K receptu
Tieto mäsové guľky oslovia tých, ktorí milujú korenené jedlá. Ale nezľaknite sa – jogurt a uhorkový šalát schladia horúčavu papriky
zložitosť: priemer Porcie: 4 varenie: 1 hodina 25 minútPraženieVečeraVečeraHlavný chodINGREDIENCIE NA 4 PORCIE700 g jahňacej dužiny (stehno, pliecko) 1 veľké vajce 7 strúčikov cesnaku 1 malá cibuľa 4 vetvičky petržlenu 1 ČL. sušené oregano 4 listy šalvie 3/4 lyžičky. semená feniklu 3/4 lyžičky. mletý koriander 3/4 lyžičky. mletý kmín 1 polievková lyžica. l. múka 2 lyžice. l. olivový olej soľ, čerstvo mleté čierne korenieNa odoslanie:2 stredné uhorky 1/2 lyžičky. strúhaná citrónová kôra 2 polievkové lyžice. l. citrónová šťava 1,5 lyžice. l. červený vínny ocot 150 g prírodného jogurtu 6 – 8 vetvičiek mäty 2 polievkové lyžice. l. olivový olej mletá horúca červená paprika soľ, čerstvo mleté čierne korenieNa omáčku:3 červené chilli papričky 1,5 lyžičky. čili vločky 1 polievková lyžica. l. semená rasce 1 polievková lyžica. l. mletá sladká paprika 1 strúčik cesnaku 1/2 šálky olivového oleja soľ Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte horúcu omáčku. Za týmto účelom nakrájajte papriku pozdĺžne, odstráňte semená a jemne nakrájajte dužinu. Suchú panvicu rozohrejeme na strednom ohni a za stáleho miešania opražíme rasce, chilli vločky a chilli vločky. Bude to trvať asi 3 minúty. Odstráňte z tepla, ochlaďte a rozmixujte na pyré v mixéri. Pridajte ocot, papriku, cesnak do mixéra a rozmixujte do hladka. Bez vypnutia mixéra nalejte olivový olej tenkým prúdom a dobre prešľahajte, omáčku dochuťte soľou.
Krok 2
Jahňacie mäso očistite od prebytočného tuku a filmov, nakrájajte na malé kúsky. Otočte mäso cez mlynček na mäso so strednou mriežkou.
Krok 3
Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame nadrobno. Nasekajte listy petržlenu a šalvie. V mažiari zľahka rozdrvte feniklové semienka, koriander a rascu s 1/2 lyžičky. l. soľ. Mleté mäso zmiešame s vajcom, cibuľou, cesnakom a bylinkami, pridáme múku, mleté korenie a oregano, dobre premiešame. Z mletého mäsa mokrými rukami tvarujte fašírky s priemerom asi 3 cm.
Krok 4
Vo veľkej ťažkej panvici zohrejte olej na strednom ohni. Opečte mäsové guľky zo všetkých strán dozlatista, potom mierne znížte teplotu a smažte, kým sa úplne neuvaria, celkovo 5-7 minút.
Krok 5
Hotové mäsové guľky preložíme do veľkej misy a prelejeme horúcou omáčkou a premiešame, aby sa spojili.
Krok 6
Na šalát nakrájame uhorky na kolieska a zmiešame s citrónovou kôrou, citrónovou šťavou, octom a 2 polievkovými lyžicami. l. oleja, dochutíme soľou a korením.
Krok 7
Rozdeľte fašírky na taniere, pridajte jogurt a uhorkový šalát a posypte lístkami mäty a červenou paprikou.