maďarský guláš

K receptu

Nie každý Maďar dokáže jednoznačne odpovedať na otázku cudzinca: „Je guláš prvý alebo druhý chod? Na polievku je príliš hustá a na dusenie je príliš veľa omáčky. A keď sa dozvedel, že mnohé maďarské rodiny a dokonca aj hotely raňajkujú guláš, bude úbohý cudzinec úplne zmätený. A jediné, čím si môžete byť istí je, že maďarský guláš nie je dezert. A je to strašne chutné.

zložitosť: priemer Kalórie: 375,94 kcal/porcia Porcie: 8 varenie: 30 min Pridať. čas: 50 min Použité: 29,15 g/15,33 g/30,18Vareniemaďarská kuchyňaVečeraVečeraHlavný chodpolievkaVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 8 PORCIÍ1 kg hovädzej dužiny 3 veľké cibule 3–4 polievkové lyžice. l. tavené bravčové sadlo 3 polievkové lyžice. l. mletá sladká paprika 1 kg zemiakov 1 sladká zelená paprika 1 stredná paradajka 2 strúčiky cesnaku štipka rasca soľPre chipety:3 polievkové lyžice. l. múka 1 vajce 1/4 lyžičky. soľ Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Mäso nakrájame na kocky so stranou 1,5–2 cm, posolíme. Nakrájajte cibuľu a cesnak. V hrnci roztopte bravčovú masť a opečte na nej cibuľu do zlatista, 10 minút. Znížte teplotu, pridajte cesnak, varte 1 minútu. Pridajte mäso, papriku, rascu a 1/2 šálky vody. Na miernom ohni dusíme 30 minút, občas premiešame. V prípade potreby pridajte ešte asi 1/2 šálky vody.

Krok 2

Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky so stranou 1 cm. Papriku nakrájame na kúsky rovnakej veľkosti, pričom predtým z nej odstránime jadro. Na mäso poukladáme zemiaky a papriku, podlejeme trochou vody a dusíme 10 minút. Pridáme na kocky nakrájané paradajky. Nalejte vodu do panvice tak, aby bola zelenina a mäso úplne zakryté, priveďte do varu, znížte teplotu a varte 10 minút.

Krok 3

Na chipety zmiešame múku, vajce a soľ a vymiesime tuhé cesto. Rozvaľkajte na vrstvu s hrúbkou 1 mm. Poprášte si ruky múkou a odštipujte kúsky cesta veľké ako necht. Vložíme ich do polievky a varíme 3-4 minúty, kým nevyplávajú na povrch. Nalejte do misiek a ihneď podávajte.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Pri miesení tuhého cesta môžeme na chipety pridať prelisovaný cesnak, bylinky alebo papriku roztlačenú so soľou. V druhom prípade sa knedle stanú príjemnou ružovou farbou.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik