Nakladané čerešne
K receptu
Nakladané čerešne sú chutné a úžasné. Nie je známe, čo je v ňom najchutnejšie: samotné bobule alebo marináda. Nakladané čerešne podávajte s domácimi rezňami, grilovanými jahňacími rebrami alebo šťavnatými bravčovými rezňami. Príjemná kyslosť doplní chuť celého jedla. Marinádu nalejte do fľaše a použite samostatne ako ľahkú omáčku alebo dochuťte zmesou listov zeleného šalátu zmiešaných s olivovým olejom.
zložitosť: ľahko Kalórie: 92,36 kcal/porcia Porcie: 6 varenie: 2 hodiny 30 minút Použité: 0,67 g/0,42 g/21,40MoreniePrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 6 PORCIÍveľká čerešňa – 2,5 kg čerešňová vetvička s listami – 6 ks.Na marinádu na 1 liter vody:cukor – 2 šálky bobkový list – 1 ks kardamóm – 5 škatúľ nového korenia – 10 hrách octu z červeného vína – 1 šálka soli – 1 štipka Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Na konzervovanie je najlepšie použiť čerešne odrôd Vladimirskaya, Podbelskaya, Lyubskaya, Anadolskaya, Shpanka. A ak je to možné, pre lepšiu chuť a šťavnatosť nakladaných čerešní zbierajte alebo ukladajte bobule so stopkami, aby nestrácali šťavu a lepšie sa skladovali. Bezprostredne pred spracovaním odstráňte stonky. Opláchnite bobule pod tečúcou vodou, osušte a roztriedte, odstráňte všetky pokrčené alebo pokazené. Na zaváranie sa neodporúča miešať rôzne odrody čerešní, ktoré nie sú farebne rovnaké, čo zhorší vzhľad konzervy. Aj pri zaváraní čerešní rovnakej odrody a z rovnakého stromu by sa mali najskôr triediť podľa farby, čiže aj podľa stupňa zrelosti.
Krok 2
Pripravte nakladané čerešne s kôstkami alebo bez nich – rozhodnite sa sami. Na odstránenie jamiek použite špeciálny stroj alebo starú osvedčenú metódu – odstránenie jamiek pomocou vlásenky. Kôstky nám neprekážajú, tak ich necháme a čerešne triedime podľa farby.
Krok 3
Na sterilizáciu pohárov používame jednu z najjednoduchších a osvedčených metód – sterilizáciu nad parou. Na panvicu s vriacou vodou položte sito alebo špeciálne viečko, aby ste zabránili postriekaniu mastnotou. Na vrchole – čistá nádoba, hrdlo nadol. 500 ml poháre sa naparujú 10 minút, litrové poháre – 15 minút. Zároveň by sa viečka mali „variť“ vo vriacej vode 2-3 minúty.
Krok 4
Vložte pripravené bobule, odstráňte stonky, do sterilizovaných pohárov. Nádoby naplňte bobuľami takmer po vrch. Je lepšie vziať si 500 ml poháre, pretože nakladané čerešne nie sú jedlo na každý deň a je lepšie ich jesť na princípe „otvor a zjedz“, ako plytvať takým cenným produktom.
Krok 5
Zalejte čerešne vriacou vodou až po samý vrch nádoby.
Krok 6
Takmer okamžite nalejte horúcu vodu do samostatnej nádoby. Takto čerešne oparíme a presne zistíme, koľko marinády potrebujú. Pomocou odmerky odmerajte výsledný objem kvapaliny. Vložte čerešne do sitka alebo cedníka. Poháre opláchnite vriacou vodou.
Krok 7
Na marinádu priveďte do varu vodu so soľou, cukrom a korením, pričom nezabudnite, koľko marinády potrebujeme! Prepočítajte recept a zvýšte výsledný objem asi o 50%, pretože marináda sa absorbuje do čerešní a budete jej potrebovať viac ako naliate vriacou vodou. Marinádu varte na miernom ohni 10 minút.
Krok 8
Pridajte ocot, čerešňovú marinádu priveďte späť do varu, odstráňte z tepla a udržiavajte horúcu.
Krok 9
Vložte čerešne do vyhrievaných pohárov. Do každého pridáme umyté čerešňové listy.
Krok 10
Horúcu marinádu nalejte do pohárov a naplňte ju až po vrch každej nádoby.
Krok 11
Poháre uzavrite, otočte a položte na veko. Všetky poháre prikryte vlnenou alebo bavlnenou prikrývkou. Vyberajte, až keď sú poháre úplne vychladnuté. Poháre s nakladanými čerešňami skladujte na chladnom mieste.
MIMOchodom
Na prípravu nakladaných čerešní neodporúčame miešať bobule rôznych odrôd, pretože sa môžu v marináde správať inak. Dokonca aj čerešne rovnakej odrody sa najlepšie triedia podľa farby a stupňa zrelosti.