Morka s citrónovou ryžou a tzatziki

K receptu

Grécko tiež zažíva zimu, aj keď nie takú krutú ako u nás. Ale pripravujú aj špeciálne zimné jedlá – dusené mäso s bohatou citrónovou príchuťou.

zložitosť: priemer Porcie: 4 varenie: 4 hodiny 40 minútHlavný chodDetské menuINGREDIENCIE NA 4 PORCIE1,2–1,4 kg morčacie paličky od kosti 6 strúčikov cesnaku 2 stredné cibule 1/2 šálky bieleho vína 1/2 šálky a 2 pl. l. olivový olej 1/2 šálky a 2 polievkové lyžice. l. citrónová šťava 2 lyžice. l. maslo 2 lyžičky. sušené oregano kajenské korenie, voliteľná soľ, čerstvo mleté ​​čierne korenieNa ryžu:1 šálka ryže 1/4 šálky citrónovej šťavyPre tzatziki:1 dlhá uhorka 1 šálka hustého jogurtu 1/2 šálky hustej kyslej smotany 3 strúčiky cesnaku 2–3 ČL. citrónová šťava 1 polievková lyžica. l. extra panenský olivový olej soľ, čerstvo mleté ​​čierne korenie Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Na tzatziky prekrojte uhorku na polovicu a lyžičkou vyškrabte semienka. Uhorku nastrúhame na jemnom strúhadle a rukami vytlačíme prebytočnú tekutinu. Pridajte nasekaný cesnak, jogurt, kyslú smotanu a olivový olej. Nalejte citrónovú šťavu, soľ, korenie a premiešajte. Nechajte vychladnúť až do podávania.

Krok 2

Morku potrieme 1/2 šálkou olivového oleja, soľou a korením a posypeme 1 lyžičkou. oregano. Vložte do nádoby a nechajte 2 hodiny marinovať v chladničke.

Krok 3

Predhrejte rúru na 200˚C. Ošúpeme a nadrobno nakrájame 4 strúčiky cesnaku a 1 cibuľu. Vložte do žiaruvzdorného hrnca, pridajte morku, maslo, víno, 1/2 šálky citrónovej šťavy a 1/2 šálky vody, soľ, korenie a 1/2 lyžičky. oregano a vložíme na 2 hodiny do rúry Počas pečenia mäso polejeme šťavou a dvakrát obrátime.

Krok 4

V hrnci priveďte do varu 1,3 šálky vody, pridajte soľ a citrónovú šťavu. Pridajte prepláchnutú ryžu a varte do mäkka, 12-15 minút. Vypnite oheň a nechajte ryžu prikrytú 10 minút. Načechrajte vidličkou.

Krok 5

Uvarenú morku vyberte z rúry. Pomocou vidličky oddelíme mäso od kostí. Omáčku, ktorá sa vytvorila na dne precedíme. Zvyšnú cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame na kocky. Vyprážame na olivovom oleji do mäkka. Pridajte morku a 2 polievkové lyžice. l. citrónovú šťavu, posypeme oreganom, soľou a korením a varíme 10 minút.

Krok 6

Rozdeľte ryžu na taniere a položte na ňu moriaka. Prelejeme omáčkou a ozdobíme lyžicou tzatziky. Posypeme štipkou kajenského korenia a ihneď podávame.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik