 g Paprika (červená) – 200 g Paradajky – 300 g Cesnak – 2-3 strúčiky Zelení (petržlen, kôpor, bazalka, estragón) – 100 g Krátkozrnná ryža – 300 g Kapusta – 20 listov Rastlinný olej – 100 ml Kyslá smotana – 500 ml Soľ, korenie – podľa chuti Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte zeleninu: paštrnák, mrkvu, petržlen a cesnak umyte, ošúpte a nakrájajte na pásiky a paradajky, papriku a cibuľu na kocky. Jemne nakrájajte zeleninu. Na rozohriatom oleji podusíme cibuľu a cesnak 3-4 minúty, pridáme korienky a restujeme ďalších 7 minút. Nakoniec pridáme paradajky, papriku a dusíme ďalších 5 minút. 1/5 zeleniny si odložíme na zaliatie. Varte ryžu arborio do polovice varenia. Skombinujte ryžu, bylinky a dusenú zeleninu, pridajte soľ a korenie. Kapustu rozloženú na listy vložte do dvojitého kotla alebo vriacej vody na 3-4 minúty, aby mierne zmäkla. Ryžovú a zeleninovú plnku zabaľte do listov a kapustové závitky vložte do hlbokého pekáča. Na naplnenie zmiešajte odloženú zeleninu, vývar alebo vodu (asi 1 liter) a pohár kyslej smotany. Osolíme, okoreníme, nalejeme na kapustové závitky. Zvyšnú kyslú smotanu položte na kapustové závitky a vložte ich do rúry predhriatej na 160 stupňov na 30-40 minút.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Kapustové rolky mám veľmi rada, no najchutnejšie sú pre mňa tie zo savojskej kapusty! Bohužiaľ, táto kapusta je v obchodoch príliš drahá, ale už niekoľko rokov si na jesenných veľtrhoch v Samare môžete urobiť malé zásoby za celkom prijateľné ceny – a užívať si to celú jeseň! A napriek tomu sa mi nikdy nepáčilo ani predbežné vyprážanie kapustových kotúčov, ani ich následné vrstvenie na panvici, takže ich už dlho pečiem v hlbokej panvici.